ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Bil

2019 värsta året för amerikansk bilindustri sedan finanskrisen

Antalet anställda som varslats om uppsägning i USA:s fordonssektor under årets fyra första månader är det största sedan finanskrisåret 2009.

Fram till och med april har fordonstillverkarna varslat om nedskärningar av 19.802 tjänster, en ökning med 207 procent från de 6.451 varsel som lades samma period i fjol. 

Det kan jämföras med toppnoteringen från 2009 på 101.036 varsel som kom i kölvattnet av Detroit-krisen och krisen på finansmarknaderna.

Det visar statistik från det privata arbetsförmedlingsföretaget Challenger, Gray & Christmas, enligt ett pressmeddelande.

Inom sektorn ökar konkurrensen från aktörer utanför de tre stora tillverkarna GM, Ford och Fiat Chrysler.

”I takt med att amerikanska konsumenter allt mer efterfrågar med lägre utsläpp och mer energieffektivitet har teknologibolag som Tesla och Alphabet gett sig in i kampen”, kommenterar Andrew Challenger, vice vd på Challenger, Gray & Christmas, i pressmeddelandet.

”Biltillverkarna, liksom andra bolag som försöker hänga med i teknikutvecklingen, måste vara snabbfotade för att kunna fatta beslut lika fort som teknologin utvecklas.”

Tesla är samtidigt inte immuna mot den tajtare konkurrensen. Så sent som i januari aviserades att 3.000 arbetstillfällen skulle skäras ner i elbilsjätten. På måndagen aviserade Ford nedskärningar med totalt 7.000 arbetstillfällen.

Challenger, Gray & Christmas förutspår att de tuffa tiderna kommer att fortsätta att drabba fordonstillverkarna.

”Särskilt med införandet av fler tullar på kinesiska varor. Biltillverkare och leverantörer kommer att känna av pressen vilket kommer att leda till mer nedskärningar.” 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer