1515

Stockholmsbörsen: Nedåt för tredje dagen i rad

Stockholmsbörsen bjöd på ytterligare en handelsdag med sjunkande kurser. Sämst gick det för fastighetsbolaget Wallenstam som backade 3,7 procent medan läkemedelsbolaget SOBI gick mot strömmen och steg 1,9 procent.

Onsdagen blev den tredje dagen i rad med fallande kurser på Stockholmsbörsen och det breda OMXSPI-indexet backade med 0,6 procent medan OMXS30 backade med 0,5 procent.

Tyngst gick det för nyrapporterade Wallenstam som föll 3,7 procent efter en kvartalsrapport som inte föll marknaden i smaken. Både hyresintäkterna och driftöverskottet ökade jämfört med samma period i fjol medan nettoresultatet kom in betydligt lägre.  

Andra förlorare var bland annat hotellfastighetsbolaget Pandox som backade med 2,7 procent, inkassobolaget Intrum Justitia som föll 2,3 procent och nischbanken Resurs som backade 1,7 procent.

Mot strömmen gick läkemedelsbolaget SOBI som steg 1,0 procent. Onsdagens uppgång skedde i spåren av medieuppgifter om att läkemedelsbolagen Merck och Allergan är intresserade av att köpa Biogen som är samarbetspartner till SOBI. Anonyma källor uppger dock till CNBC att Allergan inte är intresserade av att förvärva branschkollegan.  

Även kylskåpstillverkaren Dometic och stålbolaget SSAB hade god fart och levererade en uppgång på 1,6 respektive 1,1 procent. Spelbolaget Betsson och vitvarutillverkaren Electrolux fick i sin tur nöja sig med något beskedligare uppgångar på 0,7 respektive 0,8 procent.

Oljebolaget Lundin Petroleums intäkter och ebitda-resultat för det andra kvartalet klådde analytikernas prognos med 4 respektive 12 procent enligt SME Direkt. Samtidigt meddelade bolaget vissa förseningar i borrprogrammet vilket innebär att produktionen under det andra halvåret 2016 troligtvis kommer landa i den lägre halvan av prognosen. Aktien backade med 1,4 procent.

På Mid Cap steg diamantbolaget Lucara Diamond med 3,7 procent, den sjätte dagen i rad med stigande kurs, och stängde på rekordkursen 28,3 kronor. På torsdagskvällen presenterar Lucara sin rapport för det andra kvartalet och förväntningarna är höga.

”Det andra kvartalet bör bli det bästa i bolagets historia med bakgrund av två exceptionella diamantförsäljningar. Vi tror att de totala intäkterna kan landa på 150 miljoner dollar”, skriver Swedbank inför rapporten.

Ute i Europa levererade de bägge franska bankerna Societe General och Credit Agricole varsin kvartalsrapport som klådde analytikernas förväntningar. Rapporterna fick ett blandat mottagande och Societe General steg 3,6 procent medan Credit Agricole backade 0,1 procent.

Annars visade de ledande europeiska indexen upp en blandad utveckling. Tyska DAX steg 0,3 procent medan Londonbörsens FTSE100 och franska CAC40 backade med 0,2 procent.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?