ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Bil

Bilbossen Carlos Ghosn: "Jag är orättvist inlåst"

  • Foto: Junko Kimura-Matsumoto

Efter nästan två månader i japanskt häkte har den brottsmisstänkte bilchefen Carlos Ghosn för första gången fått uttala sig i domstol. Han fördes in i salen i handbojor och bedyrade sin oskuld.

"Jag är felaktigt anklagad och orättvist inlåst", sade han.

Intresset för framträdandet i Tokyo District Court på tisdagen, som gjordes på begäran av Carlos Ghosns advokater, var enormt. Över tusen personer köade för ett tiotal åhörarplatserna enligt lokala medier.

64-årige Carlos Ghosn är en av bilvärldens giganter som först blev känd för att ha räddat Nissan undan konkurs för 20 år sedan och sedan som mannen som skapat världens största fordonsallians med Renault, Nissan och Mitsubishi.

Gripandet av honom den 19 november i fjol skakade om hela industrin. Den tidigare så uppburne direktören riskerar tio års fängelse om han fälls.

Carlos Ghosn anklagas för att ha inte ha rapporterat inkomster från Nissan på nästan 800 miljoner kronor och använt företagets tillgångar för personligt bruk bland annat genom köp och renovering av fastigheter i flera länder. Dessutom misstänks han ha låtit Nissan täcka kostnader för privata förlustaffärer där en saudisk affärsman agerade mellanhand.

Till domstolen kom Carlos Ghosn i mörk kostym, utan slips, och med gröna plastsandaler. Han hade tappat i vikt och i hans annars så svarta hår syntes de grå rötterna, rapporterade Automotive News. 

I ett förberett uttalande listade bilbossen sitt försvar i fyra punkter där han också tog upp hur hans arbete fått Nissan att förvandlas från nära bankrutt 1999 till "en pelare för japansk ekonomi". 

"Jag har en genuin kärlek och uppskattning för Nissan. Jag har agerat hederligt, lagligt och med kunskap och godkännande från lämpliga chefer inom företaget med det enda syftet att stödja och stärka Nissan", sade Carlos Ghosn.

Nissan och Mitsubishi sparkade Carlos Ghosn som ordförande kort efter gripandet, medan Renaults styrelse har sagt sig behöva mer bevis och låtit honom formellt vara kvar som både vd och ordförande.

Carlos Ghosn är fortsatt frihetsberövad till på fredag, men enligt hans advokater blir det troligen en förlängning. Rättegången kan dröja ytterligare ett halvår.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies