1515

Räntor/valutor: Dollartapp i sluthandel

Europeiska statspappersräntor handlades oregelbundet på tisdagen efter att ha sjunkit efter svensk stängning på måndagen. Euron handlades samtidigt oregelbundet mot dollarn, men stärktes i eftermiddagens handel samtidigt som dollarn pressades nedåt mot japanska yen.

Data från Tyskland visade att överskotten i handels- och bytesbalansen kom in något över prognos i juni, på 24,9 respektive 26,3 miljarder euro, vilket kan tyckas något märkligt när samtidigt exporten ökade mindre än väntat, 0,3 procent mot väntade 1,1 procent, och importen ökade mer än väntat 1,0 procent mot väntade 0,6 procent.

I Storbritannien visade data från British Retail Consortium (BRC) att detaljhandelns försäljning, i jämförbara butiker, ökade 1,1 procent i juli jämfört med i juli 2015. Det var den starkaste ökningstakten sedan i januari och betydligt bättre än väntade -0,7 procent. Enligt BRC bidrog varmt väder till att öka efterfrågan på mat, dryck och sommarkläder, och möjligen också till att dämpa eventuell oro för negativa effekter av Brexit.

Industriproduktionen i Storbritannien steg 0,1 procent i juni, vilket var i linje med prognos. Produktionen i tillverkningsindustrin sjönk samtidigt 0,3 procent, något mer än väntade -0,2 procent.

Brittiska pund fortsatte att försvagas under natten mot tisdagen, mot dollarn bröts 1:30-nivån för första gången sedan den 11 juli. Som lägst handlades pundet till 1:2956, vilket dock är en bit över bottennoteringen från den 6 juli, 1:2798.

Brittiska långräntor fortsatte nedåt på tisdagen, främst i längre löptider. Tioårsräntan noterade en ny rekordlåg nivå på 0,563 procent i den sena handeln efter ny signal om stagnerande ekonomi i början av tredje kvartalet.

Det brittiska konjunkturinstitutet NIESR rapporterade på eftermiddagen att deras beräkningar tyder på att brittisk BNP steg 0,3 procent under tremånadersperioden till och med juli, ner från +0,6 procent under tremånadersperioden till och med juni.

Enligt NIESR visar den månatliga profilen på en markant inbromsning i juli, vilket antyder att tredje kvartalet har inletts svagt med sjunkande produktion i juli.

Svenska statsobligationsräntor handlades oregelbundet på tisdagen, tioårsräntan sjönk slutligen 1 punkt, till 0,12 procent, medan räntegapet mot den tyska motsvarigheten vidgades till 19 punkter (17).

Euron försvagades nära 4 öre mot kronan, till 9:48, medan dollarn försvagades 6 öre, till 8:53. TCW-index sjönk till 130,39 (131,00).

Amerikanska statspappersräntor sjönk svagt efter svensk stängning på måndagen och fortsatte ytterligare något nedåt på tisdagen. Vid svensk stängning noterades tioårsräntan till 1,57 procent, 3 punkter lägre än vid samma tid på måndagen.

USA-data på tisdagen visade att produktiviteten utanför jordbrukssektorn sjönk 0,5 procent preliminärt under andra kvartalet, efter att ha sjunkit 0,6 procent under första kvartalet. Analytikerprognoserna pekade mot en ökning med 0,4 procent under andra kvartalet.

Enhetsarbetskostnaderna steg samtidigt 2,0 procent, något över väntade 1,8 procent.

NFIB:s småföretagarindex steg till 94,6 i juli, från 94,5 i juni. Uppgången var visserligen måttlig men nivån i juli var ändå den högsta hittills i år.

Grossistlagren i USA steg 0,3 procent i juni, efter uppreviderade +0,2 procent i maj (+0,1). Givet att prognoserna pekade mot oförändrade lager kan utfallet innebära åtminstone ett visst behov av upprevidering av BNP för andra kvartalet. (Enligt det första estimatet sänkte lagerposten BNP med 1,16 procentenheter under det andra kvartalet).

