Annons

2030-målet i farozonen – långa körsträckor och hög bränsleförbrukning bromsar

Transportsektorns klimatpåverkan ska minska med 70 procent från år 2010 till år 2030. Det säger klimatlagen. Men för att nå dit måste koldioxidutsläppen snabbt börja minska.

”Det börjar verkligen bli bråttom”, säger Per Östborn som skrivit rapporten Gröna kommuner på väg 2019.

Solna kommun har nått längst i Sverige vad gäller minskning av utsläpp jämfört med 2030-målet visar en rapport som Per Östborn, Gröna bilister, tagit fram.
Solna kommun har nått längst i Sverige vad gäller minskning av utsläpp jämfört med 2030-målet visar en rapport som Per Östborn, Gröna bilister, tagit fram.Foto:TT & Mi Lennhag

Vi behöver snålare bilar och köra färre kilometer för att sänka koldioxidutsläppen från trafiken. Problemet är att den genomsnittliga förbrukningen hos nya bilar ökar, ett resultat av en stark suvtrend samt en övergång från diesel till bensin.

Nästa bekymmer är att den genomsnittliga körsträckan per person inte heller minskar totalt sett. I storstadsområdena syns en viss minskning, som dock vägs upp av att körsträckorna på landsbygden ökar, enligt rapporten ”Gröna kommuner på väg 2019”, från Gröna Bilister.

Så är det då realistiskt att nå klimatlagens mål om en 70 procentig minskning av klimatpåverkan från transportsektorn till 2030?

”Det är fortfarande realistiskt. Men det börjar verkligen bli bråttom att få fart på utvecklingen för att minska beroendet av fossila bränslen. Som jag ser det når vi snart en brytpunkt, händer det ingenting drastiskt inom ett–två år så är det för sent”, säger Per Östborn som skrivit rapporten.

Ökningen av laddbara bilar i nybilsförsäljningen är kraftig, men än så länge inte kraftig nog för att koldioxidutsläppen ska minska i tillräcklig takt.

”Försäljningen accelererar men vi tror inte att vi kan förlita oss på den utvecklingen för att nå 2030-målet. Vi måste också se att trenden med ökade utsläpp från bilar med förbränningsmotor bryts. Och rent allmänt behöver vi färre kilometer på våra vägar, Trafikverkets analys utgår från att det krävs en minskning med 10–20 procent.”

Hur ser du på möjligheten med alternativa bränslen?

”Där ser vi en stor potential och utvecklingen skulle kunna gå snabbare. Att byta till alternativa bränslen är också ett sätt för glesbygdsbor som är beroende av bilen att bidra till omställningen.”

Ett flertal kommuner har investerat i laddning för elbilar, men enligt Per Östborn finns det vita fläckar som försvårar för elbilismen.

”Enligt våra siffror finns det till exempel etanolpumpar i över 90 procent av Sveriges kommuner medan laddstationer bara finns i omkring hälften av kommunerna. Utvecklingen går fort, men jag tror att man behöver göra extra insatser i glesbygdskommuner för att göra elbilen praktisk i hela landet.”

När det gäller det kollektiva resandet visar rapporten på en liten ökning, men det är främst koncentrerat till storstadsområdena.

”Man kan inte kräva lika mycket av Sorselebor som av Stockholmsbor till exempel. De senare har betydligt större förutsättningar att ställa bilen. Av Sveriges storstadsbor har 97 procent gångavstånd, kortare än 500 meter, till en hållplats medan bara hälften av befolkningen i landsbygdskommunerna har det”, säger Per Östborn.

Rapporten visar också att det finns stora skillnader i resandet mellan olika län, där till exempel Kronoberg och Halland lyfts fram som goda exempel med en kraftig ökning av kollektivresorna. På kommunnivå är skillnaderna också stora, i Jönköping åker folk med bil i 68 procent av resorna och i Uppsala 37 procent.

”Jag vill tolka de här skillnaderna som att det finns stor potential till förbättring och att det spelar stor roll hur attraktiv kollektivtrafiken på olika ställen är.”

Enligt rapporten har transportsektorns klimatpåverkan minskat med 18 procent sedan 2010. Nu är det snart bara 10 år kvar att åstadkomma återstående minskning för att nå totalt 70 procent.

