Annons

Bilbossen bricka i massivt maktspel

Brottsmisstänkte bilbossen Carlos Ghosns pengarullning misstänks ha pågått i åratal, men uppdagades först när han mot japanernas vilja drev en hopslagning av allianssyskonen Nissan och Renault.

Rättsprocessen uppenbarar spänningarna i bilalliansen. Under ytan lurar ett maktspel av stora mått.

Carlos Ghosn.
Carlos Ghosn.Foto:TT/AP

Nissans ordförande tillika koncernchefen i Renault, Carlos Ghosn, får sitta anhållen minst tio dagar, meddelade japanska åklagarmyndigheten på onsdagen. Döms han för de ekonomiska brott han misstänks för riskerar han ett fängelsestraff på tio år och/eller höga böter.

64-årige Carlos Ghosn, som är bland de mäktigaste i bilvärlden och har haft bland de högsta lönerna i branschen, anklagas för att inte ha rapporterat mer än hälften av de cirka 800 miljoner kronor han har tjänat under fem år. Det ska ha skett i maskopi med Nissans personalchef och med styrelseledamot Greg Kelly, som också sitter anhållen.

Carlos Ghosn ska även ha använt Nissans pengar till ett extravagant leverne med bostäder i Rio de Janeiro, Beirut, Paris and Amsterdam och resor för honom och hans familj som inte varit jobbrelaterade, enligt japanska medier. Carlos Ghosn är född i Brasilien, växte upp i Libanon och utbildade sig i Frankrike.

Fram träder bilden av en girigbuk som tappat proportionerna efter att i 19 år ha drivit alliansen mellan Renault och Nissan och hyllats för dess framgång. Men tillvägagångssättet från Nissan väcker också frågor. Kan det verkligen ha varit okänt för bolaget vilken ersättning som högste chefen fått och hur har han kunnat smyga med att slösa med företagspengar privat så länge?

Efter gripandet i måndags var det Nissans vd Hiroto Saikawa som ensam kommenterade för bolagets räkning och han var hård mot sin ordförande. Han kritiserade Carlos Ghosn för att ha fått för mycket makt och talade om en mörk era som pågått för länge. Förvånande eftersom Hiroto Saikawa har setts som en av Carlos Ghosns skyddslingar och lyftes upp av honom när Ghosn lämnade över vd-posten i Nissan förra året.

Nissans styrelse förväntas officiellt ge Carlos Ghosn sparken under torsdagen. Även Mitsubishis styrelse väntas avpollettera honom.

Renaults styrelse har valt en mildare väg och har inte kommenterat brottsmisstankarna. Några oegentligheter i Renault ska inte ha upptäckts, enligt den franske finansministern.

På onsdagen kom visserligen beskedet att Carlos Ghosn ersätts av Renaults operativa chef Thierry Bolloré. Men han sparkas inte.

”Ghosn, tillfälligt oförmögen att utföra sitt arbete, kvarstår som styrelseordförande och vd”, skriver styrelsen i pressmeddelandet.

Den 19-åriga alliansen mellan Renault och Nissan har gynnat båda bolagen genom sänkta kostnader för teknikutveckling och produktionssamarbete.

För Nissan innebar den en räddning eftersom bolaget var konkursmässigt i början av 2000-talet. Men styrkeförhållandena har ändrats och i dag är Nissan den större parten sett till försäljning och intäkter.

De korsvisa ägarförhållandena har dock inte gett Nissan någon rösträtt i Renault, samtidigt som Renault kunnat ha stor påverkan på Nissan. 2016 utökades alliansen med Mitsubishi och den japanska sidan förstärktes, men fortfarande låg mesta makten i Frankrike, och från Nissans håll har det klagats på beslut.

Franska regeringen, som är storägare i Renault, har lyft fram hur viktig bilalliansen är. Carlos Ghosn har en tid jobbat för tätare band, till och med en i hopslagning av de fransk-japanska bilbolagen. Enligt uppgifter till Financial Times var Nissans styrelse helt emot. Redan i våras underkände Nissans vd Hiroto Saikawa planerna.

Under åren har Carlos Ghosn personifierat alliansen och fått den att fungera trots olika affärskulturer. Med honom ur bilden finns farhågor om att alliansen så som den har sett ut krackelerar och det skulle ge Nissan chansen att flytta fram sina positioner. Allt för att slippa bli uppslukad av ett statsunderstött franskt Renault.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från RegSmart Life ScienceAnnons

Stort behov av regulatorisk kunskap inom läkemedelsindustrin

Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.
Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.

