Annons

Stockholmsbörsen: Klättrade med stöd av USA-data

Börsen avslutade veckans handel med en stadig uppgång, i linje med europeiska börser. Klättringen var bred, och stöddes bland annat av amerikansk sysselsättningsstatistik.

Såväl Stockholmsbörsens breda index, OMXSPI, som storbolagsindexet OMXS30 ökade med 1 procent på fredagen. Aktier handlades för 9,3 miljarder kronor på börsen som helhet.

Även i Europa var börshumöret gott. Londonbörsens FTSE 100-index steg 0,7 procent, medan DAX-index i Frankfurt och Parisbörsens CAC 40-index ökade med 1,4 procent vardera.

Under eftermiddagen kom den tongivande amerikanska statistiken för sysselsättningen exklusive jordbrukssektorn, non-farm payrolls. De 255.000 nya jobb som tillkom under juli var betydligt bättre än väntade 180.000 och gav kraft till börserna. Arbetslösheten låg dock kvar på 4,9 procent.

”Det ser ut som en ganska stark rapport överlag. Den visar att ekonomin, ur ett sysselsättningsperspektiv, rör sig i riktningen som Federal Reserve vill”, säger Doug Duncan, chefekonom på Fannie Mae i Washington, till Reuters.

Indextungviktaren H&M bidrog till uppgången i Stockholm med en klättring om 2,3 procent. Starkt gick även biometribolaget Fingerprint Cards, som klättrade för tredje dagen i rad, och kylskåpsbolaget Dometic, upp 2,7 respektive 2,5 procent.

Finanssektorn och konsumentinriktade bolag stod för störst uppgångar sektormässigt. Ratos och Wallenstam steg 2,5 och 2,3 procent, medan Nordea gick bäst bland storbankerna med en uppgång om 1,5 procent.

Mediekoncernen MTG:s a-aktie lyfte med 5,6 procent, men b-aktien tillhörde de få förlorarna med en nedgång om 0,8 procent.

Andra bolag mot strömmen var exempelvis nätverksvideobolaget Axis, ned 1,8 procent, samt gruvbolaget Lundin Mining som backade 1,9 procent.

Ett annat gruvbolag stod för fredagens enda kvartalsrapport. Lucara Diamond visade upp en betydlig resultatförbättring under det andra kvartalet, men aktien stängde oförändrad efter en hyfsat slagig handelsdag.

Oljepriset backade på fredagen efter torsdagens uppgång, men Lundin Petroleum var det enda svenska oljebolaget att tappa mark. Aktien sjönk med 0,6 procent i en mindre rekyl från torsdagens lyft om 6 procent. Samtidigt ökade Enquest och Tethys Oil med 4,8 respektive 0,9 procent.

På måndag rapporterar mätteknikbolaget Hexagon, och trafiksiffror släpps från SAS, Norwegian och Finnair. Dessutom kommer makrosiffror i form av bland andra tysk industriproduktion och SEB:s boprisindikator för augusti.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?