Annons

Europabörser: Bank- och finanssektorn draglok

Tisdagen var överlag en tydligt positiv dag på de europeiska börserna, med bank- och finanssektorn som draglok.

Samlingsindexet Euro Stoxx 600 steg 0,5 procent, medan tyska DAX och franska CAC 40 ökade 1,1 respektive 0,9 procent. Londonbörsen backade försiktiga 0,1 procent.

Deutsche Bank och Credit Suisse steg omkring 3 procent, i likhet med ett antal mindre italienska banker. Bland de större stängde HSBC, Allianz, Banco Santander och BNP Paribas cirka 2 procent högre.

Också IT-sektorn hade en bra dag, med tyska mjukvarujätten SAP i toppen efter ett avancemang om drygt 2 procent.

Metallpriserna föll överlag vilket åtminstone delvis förklarades av en dollarförstärkning. På Londonbörsen tappade gruvbolagen Rio Tinto, Randgold och Glencore mellan 4 och 5 procent.

Euron tappade i värde gentemot USA-dollarn, efter att Federal Reserves vicechef Stanley Fischer lämnat dörren öppen för två räntehöjningar innan årsslutet.

Svagare euro anses gynna exempelvis biltillverkarna, och biltillverkarsegmentet i Euro Stoxx 600 steg 1,9 procent. Daimler, BMW och Volkswagen steg alla med omkring 2 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?