En möjliggörare med gedigen regulatorisk grund från både myndighet och industri. Så beskriver RegSmart Life Science grundare, Marie Gårdmark och Agneta Larhed, bolaget som hjälper både företag och forskare med allt från produktutveckling till regulatoriska frågor. 

Det var redan på apotekarutbildningen vid Uppsala universitet som Marie Gårdmark och Agneta Larhed lärde känna varandra. I dag har Marie en bred bakgrund inom läkemedelsutveckling och regulatoriska frågeställningar och Agneta har stor erfarenhet inom formuleringsutveckling av läkemedel – en riktigt bra kombination enligt de själva: 

– Vi kommer båda från tjänster på Läkemedelsverket. Jag var chef för tillståndsverksamheten rörande läkemedel och Agneta var vetenskapligt ansvarig inom området farmaci och bioteknologi. Under våra år på myndigheten såg vi att det fanns ett stort behov av regulatorisk kunskap inom industrin, framförallt bland småföretagare och forskare. Det sådde fröet till RegSmart. När erbjudandet kom att starta ett bolag tillsammans med Center for Translational Research så kändes det som ett enkelt beslut, säger Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare. 

– Det som gör oss unika på marknaden är vår bredd. Vi balanserar regulatoriska, vetenskapliga och kommersiella behov och förutsättningar vilket är värdefullt i arbetet med så väl tidig utveckling som inför marknadsgodkännande. Jag och Marie kompletterar varandra och vi har ett bra helhetsperspektiv med fokus på företagens mål, tillägger Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare. 

Använda riktlinjer på rätt sätt

Just helhetsperspektivet är extra viktigt poängterar Marie Gårdmark. Det gäller att utgå från vilka produkter som bolaget faktiskt vill ha ut på marknaden i slutändan – något som mindre företag inte alltid tänker på: 

– De blir lätt uppslukade av den fas som de befinner sig i just nu och inför de problem de möter dagligdags. Genom att istället ha ett klart affärsmål med sin produkt från start, blir det lättare att förstå vad man behöver göra för att nå dit. Här är det viktigt att veta hur man kan ta hjälp av riktlinjer och regler under resans gång för att uppnå sina kommersiella intressen, säger Marie Gårdmark. 

Men, det handlar inte bara om att läsa riktlinjer – det  gäller också att förstå sammanhanget, säger Agneta Larhed. RegSmarts roll är att vara lösningsfokuserade och deras arbete går snarare ut på att förstå syftet med riktlinjerna, och hjälpa kunden att förstå vart lagstiftningen är på väg. 

– Då får man bättre koll på vad man behöver eller inte behöver göra, och kan se både närliggande risker och möjligheter i utvecklingsarbetet. Vi har tre ledord som vi utgår från: vetenskaplighet, regulatorisk relevans och fit for purpose. Fit for purpose innebär att man utgår ifrån det man vill uppnå och därefter bestämmer vilka studier eller tester man ska göra istället för att bara hålla sig fast vid en riktlinje och göra som man alltid har gjort, säger Marie Gårdmark. 

Stort engagemang och framåtanda 

I augusti firar bolaget ett år och utvecklingen har varit över de båda grundarnas förväntan. De har nyligen rekryterat tre nya spetskompetenser som ska täcka upp inom dels det medicintekniska området, dels inom läkemedelstillverkning. 

– Det är väldigt roligt att få ta del av så många spännande idéer från företag och forskare som jobbar med alla dessa fantastiska utvecklingsprojekt inom läkemedel och medicinteknik. Det finns ett sådant engagemang och en stark framåtanda, vilket är härligt att kunna vara en del av! säger Agneta Larhed.

– För oss är det viktigt att bidra till utvecklingen av life science-sektorn i Sverige och det är något som vi gör på olika sätt. Det kan till exempel handla om att hjälpa små forskande företag med regulatorisk kunskap så tidigt som möjligt i utvecklingsprocessen. Det regulatoriska behöver inte förhindra eller försvåra – det gäller bara att fokusera på sin produkt och se möjligheterna, avslutar Marie Gårdmark.

Fakta RegSmart Life Science
RegSmart Life Science AB bildades i augusti 2019. Företaget är en del av koncernen Center for Translational Research tillsammans med Clinical Trial Consultants, Lablytica och ClinSmart. I dagsläget har företaget fem anställda och kontor i Uppsala. RegSmart täcker regulatoriska frågeställningar för både läkemedel och medicintekniska produkter och har en global inriktning med fokus på den europiska och amerikanska marknaden.
EXTERN LÄNK: Läs mer här 

Mer från RegSmart Life Science

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RegSmart Life Science och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?