ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 24 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Analys

Här är fem aktier som ger mer

ANALYS. I spåren av de ultralåga räntorna blir jakten på avkastning allt intensivare. Tack och lov finns det faktiskt fortfarande gott om aktier med hög direktavkastning på Stockholmsbörsen.
Di har plockat ihop en portfölj med fem bra alternativ.

Med en tioårsränta som hovrar runt nollstrecket skulle man kunna tro att investerarna dammsugit marknaden på utdelningsaktier och att det blivit svårt att hitta höga direktavkastare. Men så är det inte riktigt.

Faktum är att en sökning i databasen Bloomberg ger 44 aktier som har över 4 procent direktavkastning. 20 bolag ger över 5 procent direktavkastning. Vi har plockat ut fem aktier med hög direktavkastning och bra stabilitet i utdelningen. I genomsnitt ger de en direktavkastning på 5,7 procent vilket är riktigt konkurrenskraftigt i lågräntemiljön. Dessutom får vi en bra blandning mellan stora och små bolag samt riskspridning i olika branscher.

TELE 2
Tele 2 har länge haft en generös utdelningspolitik med hög direktavkastning samt återkommande extrautdelningar. Med tanke på att teleoperatören genererar mycket stabila kassaflöden pekar det mesta på att de goda utdelningarna fortsätter. För innevarande räkenskapsår med utbetalning i vår väntas en höjning från 5,35 kronor till 5,68 kronor per aktie enligt Factset. Det motsvarar en direktavkastning på 7,9 procent och placerar Tele 2 i den absoluta börstoppen.

SWEDBANK
Swedbank har placerat sig i direktavkastningstoppen på börsen under flera år i rad. Banken sänkte visserligen utdelningen i våras till 10,70 kronor per aktie vilket berodde på att nettovinsten sjönk. Det är en plump i protokollet men redan i vår väntas en höjning igen till 12,40 kronor enligt Factset. Det ger en direktavkastning på 6,2 procent vilket fortfarande är bland de högsta på börsen. Swedbank har också den högsta kapitaltäckningen av de svenska storbankerna vilket minskar risken för utdelningen.

BETSSON
Betsson har en fin historik vad gäller att skifta ut pengar till aktieägarna. En kapitalsnål affärsmodell gör att spelbolaget kan hålla en generös utdelning. Med en aktie som nästan halverats från årsskiftet har direktavkastningen skjutit i höjden. Trots att analytikerna räknar med en utdelningssänkning i år till 4,16 kronor per aktie från 4,51 kronor ifjol är den 4,6 procent. Men en utdelningssänkning är knappast given och då blir direktavkastningen ännu högre.

BJÖRN BORG
Björn Borg, som vi gjorde köprekommenderade förra måndagen, är en också bra direktavkastare. Sport- och underklädesbolaget har haft en generös utdelningspolitik under många år med flera extrautdelningar och kontinuerligt en av börsens högsta direktavkastningar.

För 2015 höjdes utdelningen med 33 procent till 2 kronor per aktie. Från och med nästa år kommer bolaget inte längre att betala royalty till familjen Björn Borg och då förbättras vinsten markant. Det talar för att utdelningen inte lär bli sämre kommande år. Analytikernas prognoser pekar på 2,20 kronor i utdelning för 2016 med utbetalning i vår och 2,50 kronor för 2017. Det ger en fin direktavkastning på 5,1 respektive 5,8 procent.

CASTELLUM
Castellum är omöjligt att inte ha med i en direktavkastningsportfölj. Tillsammans med Hufvudstaden är det börsens utdelningschampion. De två fastighetsbolagen är så nära utdelningsaristokrater vi kan komma på Stockholmsbörsen, alltså bolag som har lyckats höja utdelningen varje år i minst 20 år. Castellum och Hufvudstaden ligger båda på upploppet med 18 år i rad.

Castellum har med 3,6 procent lite lägre direktavkastning än de övriga i vår portfölj, men utdelningen är å andra sidan mycket säker. Förvärvet av Norrporten förbättrar också intjäningsförmågan vilket betyder att bolaget kan fortsätta höja utdelningen. I vår ser vi fram emot den nittonde höjningen och 2018 kan Castellum bli den första svenska aristokraten.

Tyck till