1515

Råvaror: Guldet oförändrat

Oljan och de flesta basmetaller noterades för mindre prisuppgångar under måndagsmorgonen, medan guldet var nära oförändrat. Fredagens amerikanska jobbsiffror stod alltjämt i centrum.

Vid klockan 08.30 handlades Brentoljan 0,3 procent högre vid 44:42 dollar per fat, medan WTI stigit 0,6 procent till 42:06 dollar.

Oljan har återhämtat sig något, efter att i förra veckan ha fallit ned under 40 dollar per fat för första gången på fyra månader.

"Den värsta utförsäljningen verkar vara över. Stämningen har vänt efter att priserna föll under 40 dollar, med en våg av täckningar av korta positioner som stöd. I det korta perspektivet kommer förmodligen 45 dollar per fat vara nästa nyckelnivå att bevaka", sade Angus Nicholson, analytiker vid IG i Melbourne, till Bloomberg News.

På basmetallmarknaden stärktes kopparpriset 0,8 procent, medan zink och aluminium steg 0,5 respektive 0,2 procent.

"Vi har mest fått negativa nyheter kring den globala ekonomiska tillväxten i år, så starka jobbdata från USA är klart positivt. Även om styrka i dollarn är negativt för råvaror tror jag att det ökade förtroendet för de ekonomiska utsikterna i USA ger mer riskaptit", sade Helen Lau, analytiker vid Argonaut Securities, till Bloomberg News.

Fredagens amerikanska jobbsiffror visade på en ökning av antalet sysselsatta om 255.000 personer i juli, att jämföra med väntade 180.000.

Guldet höll sig samtidigt oförändrat kring 1.336 dollar per uns. Ädelmetallen har stigit 26 procent sedan årsskiftet.

"Inställningen till guld är fortsatt bullish, eftersom vi fortfarande befinner oss i en miljö där obligationer inte ger särskilt attraktiva avkastningar", sade Bernard Aw, marknadsstrateg vid IG Asia, till Bloomberg News.

 

Noteringar 08.30
Råolja (pris/fat):     31-dec
WTI, första termin +0:26 USD 42:06:00 0,62% -0,80%
Brent, första termin +0:15 USD 44:42:00 0,34% 2,94%
Basmetaller LME (pris/ton, tremånader stermin)    
Koppar +37 USD 4.826 0,76% 2,56%
Zink +11 USD 2.277 0,46% 41,49%
Aluminium +3 USD 1.648 0,18% 9,36%
Nickel +95 USD 10.810 0,89% 22,56%
Bly +12 USD 1.798 0,67% 0,25%
Tenn -20 USD 18.330 -0,11% 25,94%
Ädelmetaller (pris/uns, sp ot)      
Guld +0:18 USD 1.335:73 0,01% 25,84%
Silver -0:01 USD 0,840278 -0,06% 42,13%
Dollarindex (högre = starkare USD) +0.01 96.20 0,01% -2,46%

 

 


Innehåll från Alcatel LucentAnnons

Innovativa tekniska lösningar förbättrar operativa arbetsflöden och skapar en säkrare vård.

Ny innovativ teknik möjliggör för sjukhus att kunna spåra utrustning och människor i realtid. Med hjälp av Alcatel-Lucent Enterprise lösning OmniAccess Stellar Asset Tracking kan sjukhusen skapa ökad säkerhet för patienter, tidsbesparingar och bättre utnyttjande av befintlig utrustning.

En studie visar att många sjukhus har en utnyttjandegrad av utrustning på mindre än 50 procent, att jämföra med branschacceptabel användningsgrad på 70–80 procent. 

– Den trend vi ser med större sjukhus leder samtidigt till att sjukvårdspersonalen har svårare att manuellt överblicka utrustning som delas mellan vårdenheter. Vi vet från studier i England att en sjuksköterska idag spenderar i genomsnitt 72 minuter per skift bara på att leta efter utrustning. Om den utrustningen istället kopplas ihop med digitala sensorer i ett automatiserat flöde som gör dem enkla att hitta kan det ge stora tids- och kostnadsbesparingar för vården, säger Johan Rågmo, Director Business Development Network Infrastructure Europe West.

Med Alcatel-Lucent Enterprise systemlösning OmniAccess Stellar Asset Tracking kan sjukhus, kliniker och vårdboenden få hjälp att spåra både utrustning och människor i realtid. Systemet bygger på BLE-tekniktaggar som sätts direkt på specifik utrustning, eller exempelvis på patienternas plastarmband, och som sänder ut en signal om var de är. Det gör det både enklare för personal att hitta det man letar efter och leder till högre nyttjandegrad. 

– Vården har idag stor belastning som går att minska genom automatiserade processer och IoT. Det gör att personalen kan lägga mer tid på själva vården. Vårt system gör det även säkrare för patienter på sjukhus då personalen kan få larm så fort en patient lämnar en specifik enhet, exempelvis något som skapar ökad säkerhet på demensavdelningar. Det kan också larma när viktig utrustning, som exempelvis en hjärt- eller blodtrycksmaskin, är klaranvänd och behöver laddas så att den snabbt kan återställas för nästa patient, berättar Johan.

Det går att använda Alcatel-Lucent Enterprise lösning för att underlätta för patienterna att hitta till rätt avdelning eller för vårdpersonalen att hitta patienten om de inte sitter i rätt väntrum.

– Du kan också styra patientflöden för att säkerställa att det inte är fler människor på en viss specifik yta än det får vara. Den kvalitativa data du kan få ut av systemet underlättar också för ledningsgrupp och chefer att bättre prioritera både personal och utrustning efter behov, förklarar Joakim Ahrens, Channel Sales Manager.

OmniAccess Stellar Asset Tracking är enkel att använda och administreras via exempelvis mobil eller platta. 

– Vår lösning är lätt att implementera med befintliga sjukhussystem, och skala upp eller ner efter behov. Den säkerställer hela tiden rätt prioritering i bandbredd så att larm alltid har företräde, avslutar Joakim.

Om Alcatel-Lucent Enterprise
Sedan 1919 och fram till idag har Alcatel-Lucent Enterprise levererat tekniska lösningar i framkant av tekniken. Vårt uppdrag är att skräddarsy och anpassa teknikupplevelsen efter vad våra kunder faktiskt behöver. Vi levererar nätverk och kommunikationsplattformar.

Tillsammans med våra partners levererar vi skräddarsydda lösningar och kommunikationsplattformar till företag. Dessa lösningar hjälper dem att konkurrera i en digital värld.

Läs mer om vad Alcatel-Lucent kan göra för vården

Läs gärna Alcatel-Lucents White Paper 

Mer från Alcatel Lucent

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Alcatel Lucent och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?