ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 22 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Gymmen växer så det knakar

  • Foto: Henrik Montgomery/TT
Allt fler svenskar tränar och de som redan har ett gymkort spenderar allt mer tid på gymmet. Nu börjar höstrusningen och det ger klirr i kassan för gymmen som växer så det knakar.

Träning och hälsa är trendigt och många svenskar har ett gymkort för att hålla sig i form. Sveriges största idrottsförening Friskis & Svettis fortsätter att växa och under 2015 ökade antalet svenska medlemmar med 3.500 till drygt 516.000. Det betyder att cirka 5,2 procent av Sveriges befolkning är medlemmar i Friskis & Svettis.

För många betyder hösten nya tag med träningen och nu har den riktiga rusningen börjat, enligt Jonas Anghammar, kommunikatör på Friskis & Svettis.

”Det är tydligt att det börjar hända grejer med både beläggningen och antalet medlemmar, men den tydliga boomen har smetats ut lite under åren. Det finns inte längre någon tydlig vecka eller dag då alla börjar träna igen. Numera går det mer i cykler, men det är tydligt att man vill komma igång med sin träning inför hösten”, säger han till Di.

Antalet genomförda pass per medlem ökar dock i raskare takt än antalet medlemmar och det är ett tecken på att hälsoklyftan ökar, enligt Jonas Anghammar.

”Det betyder att de som redan tränar ägnar allt mer tid åt sin träning. Det kan leda till att de som inte tränar alls distanserar sig ännu mer och tycker att det känns ännu jobbigare att komma igång med sin träning”, säger Jonas Anghammar och påpekar att gymmen har ett ansvar för att hjälpa alla att komma igång på en rimlig nivå.

I takt med att träningstrenden växer blir svenskarnas krav på utbud och pass allt högre. Friskis & Svettis erbjuder i dag drygt 60 olika träningsformer och inför hösten är återhämtande träning en av de hetaste trenderna.

”Att träna för livet genom exempelvis yoga är trendigt just nu. Den typen av träning har fokus på rörlighet och det är ett moment som många annars glömmer i sin träning”, säger Jonas Anghammar.

”Numera finns det även familjepass där hela familjen kan träna tillsammans. Det är rätt i tiden och härligt med barnens energi”, fortsätter han.  

Utöver Friskis & Svettis, som består av 156 ideella idrottsföreningar, finns det även ett antal stora gymkedjor i Sverige. Sett till omsättning domineras den svenska gymscenen av SATS som under fjolåret omsatte 1.060 miljoner kronor, en ökning med omkring 90 Mkr jämfört med 2014, och hade totalt 63 helägda träningsanläggningar och 175.000 medlemmar i Sverige.

Näst störst är Nordic Wellness som under fjolåret omsatte 570 miljoner kronor vilket var en ökning på 96 Mkr jämfört med året före. Vid utgången av 2015 drev Nordic Wellness, som även äger Sportlife, 107 gym och hade drygt 190.000 medlemmar i Sverige.

Är företaget redo att växa? Jämför företagslån gratis här (extern tjänst)

Så går det för några av Sveriges största gymkedjor

Gym Omsättning 2015, Mkr Resultat efter skatt 2015, Mkr
1. Sats 1.060 7,5
2. Nordic Wellness 570 4,2
3. Actic 539,4 16
4. Fitness 24 Seven* 420,8 35,6
5. Medley 332,3 -2,5
6. Itrim 106 -17,1
7. Puls & Träning* 63,8 3

Källa: Bolagens årsredovisningar. *: Både Fitness 24 Seven och Puls & Träning har ett brutet räkenskapsår.

Tyck till