Data från Kina på tisdagen visade att KPI-inflationen sjönk till 1,8 procent i juli, från 1,9 procent i juni. Vilket var i linje med prognos. Rensat för livsmedel och energi steg dock inflationstakten till 1,8 procent, från 1,6 procent i juni.


Innehåll från ConstructorAnnons

De erbjuder en helhetslösning i en föränderlig värld av logistik

Digitaliseringen och pandemin har lett till förändrade köpvanor och därmed nya och högre krav från konsumenter. För att möta de här kraven och stå sig i en ökad konkurrens måste företag ha en väl fungerade logistiklösning. Här kan Constructor, som en ledande leverantör av förvaring- och lagringslösningar, hjälpa till. 

I dag ska varor vara lättillgängliga, prisvärda och levereras snabbt, krav som realiserats i och med den ökade e-handeln. Oavsett om man har en stor eller liten e-handel, eller en fysisk butik med ett närliggande mindre lager erbjuder Constructor logistiklösningar optimerade efter respektive verksamhet. 

– Vi levererar logistiklösningar efter noggrann behovsanalys. Där varuflöde, flexibilitet, lokalresurser, med mera väges in för att erbjuda den bästa lösningen till varje enskild kund, oavsett bransch eller storlek, säger Alejandro Armas, vd för Constructor Sverige.

Constructor levererar och projektleder till överlämnade av komplett installation. Dessutom erbjuder de årliga besiktningar enligt Arbetsmiljöverkets regler, utförda av deras experter. 

Effektivisera verksamheten och spara pengar 

Genom att investera i rätt logistiklösning kan företag öka sin tillgänglighet. Minska risken för plockfel, minimera sina hanteringstider samtidigt som man maximerar kapaciteten av nuvarande lagerutrymme.  

– Med våra lösningar inom exempelvis lagerhållning och distribution kan man förbättra sin noggrannhet och göra stora tidsbesparingar, men även skapa en säkrare och ergonomisk lagermiljö med färre tunga lyft och mindre risk för skador och olyckor, säger Alejandro Armas och fortsätter: 

– Beroende på företagets investeringsmöjligheter implementerar vi de lämpligaste lösningarna de kan köpa in i nuläget. Långsiktigt kommer de att spara pengar på investeringen och kan vidare effektivisera sin logistikösning tillsammans med oss. 

Satsar på automatisering och hållbarhet 

Constructor tillsammans med övriga bolag i koncernen Gonvarri Material Handling satsar nu ytterligare på automationslösningar.

– En automatisering av hela eller delar av sin internlogistik innebär ofta en större initial investering för våra kunder. Dock ser de att återbetalning kommer direkt i form av minskat resursbehov, bättre ergonomi, minskat ytbehov samt lägre antal fel och reklamationer. Våra automationslösningar kan användas både fristående och som integrerade lösningar till våra kunders lagersystem för att skapa en helt sömlös process. Lösningarna är flexibla och skulle det ske en stor ökad efterfrågan kommer man kunna möta den, säger Alejandro Armas.

Med Constructors semiautomatiserade lösningar och flexibla hissautomater kan deras kunder växa ett automationssteg i taget. Utöver automatisering satsar de även på att komma in i nya branscher som jobbar med hållbara och klimatsmarta lösningar. Constructor har bland annat levererat lösningar till verksamheter som bedriver vertikal odling.

– Eftersom Constructor vill bidra till att minska utsläppen genom klimatsmarta lösningar vill vi hjälpa den här typen av innovativa företag att utvecklas och växa i Sverige, avslutar Alejandro Armas.

Om Constructor 

Constructor är en ledande leverantör av förvaring- och lagringslösningar. De hjälper sina kunder genom hela processen, från planering till installation och teknisk support. Sedan 2018 tillhör Constructor, tillsammans med andra varumärken i Europa, koncernen Gonvarri Industries.

Läs mer på constructor.se

Mer från Constructor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Constructor och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?