1515

Råvaror: Olja och guld vände ner

Ett två dagar långt rally i oljepriset stötte på patrull då fredageftermiddagens jobbstatistik från USA orsakade en dollarförstärkning.

På fredagkvällen noterades Brentoljan 0,4 procent lägre till 44:10 dollar per fat, medan WTI-oljan sjönk med 0,3 procent till 41:82 dollar per fat.

Veckostatistiken över aktiva oljeriggar visade på en ökning för sjätte veckan i rad. Tilltagande produktion utan tecken på att efterfrågan ökar kan bidra till att sätta priset under press.

Fredagens överraskande positiva jobbstatistik från USA ökade enligt marknadens bedömningar sannolikheten för att Fed ska höja räntan innan året är slut. Att högre ränta anses vara negativt för guldpriset syntes tydligt då presentationen av jobbsiffrorna sammanföll med ett skarpt fall på omkring 1,5 procent i guldet.

Å andra sidan kan stimulanser från centralbanker på annat håll i världen påverka guldpriset i positiv riktning.

"Med utökade monetära åtgärder från Storbritannien, Europa och Japan, genom skapandet av mer pengar, tror jag att guldpriset sannolikt kommer att fortsätta uppåt", sade Bob Phillips på Spectrum Management Group till Bloomberg News.

Aluminiumpriset stiger efter att lagren hos Shanghai Futures Exchange minskat till den lägsta nivån sedan 2011. Samtidigt noterades de lager som London Metal Exchange följer för den största minskningen på veckobasis sedan 2006.

Även priserna på nickel och zink klättrade på London Metal Exchange, medan koppar utvecklades i andra riktningen.

Goldman Sachs varnar att kopparmarknaden står inför ett utbudsöverskott som en följd av högre produktion och lägre efterfrågan, vilket kommer att sätta priset under press.

Goldman Sachs prognostiserar ett kopparpris på 4.500 dollar per ton om tre månader och omkring 4.000-nivån på 12-månaders sikt.

På fredagen backade koppar 0,9 procent till 4.785 dollar per ton.

Noteringar klockan 20.35
Råolja (pris/fat):


31/12
WTI, första termin -0:11 USD 41:82 -0,26% -1,37%
Brent, första termin -0:19 USD 44:10 -0,41% 2,22%
Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)Koppar -42 USD 4.785 -0,87% 1,79%
Zink +11 USD 2.265 0,49% 40,83%
Aluminium +23 USD 1.646 1,39% 9,16%
Nickel +110 USD 10.685 1,04% 21,49%
Bly -10 USD 1.786 -0,53% -0,42%
Tenn +355 USD 18.340 1,97% 26,07%
Ädelmetaller (pris/uns, spot)Guld -22:99 USD 1.338:16 -1,69% 26,07%
Silver -0:59 USD 19:77 -2,90% 42,62%
Dollarindex +0.44 96.19 0,46% -2,47%
(högre = starkare USD)
Innehåll från Luleå Tekniska UniversitetAnnons

Ny AI-utbildning ökar utvecklingstakten i norr

Luleå tekniska universitet har startat en civilingenjörsutbildning inom tillämpad artificiell intelligens. Utbildningen utgör ännu en pusselbit i universitets ambition att bygga en AI-miljö i framkant. På bild: Pär-Erik Martinsson, verksamhetsledare för centrumbildningen ProcessIT vid Luleå tekniska universitet & Michael Nilsson, projektledare inom Centrum för distansöverbryggande teknik vid Luleå tekniska universitet.
Luleå tekniska universitet har startat en civilingenjörsutbildning inom tillämpad artificiell intelligens. Utbildningen utgör ännu en pusselbit i universitets ambition att bygga en AI-miljö i framkant. På bild: Pär-Erik Martinsson, verksamhetsledare för centrumbildningen ProcessIT vid Luleå tekniska universitet & Michael Nilsson, projektledare inom Centrum för distansöverbryggande teknik vid Luleå tekniska universitet.