”De två stora orosmolnen är att körsträckorna inte minskar och att bilarna drar mer och har högre koldioxidutsläpp. Nu måste alla möjligheter bejakas, vi ska inte låta de goda exemplen slåss mot varandra. För att minska beroendet av fossila bränslen behövs elbilar och förnybara bränslen samtidigt”, säger Per Östborn.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från NOWOAnnons

Malin väntar tillökning i familjen: "Jag sparar för att trygga deras framtid"

Att spara är ett sätt att trygga sina barns framtid. Under föräldraledigheten, då ekonomin oftast är lite ansträngd, finns det några smarta sätt att lyckas med sitt sparande.
Att spara är ett sätt att trygga sina barns framtid. Under föräldraledigheten, då ekonomin oftast är lite ansträngd, finns det några smarta sätt att lyckas med sitt sparande.

 Malin Eriksson går i väntans tider. Och bland alla nya tankar har hon också tagit tag i sitt långsiktiga sparande. 

– För mig är det viktigt att ha ett sparande som inte påverkar min vardag just nu, säger hon.

Så fungerar NOWO 

Malin Eriksson arbetar som marknadskoordinator i Stockholm. Tillsammans med sin sambo väntar hon också tvillingar. Livet kommer förstås att bli lite annorlunda, men hon har förberett sig så gott det går. Samtidigt är hon mån om att inte helt förändra och försaka det liv hon lever idag.

– Jag ska snart gå på föräldraledighet, och då kommer min ekonomi att förändras. Det är något jag tänker mycket på. Samtidigt är ett långsiktigt sparande väldigt viktigt för mig – just för att jag vill trygga mina barns och vår framtid, och ändå leva som jag gör idag. Jag älskar till exempel att resa, och det vill jag fortsätta att göra när jag blir äldre, berättar Malin Eriksson.

Sparar med NOWO

Hon har lagt sitt långsiktiga sparande hos NOWO. Att Malin valde just den svenska sparplattformen beror bland annat på att hon fortfarande vill kunna spara till pensionen, trots förändrade ekonomiska förutsättningar under föräldraledigheten.

– Det jag gillar med NOWO är att det är ett mikrosparande i vardagen, och att allting utgår från mina ekonomiska förutsättningar. Jag kommer ju fortfarande behöva handla saker som ger återbäring till mitt sparande, som kläder och hygienartiklar. 

Sparar genom att handla 

Malin sparar på en mängd olika sätt; dels genom alla sina inköp, i butik som online, dels med hjälp av ett så kallat dagspar där hon sätter av 20 kronor per dag. Dessutom har hon ett autospar kopplat till ett vanligt Mastercard där hon sätter av en fast procentsats av varje köp.

– Det sparandet anpassar sig efter hur mina vardagsinköp varierar. Just nu har jag valt 6 procent i autospar. Handlar jag lunch för 100 kronor sätter jag alltså av 6 kronor till sparandet på mitt fondkonto. Min sambo och jag kollar just nu hur vi ska få det att gå runt ekonomiskt, men för mig är det viktigt att fortsätta spara. 

– Man har olika sparmöjligheter under olika skeden i livet, och vad som helst kan hända. Men just under föräldraledighet tror jag många glömmer bort sitt sparande, och fokuserar istället på hur livet är här och nu. Det gäller inte minst för pensionen, som ligger långt fram i tiden. 

Hur långsiktigt tänker du?

– Jag har delat upp mitt sparande. Viktigast är att säkra min pension så att jag kan fortsätta resa och leva som idag. Där har jag ett långsiktigt mål. Sedan har jag ett kortare sparmål  inom en femårsperiod, så att familjen ska kunna ha frihet och göra roliga, spännande saker. 

– Dessutom väntar vi ju tvillingar, så vi kommer också att spara till ett större boende, säger Malin Eriksson. 

Ladda ner NOWO-appen och läs mer om olika sätt att spara:

Appstore

Google Play

Alla investeringar är förenade med risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i en fond kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. För det fall Du önskar investera i fonden/någon av våra fonder finns information i form av Faktablad och Informationsbroschyr att tillgå på vår hemsida: www.tellusfonder.se.

 

Mer från NOWO

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med NOWO och ej en artikel av Dagens industri
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?