ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Bil

Bildspel: Motorprinsens superbil under klubban

  • Klassiska bilar under klubban hos Bilweb Auctions. Foto: Bilweb Auctions
  • Prins Bertils Oldsmobile Super 88. Bilen har länge tillhört Sparreholms Slotts samlingar. Foto: Bilweb Auctions
  • Prins Bertils Oldsmobile Super 88. Foto: Bilweb Auctions
  • Prins Bertils Oldsmobile Super 88. Foto: Bilweb Auctions
  • Per Gillbrands Tollare Katamaran med Saab Turbo-motor. Byggt runt 1980 och god för rekordfarter runt 85 knop. Foto: Bilweb Auctions
  • Mercedes-Benz 230 Cabriolet från 1938. Kom till Danmark som tysk stabsbil under ockupationen 1940. Foto: Bilweb Auctions
  • Original Saab Monte Carlo 850 från 1966. Foto: Bilweb Auctions
  • Motorjournalisten Lennart Öjestens Pininfarina Spider Europa från 1985. Foto: Bilweb Auctions

En av prins Bertils bilar, en Oldsmobile Super 88 från 1964, finns nu ute på auktion. En bil Motorprinsen själv specialbeställt.

Prins Bertil var känd för sitt stora bilintresse och kallas för Motorprinsen. Som 16-åring köpte prins Bertil en Chrysler med fem skolkamrater från privatskolan Lundsbergs. Och i dag är Gärdesloppet, en tävling med veteranbilar som hålls en gång om året i Stockholm, uppkallad efter prinsen, Prins Bertil Memorial.

Nu säljs hans Oldsmobile Super 88 från 1964 på auktionssajten bilwebauctions.se. Den unika bilen, specialbeställd av prinsen själv, har länge tillhört Sparreholms slotts samlingar.

”Vi är extremt glada över förmånen att få auktionera ut denna unika Oldsmobile som under många år ingått i Sparreholms slotts fina och exklusiva samling med klassiska bilar. I köpet medföljer självklart det ursprungliga registreringsbeviset adresserat till slottet och H K H Hertigen av Halland”, säger Frans Johansson, expert på fordonshistoria på Bilweb Auctions till Expressen.

Fler guldkorn på auktionen som har sina avslutningsdagar 27-28 juni är Per Gillbrands båt med Saab Turbo-motor. En motor han själv tog fram och utvecklade. En annan klassikerpärla är Mercedes Benz 230 Cabriolet med ett förflutet som tysk stabsbil under ockupationen av Danmark 1940.

Förutom Sparreholms slott kommer flera av fordonen på auktionssajten, totalt över 200, från Jännaholms bilsalonger. 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies