Börsen: Banker leder uppgång

Stockholmsbörsen steg på onsdagen med stöd av finanssektorn. Bank gick överlag starkt i Europa mot bakgrund av konsolideringsdiskussioner.

Vid 15.30-tiden var storbolagsindexet OMXS30 upp 0,4 procent till noteringen 1.424 och omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick då till knappt 11 miljarder kronor.

Storbankerna i Sverige avancerade mellan 1 och 4 procent. I Tyskland steg Deutsche Bank och Commerzbank kring 3,5 procent.

Tyska Manager Magazin skrev på onsdagen att Deutsche Bank övervägt en sammanslagning med Commerzbank. Även Handelsblatt rapporterade om uppgifter kring kontakter mellan de båda bankerna men tillade att parterna ska ha kommit till slutsatsen att det är för tidigt för ett sådant steg just nu.

Deutsche Banks vd John Cryan sade vid en bankkonferens i Frankfurt på onsdagen att det behövs fler bankfusioner, såväl på nationell (tysk) som på internationell nivå. Tyskland har för många banker men Deutsche letar inga tyska partners.

UBS höjde rekommendationen för Securitas till neutral från sälj. Riktkursen drogs upp till 150 kronor från 105 kronor. Aktien steg 1,6 procent till 148:80 kronor.

Råvarusektorn gick allmänt trögt i Europa och SSAB samt Boliden noterade tapp på 2,4 respektive 1,1 procent medan Lundin Petroleum var ned 0,5 procent.

Välfärdsbolagen backade sedan SVT på tisdagskvällen rapporterat om att regeringen kan föreslå att begränsa vinstutdelningar till 8 procent av investerat kapital.

Academedia, Capio och Humana tappade samtliga omkring 4 till 5 procent, Attendo var drygt 3 procent lägre medan Dedicare föll nära 8 procent.

SEB sänkte på tisdagen sin rekommendation för Academedia till sälj från behåll men justerade upp riktkursen till 65 kronor, från 57 kronor. Aktien handlades för 65:50 kronor.

Tele2 tappar operative chefen Niklas Sonkin, som dock behåller styrelseuppdrag. Tele2 backade 0,5 procent. Inom sektorn steg Telia 0,3 procent.

Största ägaren Frostbite har sålt motsvarande 20 procent av aktierna i Dometic för 61:00 kronor per aktie. Kursen föll 3,4 procent till 61:33 kronor.

Familjen Lundin har köpt 881.700 aktier i oljebolaget Black Pearl. Aktien steg drygt 4 procent i Stockholm.

Dell ska använda Tobiis eyetracking-teknologi i speldatorer med varumärket Alienware. Vidare meddelades att Acer på onsdagen lanserade fyra spelprodukter med Tobiis eyetracking-teknologi integrerad: en speldator och tre datorskärmar. Tobii lyfte 11 procent.

Morgan Stanley sänkte rekommendationen för Castellum till jämvikt från övervikt. Aktien var 0,5 procent ned.

Tidningen Affärsvärlden rekommenderade i onsdagens utgåva köp av Lindab, som var nära 4 procent högre.

Jordbruksbolaget Trigon Agri stärkte resultatet till 12,9 miljoner euro för det andra kvartalet (10,8). Aktien rusade 23 procent.

På Aktietorget släppte FX International siffror och var efter drygt 100 avslut 17 procent lägre.

På makrofronten visade ADP:s jobbrapport att antalet sysselsatta i den privata sektorn i USA ökade med 177.000 personer i augusti, väntat var +175.000. Konsensusprognosen inför den officiella arbetsmarknadsrapporten pekar mot att antalet sysselsatta totalt ska ha ökat med 180.000 i augusti, med en ökning på just 180.000 i privat sektor.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Aros BostadAnnons

Stark marknad bäddar för tillväxt

Fabriksparken i Sundbyberg byggs för att Svanenmärkas. Till höger Magnus Andersson, vd på Aros Bostad.
Fabriksparken i Sundbyberg byggs för att Svanenmärkas. Till höger Magnus Andersson, vd på Aros Bostad.

Bostadsutvecklaren Aros Bostad ökade försäljningen med 120 procent i fjol. Nu går företaget in i nya affärssegment för att fortsätta växa.

Ett strukturellt underskott av bostäder, en hög efterfrågan på nyproducerade bostäder och låga räntor har resulterat i ett mycket starkt marknadsläge för bostadsutvecklare som Aros Bostad.

- Vi ser en coronaeffekt där hemmets betydelse har ökat. Kunderna vill ha mer yta för pengarna och väljer områden längre från city om det innebär en större bostad. Det är dock även fortsättningsvis viktigt med hög kvalitet avseende material och gestaltning, säger Magnus Andersson, vd på Aros Bostad. 

Historiskt har Aros Bostad fokuserat på förvärv av byggrätter avseende lägenheter i Stockholms innerstad. 2019 valde företaget att bredda affärsplanen – både geografiskt och inom ett kompletterande prissegment för att kunna växa och möta nya målgrupper.

- Vi satsar på att utöka inom småhus och flerbostadshus med stommar i trä som monteras på arbetsplatsen. Då kan vi korta byggtiderna, sänka kostnaderna och erbjuda bostäder som fler kunder har råd med. Vi ser en stor efterfrågan av den här typen av bostadsprodukt i Stockholms ytterområden och vill öka andelen bostäder i segmentet, säger Magnus Andersson.

Stommar i trä rimmar väl med Aros Bostads hållbarhetsstrategi, där ett av målen är att sänka verksamhetens koldioxidutsläpp med 25 procent till 2025.

- Det är inte bara kommuner, investerare och banker som förutsätter högt fokus på hållbarhetsfrågor, utan även bostadskunderna. Som bostadsutvecklare gäller det att jobba aktivt med både miljömässig och social hållbarhet. Vi har påbörjat certifiering enligt Svanen för att kunna visa att vi bygger sunda bostäder med omtanke om både människor och miljö, säger Magnus Andersson.

Byggrättsportföljen med 4600 byggrätter spridda över Storstockholm och Uppsala ger Aros Bostad goda möjligheter att öka produktionskapaciteten ytterligare framöver. Verksamheten finansieras både genom fondkapital samt genom eget kapital, vilket innebär att företaget har en stark finansiell genomförandeförmåga. Just nu utreds möjligheterna för en börsnotering för att på sikt kunna öka andelen projekt i egen regi, och därmed öka resultatet i moderbolaget.

Ambitionen är att inom två år öka från dagens 600 bostäder i pågående produktion till 800–1000 bostäder per år, med den industrialiserade småhus- och flerbostadssatsningen som ett viktigt verktyg.

- Planen är att dra nytta av vår stabila plattform och det starka marknadsläget för att växa på ett långsiktigt hållbart sätt, säger Magnus Andersson.

Om Aros Bostad: 

Aros Bostad har utvecklat bostäder sedan 2006 och verkar framför allt i Storstockholm och Uppsala. Affärsidén är att förvärva och utveckla fastigheter i syfte att skapa moderna, funktionella och hållbara bostäder i attraktiva geografiska lägen, med materialval och gestaltning som står sig över tid.

Läs mer om Aros Bostad här. 

 

Mer från Aros Bostad

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Aros Bostad och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?