ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 24 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Regeringen svänger om skatt på solel

  • Foto: TT
Finansminister Magdalena Andersson gör en halv pudel om solskatten – och branschen är inte sen att jubla.

"Skönt att regeringen tagit sitt förnuft till fånga när det gäller frågan om denna idiotskatt", säger Axfoods miljöchef Åsa Domeij.

Som Di skrev på tisdagen har sommarens förändring av energiskatten drabbat underleverantörer och producenter av solel hårt – inte minst fastighetsbolagen.

Finansminister Magdalena Andersson (S) är själv inte förtjust i den purfärska lagändringen, som genomförts med hänvisning till EU-regler.

”Det var inget som vi jublade över över huvud taget”, säger hon.

Skulle EU ha gjort bedömningen att Sverige ger branschen statsstöd vore det ännu värre då det kan göra enskilda bolag återbetalningsskyldiga, enligt Magdalena Andersson.

”Det kan vara en väldigt stor ekonomisk smäll för de bolagen. Jag skulle inte vilja att en massa bolag får stora ekonomiska problem på grund att vi har en lagstiftning som inte är förenlig med EU-reglerna”, säger hon.

Nya besked från EU-kommissionen, senast i onsdagens Di från kommissionens talesperson i skatt- och tullfrågor Vanessa Mock, gör att finansminister Magdalena Andersson hoppas att skatten kan göras om.

”Det är jättebra om det är så. Därför tittar vi på om det finns möjligheter till en skattelättnad”, säger hon.

Helt säker på om EU-beskedet räcker hela vägen är hon emellertid inte.

”Om du får lika klara svar om det är förenligt med statsstödsreglerna är ingen gladare än jag. Men det brukar man inte få”, säger hon.

De nya signalerna från regeringen tas emot med öppna armar av Axfoods miljöchef Åsa Domeij.

”Det är skönt att regeringen tagit sitt förnuft till fånga när det gäller frågan om denna ’idiotskatt’. Hoppas nu också att regeringen skyndsamt presenterar en proposition för riksdagen som underlättar produktionen av grön el i Sverige”, säger hon.

Också branschorganisationen Svensk Solenergis talesperson Johan Lindahl är försiktigt positiv.

”Det är utmärkt att frågan har lyfts upp hela vägen upp till finansministern och att hon lovar att jobba på saken”, säger han.

Skatteutskottets ordförande Per Åsling, som har kallat Magdalena Andersson till skatteutskottet för klargörande, kräver en återställare.

”Nu förväntar jag mig att regeringen går hela vägen och avskaffar skatten helt och inte går på någon halvdan lösning”, säger han.

style="color: #993366;">Sänk boendekostnaden – jämför bolåneräntor här (extern tjänst)

Tyck till