1515

Räntor och valutor: Dollarn fortsätter stärkas

Europaräntorna sjönk tillbaka på tisdagen efter att uppgången i de amerikanska räntorna tagit en paus samtidigt som dollarn fortsatte att stärkas. I fokus stod preliminär tysk KPI och en intervju med vice Fed-chefen.

Vid svensk stängning var den tyska tioårsräntan 2 punkter ned till -0,10 procent, från svensk stängning dagen före, medan den svenska tioåringen stängde 3 punkter lägre till 0,10 procent.

Tysklands preliminära KPI-inflation sjönk oväntat i augusti, till 0,3 procent från 0,4 procent i juli. Analytikerna hade räknat med en uppgång till 0,5 procent, enligt Bloomberg News enkät. Jämfört med månaden före var priserna oförändrade.

Mätt som HIKP sjönk priserna 0,1 procent på månadsbasis, medan inflationstakten sjönk till 0,3 procent från 0,4 procent föregående månad. Väntat var en HIKP-inflationstakt på 0,5 procent i augusti.

Jens Kramer, ekonom på NordLB, sade till Bloomberg News att den dämpande effekten främst kom från energipriserna, som alltid är svåra att förutspå.

"ECB är fortfarande långt, långt ifrån sitt mål och detta ger dem argument att hålla fast vid sin expansiva policy" eller till och med öka stimulanserna, enligt Jens Kramer.

I morgon, onsdag, publiceras euroområdets preliminära KPI-statistik och nästa prognos från ECB publiceras den 8 september, när de aviserar sitt nästa räntebeslut.

Andra negativa konjunktursignaler kom från euroområdet i form av en svagare konjunkturbarometer än väntat i augusti.

EU:s konjunkturbarometer visade att den samlade konfidensindikatorn, ESI, för euroländerna sjönk till 103,5 i augusti, från 104,5 i juli. Enligt Bloomberg News enkät väntades konfidensindikatorn ha sjunkit mindre, till 104,1.

Av de stora euroländerna sjönk konfidensindikatorn i Tyskland, Frankrike och Spanien, men steg i Italien.

Även EU-kommissionens ledande indikator för företagsklimatet i euroområdet sjönk i augusti, till 0,02 från 0,38 i juli. Analytiker hade väntat sig en indikator på 0,36 enligt Bloomberg News prognosenkät.

Marknadsaktörernas intresse riktades även mot Stanley Fischer, Federal Reserves vice-chef, som i en intervju med Bloomberg TV sade att det inte går att säga att en räntehöjning räcker, men att räntebanan hänger på hur ekonomin utvecklar sig.

Han sade att sysselsättningen i USA ligger väldigt nära full sysselsättning, vilket stärkte spekulationerna om kommande räntehöjningar.

Stanley Fischer slog fast även att Federal Reserve inte planerar att gå mot negativa räntor, och sade att negativa räntor är mycket problematiska för sparare. Han noterade samtidigt att centralbanker som använt negativa räntor ser framgångar med dessa.

I fredags steg de amerikanska räntorna efter att vice-chefen "tolkat" Fed-chefen Janet Yellens budskap i talet i Jackson Hole.

Janet Yellen talade i fredags om att de senaste månadernas händelser har stärkt sannolikheten för en räntehöjning, och vice-chef Stanley Fischer fyllde i med att hennes kommentarer indikerar att Fed kan höja räntan två gånger i år, inklusive vid mötet i september.

Fed funds-terminerna indikerar nu en sannolikhet på cirka 36 procent att Fed höjer i september, ned från 42 procent i fredags men upp från 28 procent i slutet av förra veckan, före Fed-beskeden.

Goldman Sachs har dragit upp sina förväntningar om att Fed kan slå till vid FOMC-mötet den 20-21 september medan andra aktörer som Pimco och Morgan Stanley inte ser skäl att ändra hållning.

En positiv nyhet på tisdagen var att de amerikanska hushållens konfidensindikator steg klart mer än väntat i augusti, till 101,1 från 96,7, väntat var ett index på 97,0.

Lynn Franco, ansvarig för ekonomiska indikatorer vid Conference Board, sade i en kommentar att konfidensindikatorn i augusti steg till sin högsta nivå på nästan ett år, efter en marginell nedgång i juli.

"Konsumenternas bedömning av förhållandena både för företag och arbetsmarknad var betydligt mer gynnsamma än förra månaden", sade hon och tillade att statistiken tyder på att det finns en möjlighet för en måttlig uppgång i tillväxten de kommande månaderna.

Bland underindexen steg indikatorn över hur lätt det är att få jobb till sin högsta nivå sedan i augusti 2007.

Den tioåriga USA-räntan var vid svensk stängning 3 punkter ned till 1,56 procent, räknat från måndagens svenska stängningsnivå.

