1515

Stockholmsbörsen: Kökstillverkaren maler på

Stockholmsbörsen hade fortsatt medvind när handelsdagen närmade sig halvtid. I topp ligger köksbolaget Nobia som stiger drygt 6 procent.

Stockholmsbörsen var på ett fortsatt gott humör när lunchtimmen gick mot sitt slut. Både det breda OMXSPI-indexet och OMXS30 stiger med omkring 0,5 procent.

I första rummet hittar vi kökstillverkaren Nobia som stiger med 6,4 procent. I ett morgonbrev upprepade Carnegie sin köprekommendation samtidigt som marknadsdirektören Kim Lindqvist köpt 14.480 aktier i bolaget.

Även storbankerna flyttade fram sina positioner på bred front. I bräschen för uppgången går SEB som stiger med 1,9 procent medan övriga storbanker är upp 0,5 till 1,6 procent.

Bland storbolagen backar låsföretaget Assa Abloy med 2,2 procent. Swedbank har sänkt sin rekommendation för bolaget till neutral från tidigare köp. Samtidigt passade man på att hyvla ner riktkursen från 200 till 190 kronor.

Även spelbolaget Unibets aktie tog stryk under tisdagsmorgonen och backade med 2,2 procent.

För utbildningsföretaget Academedia var det dags att visa kvartalskorten för första gången sedan nypremiären som noterat bolag.

Bolaget redovisade ett resultat efter skatt på 140 Mkr för det fjärde kvartalet i det brutna räkenskapsåret vilket kan jämföras med 80 Mkr i fjol. Omsättningen landade på 2.378 Mkr jämfört med 2.199 under samma period 2015. Enligt styrelsens förslag kommer någon utdelning inte lämnas. Aktien stiger med 3,4 procent.

"Styrelsen avgör detta, och bedömningen är att det finns så stor tillväxtpotential i utbildningssektorn både i Sverige och internationellt att pengar skapar mest värde om de är kvar i bolaget", säger Marcus Strömberg till Nyhetsbyrån Direkt om utdelningsförslaget.


Innehåll från Visiba CareAnnons

Upphandling av IT måste moderniseras

Foto:Anna Sigvardsson Höglund © 2020 Visiba Group AB

Pandemin har varit en stark innovationsdrivare av digitala systemlösningar för vården. För Sverige finns nu chansen att ta täten internationellt inom digitaliseringen av vården. Men, för att lyckas krävs ett nytt synsätt på upphandling och förvaltning av IT-system.

Med visionen att ”det ska vara lika enkelt att boka en tid hos vårdcentralen som det är att boka ett flyg till Thailand” grundades Visiba Care 2014. Bolaget var en av de första leverantörerna av system för säkra digitala vårdmöten i Sverige.

– Vi har arbetat för att driva på nytänkandet inom branschen och att möjliggöra nya lösningar. Utvecklingen har gått fort – från enskilda videomöten till att vi i dag kan erbjuda system för hela vårdkedjan och knyta ihop primärvården med specialistavdelningar, säger Johan Gustafsson, vd på Visiba Care. Han fortsätter:

– Under pandemin har vi tydligt sett hur utvecklingstakten har ökat. I primärvården har man genomfört tester med AI-motorer – teknik det har pratats om i några år, men som nu börjat implementeras.

Sverige har goda förutsättningar

Sverige låg i framkant inom digitaliseringen av vården redan innan pandemin, något som är en fördel även framöver när vi har covid-19 bakom oss.

– Mycket tyder på att länder som hade kommit långt med digitaliseringen har fått en extra skjuts av pandemin och Sverige sitter i en väldigt gynnsam position för att driva på utvecklingen. Videomöten är bara början – den stora effekten kommer när vi drar nytta digitaliseringens möjligheter och förändrar hur vård levereras, säger Peter Tyreholt, Chief Product Owner på Visiba Care.

Gamla modeller behöver förnyas

För att lyckas behöver dock synen på IT-system i offentlig sektor moderniseras.

– På Visiba Care släpper vi nya uppdateringar ungefär var tredje vecka. I det tempot är förvaltningsmodeller som bygger på att man köper en färdig produkt, med en förväntad livslängd om tre till fem år, inte applicerbar. Upphandling och förvaltning måste utgå från att systemet ständigt uppdateras med nya funktioner, säger Peter Tyreholt och avslutar:

– Det är inte heller hållbart med långa kravlistor för en skräddarsydd lösning. För när upphandling, utveckling och utrullning av ett system väl är gjord har det gått flera år och kravspecifikationen har blivit inaktuell. Upphandlingar måste utgå från en tydlig problemformulering och målbild. Då får man en bättre produkt med större värde för organisationen.

Om Visiba Care
Visiba Cares digitala vårdplattform används idag inom en stor bredd av vårdverksamheter, från kommunal vård- och omsorg till regional vård. Företaget grundades 2014 och är idag ledande i Norden.

Läs mer på www.visibacare.com

Mer från Visiba Care

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visiba Care och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?