ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Stockholmsbörsen: Fingerprint lyfter

Stockholmsbörsen fortsatte upp på torsdagen, och varken den eller Frankfurtbörsen tycktes låta sig bekomma av diverse svaga inköpschefsnoteringar från industrin i Sverige och Tyskland.

Kinas starka motsvarighet tycktes göra större avtryck i de båda exportländerna, och Stockholms storbolagsindex var vid 14.30-tiden i höjd med de första skälvande minuterna av handelsåret.

OMXS30 var upp 0,7 procent till nivån 1.427, då omsättningen uppgick till 9,3 miljarder kronor.

I Europa var DAX upp 0,4 procent, och S&P Europe-indexet steg 0,9 procent med banksektorn i topp på plus 3 procent efter fortsatta konsolideringsdiskussioner i den europeiska banksektorn. Hälsovård och telekom var enda sektorer på minus, avspeglat i att Astra Zeneca och Telia var längst ned i OMXS30 på minus en knapp procent.

Längst upp i OMXS30 tronade Fingerprint Cards, plus 3,4 procent. Bolaget har fått förnyat förtroende av sin kinesiska storkund Huawei, vars nya modeller innehåller FPC-sensorer.

Elekta steg en dryg procent efter en rapport som var något bättre än väntat vad gäller justerat resultat och orderingång. Den nya vd:n Richard Hausmann sade till Direkt att hans fokus under de närmaste åren kommer att vara tudelat, och ligga på dels bolagets nya linjäraccelerator Atlantic, dels på ett pågående förändringsprogram.

Den ovanligt höga omsättningen på Stockholmsbörsen förklarades delvis av tre större aktieutförsäljningar från storägare, i bolagen Scandic, Bravida och Unibet. Dessa backade med 2, 3 respektive 0,5 procent, men handlades samtliga över placeringskursen.

Förmiddagens industri-PMI för en rad europeiska länder präglades av svaga noteringar i Sverige och Tyskland, men starkare än väntat i Storbritannien.

Det svenska sjönk till 50,7 från 55,4 i juli; väntat var 53,4. Främst bidrog enligt SILF/Swedbank lägre noteringar inom PMI-delkomponenterna produktion och orderingång till nedgångarn. Bland de svenska verkstadsjättarnas aktier befann sig Alfa Laval på minus 0,2 procent, medan Volvo steg 1,7 procent.

SKF och Atlas Copco steg omkring 1 procent, och varken Atlas Copco eller Sandvik påverkades nämnvärt av nya mörka bud angående gruvutrustningsinvesteringar från Joy Global, som rapporterade om ett gånget kvartal som var svagare än analytiker hade väntat sig och om ett svagare 2017 än vad bolaget hittills har trott.

Senare under eftermiddagen kommer en ansenlig statistikvåg från USA, bland annat industri-PMI för augusti klockan 16. Bland förväntningarna märks Credit Suisse, som spår en nedgång till 51,3 från 52,3 i juli.

Terminerna för de stora amerikanska börsindexen pekade vid 14.30-tiden 0,1-0,2 procent upp.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer