Annons

Räntor och valutor: Dollarn fortsätter stärkas

Europaräntorna sjönk tillbaka på tisdagen efter att uppgången i de amerikanska räntorna tagit en paus samtidigt som dollarn fortsatte att stärkas. I fokus stod preliminär tysk KPI och en intervju med vice Fed-chefen.

Vid svensk stängning var den tyska tioårsräntan 2 punkter ned till -0,10 procent, från svensk stängning dagen före, medan den svenska tioåringen stängde 3 punkter lägre till 0,10 procent.

Tysklands preliminära KPI-inflation sjönk oväntat i augusti, till 0,3 procent från 0,4 procent i juli. Analytikerna hade räknat med en uppgång till 0,5 procent, enligt Bloomberg News enkät. Jämfört med månaden före var priserna oförändrade.

Mätt som HIKP sjönk priserna 0,1 procent på månadsbasis, medan inflationstakten sjönk till 0,3 procent från 0,4 procent föregående månad. Väntat var en HIKP-inflationstakt på 0,5 procent i augusti.

Jens Kramer, ekonom på NordLB, sade till Bloomberg News att den dämpande effekten främst kom från energipriserna, som alltid är svåra att förutspå.

"ECB är fortfarande långt, långt ifrån sitt mål och detta ger dem argument att hålla fast vid sin expansiva policy" eller till och med öka stimulanserna, enligt Jens Kramer.

I morgon, onsdag, publiceras euroområdets preliminära KPI-statistik och nästa prognos från ECB publiceras den 8 september, när de aviserar sitt nästa räntebeslut.

Andra negativa konjunktursignaler kom från euroområdet i form av en svagare konjunkturbarometer än väntat i augusti.

EU:s konjunkturbarometer visade att den samlade konfidensindikatorn, ESI, för euroländerna sjönk till 103,5 i augusti, från 104,5 i juli. Enligt Bloomberg News enkät väntades konfidensindikatorn ha sjunkit mindre, till 104,1.

Av de stora euroländerna sjönk konfidensindikatorn i Tyskland, Frankrike och Spanien, men steg i Italien.

Även EU-kommissionens ledande indikator för företagsklimatet i euroområdet sjönk i augusti, till 0,02 från 0,38 i juli. Analytiker hade väntat sig en indikator på 0,36 enligt Bloomberg News prognosenkät.

Marknadsaktörernas intresse riktades även mot Stanley Fischer, Federal Reserves vice-chef, som i en intervju med Bloomberg TV sade att det inte går att säga att en räntehöjning räcker, men att räntebanan hänger på hur ekonomin utvecklar sig.

Han sade att sysselsättningen i USA ligger väldigt nära full sysselsättning, vilket stärkte spekulationerna om kommande räntehöjningar.

Stanley Fischer slog fast även att Federal Reserve inte planerar att gå mot negativa räntor, och sade att negativa räntor är mycket problematiska för sparare. Han noterade samtidigt att centralbanker som använt negativa räntor ser framgångar med dessa.

I fredags steg de amerikanska räntorna efter att vice-chefen "tolkat" Fed-chefen Janet Yellens budskap i talet i Jackson Hole.

Janet Yellen talade i fredags om att de senaste månadernas händelser har stärkt sannolikheten för en räntehöjning, och vice-chef Stanley Fischer fyllde i med att hennes kommentarer indikerar att Fed kan höja räntan två gånger i år, inklusive vid mötet i september.

Fed funds-terminerna indikerar nu en sannolikhet på cirka 36 procent att Fed höjer i september, ned från 42 procent i fredags men upp från 28 procent i slutet av förra veckan, före Fed-beskeden.

Goldman Sachs har dragit upp sina förväntningar om att Fed kan slå till vid FOMC-mötet den 20-21 september medan andra aktörer som Pimco och Morgan Stanley inte ser skäl att ändra hållning.

En positiv nyhet på tisdagen var att de amerikanska hushållens konfidensindikator steg klart mer än väntat i augusti, till 101,1 från 96,7, väntat var ett index på 97,0.

Lynn Franco, ansvarig för ekonomiska indikatorer vid Conference Board, sade i en kommentar att konfidensindikatorn i augusti steg till sin högsta nivå på nästan ett år, efter en marginell nedgång i juli.

"Konsumenternas bedömning av förhållandena både för företag och arbetsmarknad var betydligt mer gynnsamma än förra månaden", sade hon och tillade att statistiken tyder på att det finns en möjlighet för en måttlig uppgång i tillväxten de kommande månaderna.

Bland underindexen steg indikatorn över hur lätt det är att få jobb till sin högsta nivå sedan i augusti 2007.

Den tioåriga USA-räntan var vid svensk stängning 3 punkter ned till 1,56 procent, räknat från måndagens svenska stängningsnivå.

På valutamarknaden stärktes dollarn till 1:145 mot euron, från måndag eftermiddag, och till 102:77 mot yenen (102:21).

Japansk statistik under natten visade att detaljhandelsförsäljningen var klart starkare än väntat i juli och att arbetslösheten oväntat sjönk samma månad.

Kronan har under tisdagen försvagats med 6 öre till 8:55 mot dollarn och med 3 öre till 9:53 mot euron. SEB skrev i en ny konjunkturprognos att en aggressiv Riksbank vinner kronkampen.

SEB konstaterar att under 2016 har Riksbanken visat sig vara betydligt mer uthållig än väntat, vilket har bidragit till att framför allt utländska placerare har avvecklat sina kronpositioner.

"Marknaden har blivit utmattad, man har underskattat Riksbankens uthållighet", sade SEB:s chefekonom Robert Bergqvist vid en pressträff.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?