Stockholmsbörsen: Fingerprint lyfter

Stockholmsbörsen fortsatte upp på torsdagen, och varken den eller Frankfurtbörsen tycktes låta sig bekomma av diverse svaga inköpschefsnoteringar från industrin i Sverige och Tyskland.

Kinas starka motsvarighet tycktes göra större avtryck i de båda exportländerna, och Stockholms storbolagsindex var vid 14.30-tiden i höjd med de första skälvande minuterna av handelsåret.

OMXS30 var upp 0,7 procent till nivån 1.427, då omsättningen uppgick till 9,3 miljarder kronor.

I Europa var DAX upp 0,4 procent, och S&P Europe-indexet steg 0,9 procent med banksektorn i topp på plus 3 procent efter fortsatta konsolideringsdiskussioner i den europeiska banksektorn. Hälsovård och telekom var enda sektorer på minus, avspeglat i att Astra Zeneca och Telia var längst ned i OMXS30 på minus en knapp procent.

Längst upp i OMXS30 tronade Fingerprint Cards, plus 3,4 procent. Bolaget har fått förnyat förtroende av sin kinesiska storkund Huawei, vars nya modeller innehåller FPC-sensorer.

Elekta steg en dryg procent efter en rapport som var något bättre än väntat vad gäller justerat resultat och orderingång. Den nya vd:n Richard Hausmann sade till Direkt att hans fokus under de närmaste åren kommer att vara tudelat, och ligga på dels bolagets nya linjäraccelerator Atlantic, dels på ett pågående förändringsprogram.

Den ovanligt höga omsättningen på Stockholmsbörsen förklarades delvis av tre större aktieutförsäljningar från storägare, i bolagen Scandic, Bravida och Unibet. Dessa backade med 2, 3 respektive 0,5 procent, men handlades samtliga över placeringskursen.

Förmiddagens industri-PMI för en rad europeiska länder präglades av svaga noteringar i Sverige och Tyskland, men starkare än väntat i Storbritannien.

Det svenska sjönk till 50,7 från 55,4 i juli; väntat var 53,4. Främst bidrog enligt SILF/Swedbank lägre noteringar inom PMI-delkomponenterna produktion och orderingång till nedgångarn. Bland de svenska verkstadsjättarnas aktier befann sig Alfa Laval på minus 0,2 procent, medan Volvo steg 1,7 procent.

SKF och Atlas Copco steg omkring 1 procent, och varken Atlas Copco eller Sandvik påverkades nämnvärt av nya mörka bud angående gruvutrustningsinvesteringar från Joy Global, som rapporterade om ett gånget kvartal som var svagare än analytiker hade väntat sig och om ett svagare 2017 än vad bolaget hittills har trott.

Senare under eftermiddagen kommer en ansenlig statistikvåg från USA, bland annat industri-PMI för augusti klockan 16. Bland förväntningarna märks Credit Suisse, som spår en nedgång till 51,3 från 52,3 i juli.

Terminerna för de stora amerikanska börsindexen pekade vid 14.30-tiden 0,1-0,2 procent upp.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?