Annons

Räntor/valutor: Stabilisering i statspappersräntor

Internationella statspappersräntor noterade endast mindre rörelser i onsdagens handel efter markanta uppgångar på tisdagen. Dollarn återhämtade samtidigt större delen av tisdagens försvagning mot euron och stärktes även något mot japanska yen.

Onsdagen bjöd på en tämligen omfattande internationell dataskörd, men inte på mycket riktiga överraskningar. Mest intressant var kanske en rapport som antydde att sysselsättningen i USA fortsatte att öka i en relativt god takt i juli.

Antalet sysselsatta i den privata sektorn i USA ökade med 179.000 personer i juli enligt en rapport från ADP. Det var något högre än det månatliga snittet på knappt 169.000 under andra kvartalet och över väntade 170.000.

De månatliga rapporterna från ADP har inte alls uppvisat samma dramatik som de officiella jobbrapporterna, som skiftade från +11.000 i maj till +287.000 i juni, men har ändå visat att takten i sysselsättningsökningen har dämpats från de drygt 200.000 som var det månatliga genomsnittet under första kvartalet.

Mark Zandi, chefekonom vid Moody's Analytics, som tar fram statistiken tillsammans med ADP, konstaterade i en kommentar att jobbtillväxten är fortsatt stark, men att den dämpas när ekonomin närmar sig full sysselsättning.

"Det är svårare för företagen att tillsätta lediga tjänster, som ligger nära rekordhöga nivåer. Landets största ekonomiska problem kommer snart att vara bristen på tillgänglig arbetskraft", sade han.

Prognoserna inför fredagens officiella sysselsättningsdata för juli pekar för närvarande mot en ökning med 180.000 personer totalt, och med 170.000 för privat sektor.

ISM-index för den amerikanska tjänstesektorn sjönk till 55,5 i juli från oväntat höga 56,5 i juni. Det var lägre än väntade 55,9 men ändå i överkant av den månatliga trenden under första halvåret (54,4). Sysselsättningsindex sjönk svagt, till 51,4 rån 52,7, men orderindex steg från 59,9 till 60,3 och uppgångar noterades även för orderboksindex och exportorder.

Amerikanska statspappersräntor sjönk något i den europeiska handeln på onsdagen men vände upp i takt med att Wall Street öppnade marginellt mer positivt än väntat. Vid svensk stängning noterades tioårsräntan till 1,56 procent, oförändrat jämfört med vid samma tid på tisdagen.

Definitiva inköpschefsindex för tjänstesektorn i euroområdet noterades till 52,9 i juli, upp från 52,8 i juni. Preliminärt noterades 52,7. Det sammanvägda indexet, med industrin, steg samtidigt från 53,1 i juni till 53,2 i juli (preliminärt 52,9).

Markits chefekonom Chris Williamson gläder sig över att utfallet antyder att regionen inte drabbats av något "Brexit-effekt", men konstaterar att indexet ändå bara antyder en tillväxttakt på blygsamma 0,3 procent i början av kvartalet. Det kommer, enligt honom, elda på nya spekulationer om vad ECB kan och bör göra för att stötta tillväxten.

Brittiska tjänste-PMI sjönk till definitiva 47,4 i juli från 52,3 i juni, vilket var i linje med vad som redovisades preliminärt. Enligt Markits Chris Williamson indikerar brittiska PMI för industrin, bygg- och tjänstesektorn för juli totalt nu att BNP sjönk i en takt på 0,4 procent på kvartalsbasis i början av tredje kvartalet.

Silf/Swedbanks tjänste-PMI steg till 57,8 i juli från 53,4 i juni. Det var den högsta nivån sedan i januari (59,3) och den kraftigaste uppgången mellan två månader sedan i juli 2014.

Index för affärsvolym steg från 55,4 i juni till 61,8 i juli och index för sysselsättning steg från 49,1 till 55,1, och det var dessa index som bidrog mest till uppgången för huvudindex i juni.

Givet att även industri-PMI noterade en tydlig uppgång i juli ser andra kvartalet ut att ha börjat starkt för den svenska ekonomin, men det kanske kan vara på plats att notera att det inte är ovanligt såväl industri- som tjänste-PMI stiger i Sverige i juli bara för att därefter sjunka tillbaka i augusti. Det kan antyda vissa problem med säsongsjusteringen av statistiken.

Svenska statsobligationsräntor noterade endast obetydliga förändringar på onsdagen, tioårsräntan var oförändrad på 0,13 procent, och även räntegapet mot den tyska motsvarigheten var oförändrat, på 16 punkter.

Euron försvagades drygt 1 öre mot kronan, till 9:53, medan dollarn stärktes 2 öre, till 8:53. TCW-index sjönk till 131,18 (131,27).


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?