ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

600.000 bilar riskerar körförbud med nya regler

  • Foto: Erik Simander/TT

Transportstyrelsen räknar med att 600.000 fordon riskerar körförbud när nya besiktningsregler träder i kraft den 20 maj.

Kortade besiktningstider kan ställa till det 600.000 bilägare, varnar Transportstyrelsen i ett pressmeddelande. De nya reglerna träder i kraft den 1 maj i år och i glappet mellan det gamla och det nya bör bilägare se upp så att de inte råkar på körförbud.

Framför allt är det bilägare som var ute i god tid och besiktade tidigt i sin förra besiktningsperiod som ligger i riskzonen. 

”Vi uppmanar alla fordonsägare att bortse från datumet på det senaste besiktningsprotokollet. Datumet för nästa besiktning kan vara felaktigt, eftersom det baseras på de nuvarande reglerna”, säger Anders Gunneriusson, utredare på Transportstyrelsen, enligt pressmeddelandet.

300.000 fordon får körförbud direkt den 1 maj, om ägarna inte besiktar i förtid sett till det gamla datumet, och ytterligare 300.000 ligger i riskzonen strax därefter, enligt myndighetens beräkningar. Hittills har bara drygt 14.000 av dessa fordon förekommit de nya direktiven.

Bilägare uppmanas att kolla upp reglerna, för att undvika att råka ut för förbudet.

”Vi har skapat en tjänst på vår webbplats där alla fordonsägare kan få svar direkt om när det är dags att besikta”, säger Anders Gunneriusson.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies