ANNONS:
Till Di.se
SÖNDAG 22 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Så överlever du affärsmiddagen

  • PRÖVNING. Att mingla i affärssammanhang ställer krav på alla de som medverkar. Foto: Larsen, Håkon Mosvold

Att hålla ett bra samtal under en affärsmiddag är en konst.

Det är något som Leena Männik Styren har tagit fasta på i sin nya bok där hon delar med sig av tips och anekdoter från både goda och mindre goda middagssamtal.

”Att prata med okända människor tycker många är det värsta som finns. Det är synd. För samtal under affärsmiddagar är en utmärkt möjlighet för nätverkande och för att marknadsföra sitt företag”, säger Leena Männik Styren, kommunikationskonsult och författare till boken ”Goda middagssamtal”.

Leena Männik Styren har tidigare skrivit ”Mingel – konsten att knyta kontakter” där läsaren fått lärt sig att bli ett mingelproffs. I hennes nya bok ligger fokus på de långa middagssamtalen under såväl affärsmiddagar som privata bjudningar.

Leena Männik Styren berättar att en av anledningarna till att hon skrev kapitlet om just affärsmiddagar är det faktum att många är omedvetna om att en tillställning med kunder och kollegor innebär att vara på jobbet.

Som middagsgäst bör man därför alltid axla sin professionella roll – hur mycket klockan än blir.

”Man representerar inte bara sig själv utan hela sitt företag. Det är inte lämpligt att skvallra, avslöja företagshemligheter eller att förtala chefen eller en kollega. Du ska däremot kunna göra en intressant presentation om ditt arbete”.

Att presentera sitt företag och sin arbetsroll på ett bra sätt är lättare sagt än gjort. Ett tips som författaren delar med sig av är att i förväg träna in en hisspresentation, där man på max tre meningar berättar vem man är, vad man gör, till vilken nytta och för vem.

”Men prata inte bara jobb, för det blir långtråkigt. Som en bra samtalspartner ska du visa andra intresse, lyssna och ställa frågor. Då blir man någon som andra vill prata med. Det finns en tradition i Sverige av att vi inte ska vara för nyfikna, men jag tycker tvärtom: ställ trevliga frågor! Det värsta som finns är monologer”, säger Leena Männik Styren.

Hur låter då det perfekta affärssamtalet?

”Naturligt. Det är som att prata med en god vän, utan att bli för privat. Det ger en bra grund för framtida affärsmöjligheter.”

Tyck till