På valutamarknaden stärktes dollarn till 1:145 mot euron, från måndag eftermiddag, och till 102:77 mot yenen (102:21).

Japansk statistik under natten visade att detaljhandelsförsäljningen var klart starkare än väntat i juli och att arbetslösheten oväntat sjönk samma månad.

Kronan har under tisdagen försvagats med 6 öre till 8:55 mot dollarn och med 3 öre till 9:53 mot euron. SEB skrev i en ny konjunkturprognos att en aggressiv Riksbank vinner kronkampen.

SEB konstaterar att under 2016 har Riksbanken visat sig vara betydligt mer uthållig än väntat, vilket har bidragit till att framför allt utländska placerare har avvecklat sina kronpositioner.

"Marknaden har blivit utmattad, man har underskattat Riksbankens uthållighet", sade SEB:s chefekonom Robert Bergqvist vid en pressträff.


Innehåll från Siemens HealthcareAnnons

Smart teknologi minskar vårdskulden, ökar tillgängligheten till specialisterna och förbättrar vården

Fredrik Gustafsson, chef för affärsområdet Digital Hälsa Siemens Healthineers.
Fredrik Gustafsson, chef för affärsområdet Digital Hälsa Siemens Healthineers.

Den demografiska utvecklingen tillsammans med den uppbyggda vårdskulden från pandemin gör nu att vården måste hitta nya smarta digitala lösningar som underlättar vårdarbetet. Med hjälp av innovativa lösningar, som exempelvis fjärrstyrd utrusning för bilddiagnostik, kan patienter få ökad tillgänglighet till specialisterna och vården effektivisera sitt arbete. 

Det finns idag en stor diskrepans i samhället som påverkar vården. Invånare över 80 år kommer att öka kraftigt under de närmaste åren, samtidigt som antalet förvärvsarbetande kommer att vara i stort sett oförändrat. 

– Det medför en stor utmaning att finansiera ett ökat vårdbehov, med kraftigt ökande sjukvårdskostnader, då de äldre står för en stor del av de kroniska åkommorna som belastar sjukvården stort. Dessutom har många delar av vården brist på utbildad personal. Vården kan inte längre jobba snabbare utan måste jobba smartare och ta hjälp av innovativa digitala lösningar som effektiviserar arbetet och gör det möjligt för vårdpersonalen att få mer patienttid, säger Fredrik Gustafsson, chef för affärsområdet Digital Hälsa Siemens Healthineers.

Digitalisering ger ökad tillgänglighet

Med Siemens Healthineers tekniska lösning för fjärrstyrning av röntgenutrustning, Syngo Virtual Cockpit, kan vården nu öka tillgängligheten till specialisterna genom att undersökningarna kan göras på distans. 

– Radiologer är idag en bristvara, och samtidigt är röntgen en central del i diagnostikkedjan. Syngo Virtual Cockpit gör det möjligt att fjärrstyra röntgenutrustning och en specialist kan stötta upp till tre undersökningar samtidigt på olika orter. Det medför en ökad tillgång till specialister och bättre utnyttjande av dyr utrustning utan att behöva anställa fler, förklarar Fredrik Gustafsson. 

Minskade kostnader och bättre utnyttjande av personal

Komplexa skanningar kan göras på vilken plats som helst, när som helst, med virtuellt stöd från erfarna kollegor. Sjukvårdstjänster blir mer tillgängliga när patienter inte behöver resa långa sträckor och väntelistor blir kortare när stöd för avancerade undersökningar finns på distans. Tack vare Syngo Virtual Cockpit kan idag exempelvis Region Norrbotten, som verkar över ett stort geografiskt område, erbjuda sina invånare i både Piteå och Kalix tillgång till MR-undersökningar. Det nya arbetssättet med fjärrstyrda undersökningar ger minskade resekostnader och bättre utnyttjande av personalen.

– En viktig del i digitaliseringen är att skapa tillgång till lika vård. Att se till att exempelvis en strokepatient snabbt kan undersökas med rätt utrustning medför både kostnadsbesparingar för vård och samhälle och minskat lidande för patienten. Vi på Siemens Healthineers arbetar med digitala lösningar för modern sjukvård. Våra kunder kan dra nytta av vår storlek, vår internationella kompetens och snabba innovationstakt säger Fredrik Gustafsson. 

Om Siemens Healthineers
Med över 66 000 anställda i mer än 70 länder och över 120 års erfarenhet förnyar och formar vi vårdens framtid tillsammans med vårdgivarna. Mer än 240 000 patienter kommer i kontakt med våra lösningar, varje timme! Vi möjliggör ökad precisionsmedicin, förändrad vårdleverans och förbättrad patientupplevelse genom digitalisering och hjälper vårdgivare skapa mervärde.

Läs mer på siemens-healthineers.com/se 

Läs mer om Syngo Virtual Cockpit i Norrbotten här.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Siemens Healthcare och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?