I stället för att minska med 40 procent ökade kraschfrekvensen med 59 procent.
Undersökningen av USA:s trafiksäkerhetsmyndighets uppmärksammade granskning av Teslas autopilotsystem från 2017 genomfördes av Quality Control Systems, ett amerikanskt dataanalysföretag, vars affärsidé är att granska stora statistiska underlag.
Myndighetsgranskningen var den första större kontrollen av så kallat halv-autonoma körsystem och rönte stor uppmärksamhet efter ett antal dödskrascher med Teslas bilar och kommunicerades bland annat av bolaget som ett motbevis på att säkerheten med de självkörande programvarorna var hög.
Analysföretagets statistiker, som släppte en rapport i förra veckan, kom fram till att risken för en krasch där airbag utlöstes minskade med 40 procent i autopilotläget mellan 2014 och 2016. Men statistiken var ofullständig och felaktigt sammanställd av myndigheten, skriver analysföretaget.
Enligt Quality Control Systems förlitade sig myndighetens granskning bara på delar av de körda milen vid beräkningarna. I analysföretagets egen uträkning har inte andelen airbagsutlösande krascher minskat, utan ökat med 59 procent vid körning med autopilot.
Företaget har då räknat snittkrascher före och efter att bilar fått programvara för autopilot installerad. Snittet ökade från 0,76 per miljon till 1,21 per miljon i sådana bilar mellan 2014 och 2016, skriver Quality Control Systems i rapporten.