1515

Räntor och valutor: Svagare dollar

Det var blandade rörelser i den inledande europahandeln på fredagen. Den tyska tioårsräntan noterades oförändrad mot svensk torsdagsstängning på -0,09 procent. Dollarn har tappat svagt mot både euron och yenen inför eftermiddagens amerikanska sysselsättningsrapport.

Svenska statens betalningar resulterade i ett oväntat överskott på 3,7 miljarder kronor i juli, rapporterar Riksgälden. Riksgäldens prognos pekade mot ett underskott på 1,7 miljarder kronor.

Skillnaden mot prognos berodde främst på att skatteinkomsterna blev större än väntat.

Under tolvmånadersperioden till och med juli genererade statens utbetalningar ett överskott på 56 miljarder kronor.

De svenska räntorna sjönk 2-3 punkter under fredagsförmiddagen jämfört med svensk torsdagsstängning.

Kronan försvagades ett par öre mot både euron och dollarn.

Tyska industriorder överraskade på nedsidan i juni. Orderingången i tillverkningsindustrin sjönk oväntat 0,4 procent jämfört med i maj. Analytiker hade enligt Bloombergs enkät väntat sig en uppgång på 0,5 procent. I årstakt sjönk orderingången med 3,1 procent, väntat var -1,5 procent.

Exporten till euroområdet sjönk med 8,5 procent i juni, medan exporten till länder utanför EMU steg med 3,8 procent.

De brittiska huspriserna sjönk 1,0 procent i juli, enligt Halifax husprisindex. Analytikerna hade väntat sig att priserna skulle sjunka med 0,2 procent från i juni och stiga och 8,8 procent i årstakt, enligt Bloomberg News prognosenkät.

Pundet har stärkts på fredagen efter att ha försvagats efter torsdagens räntebesked från Bank of England. Brittiska räntor har rört sig sidledes sedan svensk torsdagsstängning efter att ha nått rekordlåga nivåer under torsdagen.

Huvudnumret på fredagens makroagenda är tveklöst den amerikanska sysselsättningsrapporten för juli som publiceras klockan 14.30.

Sysselsättningen har varit ovanligt volatil de senaste månaderna. Först en inbromsning i april, följt av i stort sett tvärstopp i maj, då sysselsättningen ökade med endast 11.000 personer, och sedan en kraftig rekyl i juni, till +287.000, den högsta ökningen sedan oktober.

Analytiker i Bloombergs enkät tror att sysselsättningen ökade med 180.000 personer i juli och att arbetslösheten noterade 4,8 procent.

Ekonomerna på Deutsche Bank noterar i en rapport att den låga arbetslösheten gjort det svårare för företagen att hitta kvalificerad arbetskraft, vilket dämpar utvecklingen för sysselsättningen.

Deutsche Banks ekonomer skriver också att sysselsättningsstatistiken för augusti kommer vara av större vikt för kommande räntebesked eftersom den kommer närmre inpå kommande Fed-möte.

Utöver sysselsättningsstatistiken publiceras även den amerikanska handelsbalansen i juli under fredagseftermiddagen. Underskottet i den amerikanska utrikeshandeln ökade i juni, till 41,1 miljarder dollar, och väntas fortsätta att öka i juli, till 43,0 miljarder dollar. Enligt preliminär statistik visade varuhandeln ett ökande och oväntat stort underskott i juli.

De amerikanska räntorna är svagt upp, med tioårsräntan 1 punkt högre på 1,50 procent.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?