Annons

Råvaror: Oljan vandrar vidare uppåt

Efter onsdagens positiva utveckling fortsatte oljepriset att stiga kraftigt även på torsdagen. Guldet handlades samtidigt marginellt högre sedan Bank of England sänkt den brittiska räntan. Basmetallerna noterades mestadels för nedgångar.

Klockan 20.35 handlades Brentoljan 2,6 procent högre till 44:19 dollar per fat, medan WTI-oljan steg med 2,5 procent till 41:86 dollar per fat.

Oljan har under de två senaste dagarna återhämtat sig något från den senaste tidens kraftiga fall, med WTI-oljan under 40 dollar per fat för första gången sedan i april. Analytiker från Citigroup och Bank of America trodde att nedgången skulle vara kortvarig, medan Societé Générale kommunicerade att en priskorrektion ansågs vara limiterad på grund av en bättre balans mellan utbud och efterfrågan.

Enligt data från Commodity Futures Trading Commision, som sträcker sig tillbaka till 2006, ökade hedgefonder sina blankningspositioner i WTI-oljan till den högsta nivån hittills under veckan som slutade den 26 juli. De stora blankningspositionerna gör marknaden känslig vilket kan leda till häftiga rörelser, enligt analytiker.

"Just nu kan uppgången i olja leda till ytterligare blankningspositioner", sade Phil Flynn, marknadsanalytiker vid Price Futures Group till Bloomberg News.

Ädelmetallen guld steg med marginella 0,3 procent sedan Bank of England sänkt basräntan för första gången sedan 2009. BOE meddelade även att ytterligare åtgärder kommer att tas för att stärka den brittiska ekonomin. Den gula metallen avancerade trots att dollarn förstärktes, vilket tenderar att minska efterfrågan för råvaror prissatta i valutan.

Silver handlades nästintill oförändrat.

På basmetallmarknaden syntes mest nedgångar. Nickel och aluminium backade båda 1,2 procent och koppar handlades 0,9 procent lägre. Tenn avancerade däremot med 0,4 procent.

Råolja (pris/fat):

31/12
WTI, första termin +1:03 USD 41:86 2,50% -1,30%
Brent, första termin +1:09 USD 44:19 2,55% 2,43%
Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)


Koppar -44 USD 4.838 -0,90% 2,68%
Zink -18 USD 2.261 -0,79% 40,15%
Aluminium -20 USD 1.627 -1,19% 7,66%
Nickel -130 USD 10.615 -1,21% 20,24%
Bly -10 USD 1.797 -0,55% 0,11%
Tenn +70 USD 18.050 0,39% 23,63%
Ädelmetaller (pris/uns, sp ot)


Guld +3:94 USD 1.362:14 0,29% 28,33%
Silver -0:01 USD 20:40 -0,04% 47,22%
Dollarindex +0.19 95.75 0,18% -2,93%


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Moderna FörsäkringarAnnons

Med tillgänglighet och kompetens i första rummet

Moderna Försäkringar har under många år utmärkt sig genom exceptionell service och tillgänglighet i kombination med kompetens inom skadehantering. Nu har kvittot kommit på att det hårda arbetet har gett resultat: bolaget tog hem topplaceringar i Svenska försäkringsförmedlares förenings senaste branschundersökning. 

Moderna Försäkringar knep första- respektive andraplatsen i de två undersökningskategorierna. För Kajsa Peedu, affärsområdeschef Företag och Industri, är det goda resultatet en välkommen bekräftelse på att bolagets strategi lönar sig. 

– Eftersom vi inte har några egna säljare utan enbart sysslar med förmedlade affärer är det kritiskt att ha en god relation med förmedlarna. Medan vi förvisso alltid har fått väldigt positiv feedback är det väldigt roligt att vi placerade oss så bra i branschundersökningen. Det ger oss ett kvitto på att vi gör rätt. 

Kräver gott samarbete

I undersökningen fick försäkringsförmedlarna också uppge vilka faktorer de ansåg vara avgörande för att ett försäkringsbolag ska vara framgångsrikt och ett förstahandsval. I slutänden utkristalliserades tre ord: skadehantering, tillgänglighet och kompetens, varav alla tre har varit ledord hos Moderna Försäkringar sedan många år. 

– Skadehantering är något som alla försäkringsbolag sysslar med, men det är när skadan faktiskt inträffar som bolagen skiljer sig åt – våra allra nöjdaste kunder är de som faktiskt har råkat ut för skador. Det är när skadan inträffar som vår viktigaste leverans sker.

För att leverera en bra lösning till slutkunderna behövs dock ett gott samarbete mellan de som hanterar skadorna och de som säljer och prissätter försäkringarna, det vill säga underwriters.

– Tillgänglighet och kompetens hänger ihop. Idag är förväntningarna på tillgänglighet oerhört stora och för att kunna möta kundernas och förmedlarnas krav arbetar vi ständigt på att öka vår redan höga kompetensnivå.

Handplockad expertis

Under de senaste tio åren har Företag & Industri växt från noll till 75 personer, var och en handplockad för sin expertis och sitt engagemang. Detta har lagt grunden för just det nära och personliga arbetssätt som kännetecknar Moderna Försäkringar. 

– Vi är måna om alla som sitter hos oss och det finns en daglig kontakt mellan förmedlarna, kunderna och oss. Förmedlarna känner oss vid namn och vet att var och en av våra medarbetare har både kompetens och mandat att fatta egna beslut och rätt att teckna försäkring. Du som förmedlare ska veta vem du ska prata med och vi ska vara enkla att komma i kontakt med. Direktkontakten mellan förmedlaren och våra underwriters är extremt viktig för oss. Vi är verksamma i en förtroendebransch där man gör affärer med de man litar på och därför har vi valt att vara det personliga alternativet, avslutar hon.

Läs mer om Moderna Försäkringar här

FAKTA OM MODERNA FÖRSÄKRINGAR

Moderna Försäkringar är en utmanare på den svenska försäkringsmarknaden och erbjuder topprankade försäkringar för det moderna företaget och individen. Moderna i Sverige har idag drygt 470 anställda, med en organisation som är indelad i affärsområdena; Privat, Företag & Industri, Affinity, Operations, Garanti, Djur, Bilsport & Mc samt Atlantica. 

 

Mer från Moderna Försäkringar

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Moderna Försäkringar och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?