1515

Bakslag för bildelningsbolag - jätten drar ned

Bildelning är en het fråga i branschen och förhoppningarna är stora på en ny affärsmodell. 

Men frågan om marknaden är mogen aktualiseras av att General Motors lägger ner bildelningsbolaget Mavens verksamhet i åtta städer.

Foto:Paul Sancya

I framtiden ska vi inte äga våra bilar och de ska slippa bli stående i garage och på parkeringsplatser när de inte används. I stället ska vi dela bil med varandra, och därmed också utnyttja fordonen mer effektivt.

Men när den framtiden kommer är lite oklart. För det verkar svårt att få affärsmodellen att flyga. Det senaste exemplet på det är att General Motors lägger ner bildelningsbolaget Mavens verksamhet i åtta städer i USA.

För tre år sedan hette det från GM att 25 miljoner kunder i världen skulle använda någon form av bildelningstjänst 2020 och att Maven är ett viktig pelare i GM:s planer att ändra på sättet som människor äger sin bil och ge nya möjligheter till mobilitet. Så visst är det ett stort strategiskifte som GM gör, sedan 2016 har Maven expanderat till 17 städer i USA och Kanada. 

Stephanie Brinley, analytiker på IHS Markit, liknar marknaden för bildelning med vilda västern. Visst finns det en potentiell marknad och chanser att tjäna pengar, men hur och i vilken skala är oklart, säger hon till Automotive News.

I Sverige har Volvo Cars precis öppnat sin tjänst M, en vidareutveckling av Sunfleet, för test på några ställen i Stockholm. För en månadsavgift på 295 kronor kan användare använda bil per timme eller dag. Timtaxan är 145 kronor och en dag, med körsträcka upp till 30 mil, kostar 995 kronor. Då ingår bränsle, avgifter och försäkring.

Nu återstår det att se om M lyckas bättre i Sverige än exempelvis BMW:s Drive Now och Daimlers Car2go, två bolag som prövat lyckan här men som dragit sig tillbaka.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?