1515

Stockholmsbörsen: Klättrade med stöd av USA-data

Börsen avslutade veckans handel med en stadig uppgång, i linje med europeiska börser. Klättringen var bred, och stöddes bland annat av amerikansk sysselsättningsstatistik.

Såväl Stockholmsbörsens breda index, OMXSPI, som storbolagsindexet OMXS30 ökade med 1 procent på fredagen. Aktier handlades för 9,3 miljarder kronor på börsen som helhet.

Även i Europa var börshumöret gott. Londonbörsens FTSE 100-index steg 0,7 procent, medan DAX-index i Frankfurt och Parisbörsens CAC 40-index ökade med 1,4 procent vardera.

Under eftermiddagen kom den tongivande amerikanska statistiken för sysselsättningen exklusive jordbrukssektorn, non-farm payrolls. De 255.000 nya jobb som tillkom under juli var betydligt bättre än väntade 180.000 och gav kraft till börserna. Arbetslösheten låg dock kvar på 4,9 procent.

”Det ser ut som en ganska stark rapport överlag. Den visar att ekonomin, ur ett sysselsättningsperspektiv, rör sig i riktningen som Federal Reserve vill”, säger Doug Duncan, chefekonom på Fannie Mae i Washington, till Reuters.

Indextungviktaren H&M bidrog till uppgången i Stockholm med en klättring om 2,3 procent. Starkt gick även biometribolaget Fingerprint Cards, som klättrade för tredje dagen i rad, och kylskåpsbolaget Dometic, upp 2,7 respektive 2,5 procent.

Finanssektorn och konsumentinriktade bolag stod för störst uppgångar sektormässigt. Ratos och Wallenstam steg 2,5 och 2,3 procent, medan Nordea gick bäst bland storbankerna med en uppgång om 1,5 procent.

Mediekoncernen MTG:s a-aktie lyfte med 5,6 procent, men b-aktien tillhörde de få förlorarna med en nedgång om 0,8 procent.

Andra bolag mot strömmen var exempelvis nätverksvideobolaget Axis, ned 1,8 procent, samt gruvbolaget Lundin Mining som backade 1,9 procent.

Ett annat gruvbolag stod för fredagens enda kvartalsrapport. Lucara Diamond visade upp en betydlig resultatförbättring under det andra kvartalet, men aktien stängde oförändrad efter en hyfsat slagig handelsdag.

Oljepriset backade på fredagen efter torsdagens uppgång, men Lundin Petroleum var det enda svenska oljebolaget att tappa mark. Aktien sjönk med 0,6 procent i en mindre rekyl från torsdagens lyft om 6 procent. Samtidigt ökade Enquest och Tethys Oil med 4,8 respektive 0,9 procent.

På måndag rapporterar mätteknikbolaget Hexagon, och trafiksiffror släpps från SAS, Norwegian och Finnair. Dessutom kommer makrosiffror i form av bland andra tysk industriproduktion och SEB:s boprisindikator för augusti.


Innehåll från RiksbyggenAnnons

Unikt projekt där proffs och privatpersoner delar utrustning

I en bostadsrättsförening i Falkenberg kan de boende låna trädgårdsmaskiner och trädgårdsredskap gratis. Jeanette Bernhard Bertilsson, marknadsområdeschef för Riksbyggen i Halland, är nöjd med projektets utfall.
I en bostadsrättsförening i Falkenberg kan de boende låna trädgårdsmaskiner och trädgårdsredskap gratis. Jeanette Bernhard Bertilsson, marknadsområdeschef för Riksbyggen i Halland, är nöjd med projektets utfall.

Ny teknik sparar både tid och miljö i Riksbyggens fastighetsförvaltning. Nu testar man om delning av trädgårdsverktyg kan underlätta utevardagen, både för de boende och för Riksbyggens personal.

Som stor fastighetsförvaltare är Riksbyggen också en stor användare av trädgårdsredskap och andra maskiner. Traditionellt har de här redskapen främst drivits av fossila bränslen, men de senaste åren har man mer och mer gått över till eldrivet.

– Vi vill minimera utsläppen och slippa de bensinslukande maskinerna och har investerat i många nya verktyg med någon form av elkomponent i sig, säger Mikael Günthner, leveranschef för fastighetsservice i Skaraborg.

Läs mer om hållbar fastighetsförvaltning hos Riksbyggen.

Men det är inte bara tekniken som förändras utan även hur redskapen används. Under sommaren har Riksbyggen i Halland i samarbete med verktygstillverkaren Husqvarna testat ett nytt sätt att ge både fastighetsförvaltare och privatpersoner tillgång till nya, batteridrivna verktyg.

– Delningsekonomin växer och lämpar sig väl för vår typ av produkter, säger Margaretha Finnstedt, chef för Innovation Lab på Husqvarna.

– Våra maskiner är byggda för att klara omfattande användning, samtidigt vet vi att många privatpersoner inte behöver till exempel häcksax och lövblås mer än ett par gånger per år.

Proffs och boende delar verktyg

För att se om man kunde lösa det dilemmat startades i juni projektet Trädgårdsboxen i en bostadsrättsförening i Falkenberg. Två förråd utrustade med batteridrivna trädgårdsmaskiner från Husqvarna och trädgårdsredskap från Gardena placerades ut i området och de boende kunde sen låna gratis från boxen. Dessutom använde även Riksbyggens personal verktygen när de var och jobbade i området.

– Trädgårdsboxen gör det möjligt att testa om det går att öka nyttjandegraden ytterligare genom att låta grönyteproffs och boende dela verktyg, eftersom proffsen behöver verktygen på vardagarna medan de boende främst har behovet på kvällar och helger, förklarar Margaretha Finnstedt.

Läs mer om Riksbyggens tjänster för välskötta utemiljöer.

Vid en avstämning i slutet av sommaren visade det sig att projektet blivit mycket uppskattat av både de boende och Riksbyggens personal.

– Många som bor här har redan liknande produkter hemma, trots det har det har varit hög beläggning, säger Marcus Rimme, arbetsledare på Riksbyggen i Falkenberg.

– Dessutom sparar det tid för oss på Riksbyggen. Om vi är där för att klippa häcken men ser en gräsplätt som behöver klippas, då kan vi låna en klippare ur boxen istället för att behöva lägga tid på att åka tillbaka till vårt förråd och hämta. Jag gillar att testa nya saker och vill göra något för miljön, så jag tycker att det här är perfekt.

Cirkulär ekonomi och kundnytta

Även Jeanette Bernhard Bertilsson, marknadsområdeschef för Riksbyggen i Halland, är nöjd med projektets utfall.

– Vi lägger mycket arbete på hitta nya sätt att jobba för att nå både cirkulär ekonomi och kundnytta, och att få delta i det här världsunika projektet där proffs och privatpersoner delar utrustning är väldigt roligt. Jag hoppas att vi genom det ska kunna inspirera fler att tänka nytt, samtidigt som vi själva ska se hur vi kan vidareutveckla konceptet.

Margaretha Finnstedt ser också fram emot ett vidare samarbete.

– Riksbyggen är en väldigt framåtlutad organisation med ett tydligt kund- och miljöfokus. Vi har en spännande, och rolig, resa framför oss när vi tar piloten vidare till nästa steg.

Mer från Riksbyggen

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Riksbyggen och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?