1515

Räntor och valutor: Dollarn blir starkare

Europaräntorna är stabila i tisdagens förmiddagshandel.
Fed-ledamöterna Eric Rosengren och Charles Evans talade i vid en konferens i Peking under morgonen och gav skilda uppfattningar om långvariga låga räntor kan öka risken för finansiell stabilitet.

Fedchefen i Chicago, Charles Evans, sade att förväntningarna på låga räntor börjar få sådant fäste att det öppnar upp för Fed att skjuta upp en räntehöjning utan att riskera finansiell instabilitet.

Eric Rosengren, chef vid Boston Fed, sade att höga värderingar på kommersiella fastigheter utgör en risk för banksektorn vid en eventuell ekonomisk chock.

"Man kan se ett scenario där kommersiella fastighetspriser skulle kunna sjunka markant om hyror, beläggningsgrader och marknadsräntor blir mindre fördelaktiga", sade han i sitt tal enligt Bloomberg News.

Eric Rosengren påpekade at en sådan omvärdering i kombination med en vändning nedåt i ekonomin skulle kunna göra att en recession blir värre än om räntorna hade normaliserats i en snabbare takt.

Eric Rosengren röstar i FOMC i år, Charles Evans röstar nästa år.

Konjunkturinstitutet presenterade på tisdagen en konjunkturprognos. BNP väntas enligt KI öka med 3,3 procent i år och 2,0 procent under 2017.

"Svensk ekonomi går in i en högkonjunktur. Investeringarna är på en hög nivå och sysselsättningen har utvecklats starkt med minskad arbetslöshet som följd", skriver KI i prognosen.

Riksbanken väntas enligt KI börja höja reporäntan i slutet av 2017. I slutet av 2020 väntas den ligga på 2,5 procent.

"Konjunkturinstitutets prognos är att reporäntan börjar höjas hösten 2017. Inflationen, mätt med KPIF, har då stigit under flera år och uppgår till 1,8 procent samtidigt som resursutnyttjandet är högt", skriver KI i rapporten.

KI konstaterar att den starka konjunkturutvecklingen varit positiv för statens finanser, men allt tyder nu på att det strukturella underskottet ökar både i år och nästa år, vilket avlägsnar finanspolitiken från överskottsmålet. Regeringen borde därför åtminstone göra reformerna för nästa år fullt finansierade.

Norges statistikbyrå rapporterade på morgonen landets BNP-siffra.

Fastlands-BNP steg 0,4 procent under andra kvartalet jämfört med föregående kvartal, samtidigt var totala BNP oförändrad. Väntat var +0,3 respektive +0,1 procent.

Norska kronan stärktes efter BNP-beskedet efter att ha tappat under morgonen och handlas vid 10:30-tiden kring 9:275 mot euron efter att ha nått 9:311 vid 9.50-tiden alldeles innan BNP-siffran presenterades.

På valutamarknaden är dollarn något starkare mot euron kring 1:114, från tisdag eftermiddag, och starkare även mot yenen kring 103:20.

Kronan är något svagare mot både dollar och euro.

På onsdagen riktas intresset kanske mot Eurostats snabbindex för inflationen i augusti, klockan 11.00.

Klockan 14.15 redovisas ADP-rapporten om den privata sysselsättningen i USA i augusti, som även den kan ge viss vägledning inför fredagens officiella jobbdata, och klockan 15.45 publiceras Chicagos industri-PMI för augusti, som kan ge viss vägledning inför torsdagens nationella industri-ISM-data.

USD/SEK 8:5305 (8:5488) Statsobl 2y -0,63 (-0,63)
EUR/SEK 9:5115 (9:5272) Statsobl 10y 0,10 (0,10)
EUR/USD 1:1146 (1:1145) Räntegap/ty 18 (20)
US obl 10 1,57 (1,56) Ty obl 10 -0,08 (-0,10)


Innehåll från SAS InstituteAnnons

S-Bank har Finlands mest nöjda bankkunder: ”Data och nyfikenhet avgörande för alla våra beslut ”

Johanna Makkonen, senioranalytiker på S-Bank.
Johanna Makkonen, senioranalytiker på S-Bank.