AI spelar en avgörande roll för morgondagens Sverige. Luleå tekniska universitet har därför startat en AI-utbildning som ska bidra till att forskningsrön når hela vägen till företagen som ställer om för framtiden.

Norrbotten har beskrivits som ett AI-kluster med stor betydelse för Sveriges framtid. Hjärtat i det här klustret är Luleå tekniska universitet, som i många år har byggt upp ett nätverk av små- och medelstora företag för att möjliggöra att forskningens AI-innovationer kan tillämpas i verkligheten.

Nu har universitetet startat en unik civilingenjörsutbildning inom tillämpad artificiell intelligens som kombinerar kunskap från datavetenskap, neurovetenskap och hjärnförståelse. Målet är att studenterna ska lära sig att utveckla självlärande intelligenta system som kan lösa verkliga problem.

– Vi hade lite farhågor om att den här utbildningen skulle kannibalisera på andra utbildningar hos oss men så blev det inte. Vi såg i stället att den här utbildningen blev ett enormt dragplåster, berättar Michael Nilsson, projektledare inom Centrum för distansöverbryggande teknik, CDT, vid Luleå tekniska universitet.

– Tack vare vårt täta samarbete med näringslivet vet vi att det finns det goda chanser för studenterna att få jobb efter utbildningen. Att vi på universitetet sysslar med tillämpad AI ligger helt i linje med de behov som finns hos företagen, säger Pär-Erik Martinsson, verksamhetsledare för centrumbildningen ProcessIT vid Luleå tekniska universitet.

Läs mer om det unika programmet inom tillämpad artificiell intelligens här!  

Luleå tekniska universitet arbetar aktivt för att övre Norrland ska bli ledande i Sverige inom tillämpad AI, och den nya civilingenjörsutbildningen är en del i detta arbete. Universitetet leder också ett stort EU-finansierat projekt inom tillämpad AI, Applied AI DIH North. Projektet syftar till att skapa ett starkt innovationssystem som ökar utvecklingstakten hos de små och medelstora företagen i regionen.

På universitetet finns även centrumbildningar som fungerar som direktlänkar mellan forskningen och näringslivet. En av dessa är CDT som under närmare 20 år har samarbetat med it-intensiva bolag och hjälpt dessa att implementera framåtlutade tekniklösningar i sina verksamheter. Här finns även ProcessIT som riktar sig mot process- och verkstadsindustrin. Tillsammans med forskarna har ProcessIT och CDT startat upp ett stort antal projekt med det regionala näringslivet från flera branscher.

– Tack vare våra centrumbildningar, CDT och ProcessIT, har vi lång erfarenhet av samverkan och redan etablerade nätverk och kontakter, som kan förklara varför vi i norr är så stora inom AI. I Norrbotten har vi långt mellan orterna, men det är nära mellan människorna, konstaterar Pär-Erik Martinsson.

Studenterna som har påbörjat den nya civilingenjörsutbildningen har kommit till ett Luleå som fullkomligt bubblar av framtidstro. Näringslivet har som mål att 1000 miljarder ska investeras i Norrland kommande decennier, pengar som ska möjliggöra den gröna omställningen i Sverige.

– Vi ska bli en testregion för det nya samhället, och för att det här ska fungera krävs AI-lösningar. Timingen för vårt projekt inom tillämpad AI och den nya utbildningen är därför optimal, säger Michael Nilsson.

Om Luleå tekniska universitet:

Luleå tekniska universitet har mångårig erfarenhet av tillämpad artificiell intelligens. Universitetets AI-relaterade grundforskning kopplar direkt till verkliga applikationer på företag och industrier. Målet med allt arbete kring AI är att verka som en brygga mellan forskningen och industrin. Läs mer om universitetet här! 

Mer från Luleå Tekniska Universitet

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Luleå Tekniska Universitet och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?