Annons

Berlin inför dieselförbud

Berlin följer efter bland annat nordtyska Hamburg och bilstaden Stuttgart och inför förbud för äldre dieselbilar på vissa av huvudstadens vägar.

Dessutom måste Berlin se över utvidgning av zonerna för körförbud, beslutade delstatens förvaltningsdomstol på tisdagen.

Foto:Erik Simander/TT

Från den 1 april 2019 stoppar Berlin dieselbilar med avgasrening enligt normen euro 5 som bäst från att köra på elva vägavsnitt, bland annat pulsådrarna Leipziger Strasse och Friedrichstrasse, uppger nyhetskanalen NTV

Åtgärden, som även gäller diesellastbilar, ska få ned utsläppen av kväveoxid i enlighet med EU:s krav, enligt domstolen.

Hantverkare ska dock kunna få undantag från förbudet.

Berlindomen kommer efter att Tysklands högsta förvaltningsdomstol i februari godkände lokala förbud för äldre dieselbilar, de som bara uppfyller avgasnormen euro 5, och även bensinbilar med euro 2 som bäst.

Efter domen blev Hamburg först av de tyska storstäderna med att införa dieselförbud den 31 maj - men bara på två vägsträckor i stadsdelen Altona.

Sydtyska Stuttgart, hem för såväl Mercedes-Benz som Porsche, har beslutat att stoppa dieselbilar nästa år. En domstol har dessutom uppmanat finansmetropolen Frankfurt att införa körförbud i stadskärnan 2019.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?