Annons

Räntor och valutor: Dollarn blir starkare

Europaräntorna är stabila i tisdagens förmiddagshandel.
Fed-ledamöterna Eric Rosengren och Charles Evans talade i vid en konferens i Peking under morgonen och gav skilda uppfattningar om långvariga låga räntor kan öka risken för finansiell stabilitet.

Fedchefen i Chicago, Charles Evans, sade att förväntningarna på låga räntor börjar få sådant fäste att det öppnar upp för Fed att skjuta upp en räntehöjning utan att riskera finansiell instabilitet.

Eric Rosengren, chef vid Boston Fed, sade att höga värderingar på kommersiella fastigheter utgör en risk för banksektorn vid en eventuell ekonomisk chock.

"Man kan se ett scenario där kommersiella fastighetspriser skulle kunna sjunka markant om hyror, beläggningsgrader och marknadsräntor blir mindre fördelaktiga", sade han i sitt tal enligt Bloomberg News.

Eric Rosengren påpekade at en sådan omvärdering i kombination med en vändning nedåt i ekonomin skulle kunna göra att en recession blir värre än om räntorna hade normaliserats i en snabbare takt.

Eric Rosengren röstar i FOMC i år, Charles Evans röstar nästa år.

Konjunkturinstitutet presenterade på tisdagen en konjunkturprognos. BNP väntas enligt KI öka med 3,3 procent i år och 2,0 procent under 2017.

"Svensk ekonomi går in i en högkonjunktur. Investeringarna är på en hög nivå och sysselsättningen har utvecklats starkt med minskad arbetslöshet som följd", skriver KI i prognosen.

Riksbanken väntas enligt KI börja höja reporäntan i slutet av 2017. I slutet av 2020 väntas den ligga på 2,5 procent.

"Konjunkturinstitutets prognos är att reporäntan börjar höjas hösten 2017. Inflationen, mätt med KPIF, har då stigit under flera år och uppgår till 1,8 procent samtidigt som resursutnyttjandet är högt", skriver KI i rapporten.

KI konstaterar att den starka konjunkturutvecklingen varit positiv för statens finanser, men allt tyder nu på att det strukturella underskottet ökar både i år och nästa år, vilket avlägsnar finanspolitiken från överskottsmålet. Regeringen borde därför åtminstone göra reformerna för nästa år fullt finansierade.

Norges statistikbyrå rapporterade på morgonen landets BNP-siffra.

Fastlands-BNP steg 0,4 procent under andra kvartalet jämfört med föregående kvartal, samtidigt var totala BNP oförändrad. Väntat var +0,3 respektive +0,1 procent.

Norska kronan stärktes efter BNP-beskedet efter att ha tappat under morgonen och handlas vid 10:30-tiden kring 9:275 mot euron efter att ha nått 9:311 vid 9.50-tiden alldeles innan BNP-siffran presenterades.

På valutamarknaden är dollarn något starkare mot euron kring 1:114, från tisdag eftermiddag, och starkare även mot yenen kring 103:20.

Kronan är något svagare mot både dollar och euro.

På onsdagen riktas intresset kanske mot Eurostats snabbindex för inflationen i augusti, klockan 11.00.

Klockan 14.15 redovisas ADP-rapporten om den privata sysselsättningen i USA i augusti, som även den kan ge viss vägledning inför fredagens officiella jobbdata, och klockan 15.45 publiceras Chicagos industri-PMI för augusti, som kan ge viss vägledning inför torsdagens nationella industri-ISM-data.

USD/SEK 8:5305 (8:5488) Statsobl 2y -0,63 (-0,63)
EUR/SEK 9:5115 (9:5272) Statsobl 10y 0,10 (0,10)
EUR/USD 1:1146 (1:1145) Räntegap/ty 18 (20)
US obl 10 1,57 (1,56) Ty obl 10 -0,08 (-0,10)


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?