1515

Bilbubbla hotar i USA

Allt fler amerikaner får problem med bilräkningarna. I spåren av sänkta lånevillkor och en glupande aptit på nya kärror hotar en bilbubbla. Och biltillverkarna drar det kortaste strået, skriver Bloomberg.

Här är nästa subprimebubbla
Här är nästa subprimebubblaBild:Chris O'Meara

Låga räntor, låga bensinpriser och stegrande framtidstro får amerikaner att rusa till bilhandlarna. Liksom i Sverige noterar bilförsäljningen nya rekordnivåer. Det betyder också att amerikanska billån har rusat i höjden.

USA:s samlade kreditkortsskulder är i princip oförändrade jämför med 2010. Men billånen har vuxit med närmare 60 procent, skriver Bloomberg.

Framför allt har billånen till konsumenter med låg eller oregelbunden inkomst, så kallade subprime-lån, stigit till nivåer som inte setts sedan strax före finanskrisen. Mot slutet av 2016 syntes också en ökning av betalningsproblem med billånet inom samma grupp, enligt en rapport från centralbanken Fed.

Den amerikanska arbetsmarknaden är urstark och hushållens optimism på topp, samtidigt som lönerna stiger långsammare än väntat med mediokra 2,5 procent per år. Kombinationen kan ha bidragit till låginkomsttagares dragning till skyhög belåning vid bilköp.

USA:s billån ges i regel inte ut av bankerna, likt subprime-lånen till husköp som utlöste finanskrisen 2008. I stället domineras marknaden av biltillverkarnas egna finansföretag.

Biltillverkarna och deras återförsäljare är också de som mest aggressivt lättat på villkoren för att sälja allt lyxigare bilare till allt fler betalningssvaga kunder, rapporterar Bloomberg.

Visar det sig att billånen getts ut till alltför höga risker hotar kanske ingen ny finanskris, men väl en svidande dubbelsmäll för den amerikanska bilmarknaden: kreditförluster samtidigt som nybilsförsäljningen sjunker.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?