Annons

Appen som hjälper dig hitta parkeringen

 

Easypark, som är marknadsledande på parkeringsbetalning med mobilen, har utvecklat en ny tjänst som hjälper förarna att också hitta en ledig parkering.

Stockholm är först ut och bolaget planerar att under året gå vidare till uppemot 30 andra städer i Europa.

Bild:Easypark

Lokalt finns det andra appar som kan guida bilisterna till lediga parkeringar, bland annat har Göteborgs stad sin egen app, men Easypark ser sitt system som enkelt att skala upp och användas på många platser. Bristen på parkering och frustrerade bilister som letar finns i de flesta större städer.

"Efterfrågan på parkeringsplatser är större än utbudet, men det är också ojämnt fördelat eftersom förarna inte kan se var det finns parkeringsmöjligheter och kör runt och letar och hamnar då i vägen för andra", säger Easyparks affärsutvecklingschef, Mauritz Börjeson.

Easypark har expanderat kraftigt de senaste åren och köpt bolag i bland annat Tyskland, Italien och Israel. 2016 var omsättningen över 200 Mkr, jämfört med 126 Mkr året innan. 

Det israeliska förvärvet, Parko, har varit viktigt i utvecklingen av den nya parkeringssökfunktionen genom bolagets kompetens inom algoritmer.

"Eftersom en ledig p-plats snabbt kan bli upptagen om bilen framför dig tar den bygger vår algoritm på flera datapunkter och vi visar smartaste vägen mot din slutdestination där det är högst sannolikhet att det finns lediga platser", säger Mauritz Börjeson.

Bland de datakällor som används finns historik för p-betalning, data från mobiltelefoner och trafikdata. Systemet blir också smartare allt eftersom. I appen får man gator markerade med grönt där det med stor sannolikhet finns parkering och gult och orange när chanserna är mindre. 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?