I över tio år har finländska S-Bank konsekvent och strategiskt arbetat med att samla och dra nytta av sin data. I dag har banken nästan halva Finlands befolkning som kunder – och olika undersökningar visar att man även har landets nöjdaste bankkunder.

Enligt Johanna Makkonen, senioranalytiker på S-Bank, är det framför allt förmågan att omvandla det svåra till det enkla som ligger bakom framgången.

Öka produktiviteten och innovationen med hjälp av data – läs mer här.

S-Bank har fått utmärkelser för ”Finlands nöjdaste bankkunder” av bankjämförelsetjänsten Sortter Oy och ”det mest innovativa företaget i den finländska finanssektorn” från handelshögskolan Hanken.

S-Bank är del av den större kooperativa organisationen, S-Gruppen. Trots att S-bank är en jämförelsevis ung organisation, har banken aktivt arbetat med vad som har varit nyckeln till framgången: data.

Teknikfundamentet skapar möjligheter

Många företag har ett stort fokus på att bli mer datadrivna. Men innan man på ett effektivt sätt kan börja dra nytta av all data måste de underliggande processerna fungera och samspela väl.

– Processerna för att skapa och ta hand om data behöver vara väl etablerade och dokumenterade. Lagring och strukturering av data behöver vara på plats. Du behöver också säkerställa datakvaliteten. För att kunna göra detta behöver du också ha rätt verktyg för att kunna hantera din data, säger Johanna Makkonen och fortsätter:

– Vi började med att visualisera vår data i olika rapporter. Under de senaste åren har vår största upptäckt varit att vi inte bara använder den för att analysera historiken och titta bakåt, utan också använder den för att göra förutsägelser om framtiden.

Underlättar beslutsfattande

Alla fördelar som ett företag har av att använda data fullt ut blir inte alltid synliga för kunderna.

– Primärt använder vi oss av data för att organisationen ska kunna fatta bättre beslut och för att kunna erbjuda våra kunder ännu bättre lösningar och tjänster, säger Johanna Makkonen.

Enligt Iikka Kuosa som är Senior Vice President of IT and Products vid S-Bank är detta också strategin från den högsta ledningen:

– För att kunna svara till våra kunders framtida behov använder vi data som underlag för våra strategiska beslut. Vi måste ge våra kunder service och därför måste vi också och hålla koll på vad våra kunder gör för att förstå vad som driver dem, säger han.

Data – en riktig problemlösare

Tidigare avslog S-Bank många låneansökningar. Trots att antalet ansökningar ökade, minskade andelen lån som beviljades.

– När vi tittade på vår data kunde vi se att i takt med att vi fick in allt fler ansökningar tog handläggningen för varje ansökan allt längre tid. De långa handläggningstiderna ledde till att många kunder tog tillbaka sina ansökningar, eftersom de behövde lånet snabbare än vad vi kunde handlägga deras ärenden, säger Johanna Makkonen.

Bankens processutvecklingsteam genomlyste hela låneprocessen. På så sätt kunde S-bank identifiera var i kedjan det gick långsammast och vilka slags ansökningar som var mest tidskrävande. Det gjorde det enklare att fördjupa sig i enskilda detaljer och se till att de fungerar snabbare och effektivare. Samtidigt kunde man använda data för att förutsäga framtida beteenden och hjälpa kunder att fatta bättre och ekonomiskt mer hållbara beslut.

Verktyg och nyfikenhet i samverkan

Två saker förtjänar extra uppmärksamhet här, nämligen verktygen och nyfikenheten.

– Jag skulle säga att jag nog är ganska nyfiken, men jag är också definitivt realist. För att tillfredsställa nyfikenheten krävs också att man har full kontroll på underliggande tekniska detaljer. Då blir det mycket enklare att vara öppen och titta djupare in i frågan, berättar Johanna Makkonen.

För att stärka analysen ytterligare samarbetar S-Bank med SAS Institute, som har försett dem med bästa tänkbara plattform för dataanalys.

– Jag skulle inte påstå att jag blev ”förälskad” i de lösningar vi fick av SAS, men det var inte långt ifrån. Den här resan har bara börjat och jag ser verkligen fram emot vad vi kan skapa tillsammans i framtiden, avslutar Johanna Makkonen.

Förändra hur du fattar beslut – läs mer om hur data kan hjälpa dig här.

 

Mer från SAS Institute

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SAS Institute och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?