ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 22 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Nya uppgifter om vinsttak i välfärden upprör näringslivet

Regeringens utredare av vinster i välfärden, Ilmar Reepalu, kommer att jobba för att lägga fram ett förslag som begränsar bolagens vinstuttag till 8 procent av det investerade kapitalet i förhållande till inflationen, enligt uppgifter till SVT.

Di har tidigare rapporterat om att regeringens utredare av vinster i välfärden, förre socialdemokratiska kommunalrådet Ilmar Reepalu, vill begränsa vinsterna till en ”rimlig nivå”. Enligt nya uppgifter till SVT kommer Ilmar Reepalu att försöka få fram ett förslag som begränsar bolagens vinstuttag till 8 procent av det investerade kapitalet i förhållande till inflationen.

Ilmar Reepalus uppdrag är att utforma ett förslag som innebär att större delen av väldfärdsbolagens överskott ska in i verksamheten igen utan att kraven på vinstbegränsningarna skadar mångfalden av utförare och ägarformer på marknaden.

Ilmar Reepalu har därför bett Joachim Landström, filosofie doktor i företagsekonomi vid Uppsala universitet, att ta reda på hur mycket av vinstuttaget regeringen kan stoppa utan att skrämma bort investerarna.

Joachim Landström har nu kommit fram till att gränsen går vid 8 procent, kopplat till inflationsindex, och att "övervinsterna" i välfärdsbolagen i dag uppgår till 15 miljarder kronor.

Och enligt uppgifter till SVT kommer utredningen att gå på Joachim Landströms förslag om att begränsa företagens vinstuttag till 8 procent.  

Ilmar Reepalu kommer att presentera sitt förslag först den 1 november, men redan nu hörs protester inom näringslivet.

Svenskt Näringsliv kallar det "orimliga angrepp på privata företag" och på den privata äganderätten.

”Det är bedrövligt om man faller i fällan och går till lagstiftning som är ett djupt ingrepp i den privata äganderätten. Det angriper inte alls de problem som finns i vård och skola”, säger Carola Lemne, vd för Svenskt Näringsliv, i en kommentar till Di.

Vilka konsekvenser kan förslaget få?

”Om man gör det omöjligt för privata företag att överleva långsiktigt, och hittar på ett begrepp som övervinst, stryper man den privata utvecklingen. Det är dessutom orealistiskt att man försöker låtsas som att man kan göra det här och behålla valfriheten. Om man inte får göra vinst kan man inte bygga ut reserver och fortsätta investera.”

Tyck till