1515

Öppning nära nollan väntas på börsen

Terminerna för europeiska börserna indikerade på onsdagsmorgonen en öppning nära oförändrat, sedan de amerikanska börserna backat i tisdagens handel och nedgången fortsatt i Asien på onsdagen.

Lundin Petroleum rapporterade på morgonen ett ebitda-resultat som slog marknadens förväntningar, men meddelade också att produktionen för helåret kan komma in i den lägre delen av prognosintervallet.

Med knappt en halvtimme kvar till börsöppning pekade terminerna för tyska DAX och franska CAC40 oförändrad respektive 0,1 procent upp. Terminen för Stockholmsbörsens OMXS30 var då också oförändrad.

På Wall Street tappade de stora indexen 0,5-0,9 procent, med bland annat biltillverkarna Ford och GM ned över 4 procent i spåren av svaga försäljningssiffror för juli. Oriflamekonkurrenten Avon rusade dock 14 procent efter en halvårsrapport som slog marknadens förväntningar.

Vidare gjorde medieuppgifter gällande att läkmedelsbolagen Merck och Allergan båda är intresserade av konkurrenten Biogen, som är en samarbetspartner till svenska Sobi. Biogen lyfte drygt 9 procent.

Hexagon-konkurrenten Trimble redovisade siffror efter stängning i USA varefter aktien backade cirka 3 procent i efterhandeln.

I Tokyo fortsatte börsraset, sedan regeringens senaste stimulanspaket inte levt upp till förhoppningarna. För dagen backade Nikkei 225 nästan 2 procent. Något mindre nedgångar noterades för flertalet länder i regionen, med de kinesiska börserna - upp marginellt - som undantag.

På råvarumarknaderna noterades nya nedgångar av råoljepriserna. Den amerikanska WTI-oljan föll klart under 40 dollar per fat, medan nordsjöoljan Brent kostade omkring 41:75 dollar.

Även basmetallerna tappade mark med nedgångar på 0,5-1 procent, medan guldet till synes utan problem försvarade tisdagens uppgång till omkring 1.365 dollar per uns.

Ur morgonens nyhetsflöde:

* Lundin Petroleums ebitda-resultat för det andra kvartalet landade på 206 miljoner dollar, över väntade 184 miljoner. Bolaget spår produktion för det andra halvåret i den lägre delen av prognosintervallet, med hänvisning till förseningar i borrprogrammet.

* Fastighetsbolaget Wallenstams hyresintäkter för fastigheter uppgick till 397 miljoner kronor i det andra kvartalet (390).

* Orderingången på tunga lastbilar i Nordamerika visade en fortsatt nedgång och uppgick preliminärt till 10.500 enheter i juli, enligt ACT Research.

* Samsungs nya modell Galaxy Note 7, som presenterades på tisdagen, är utrustad med en så kallad iris-scanner, en ögonavläsare som används för att låsa upp telefonen.

* De franska bankerna Credit Agricole och Société Générale rapporterade båda resultat som var något bättre än väntat i Bloombergs prognosenkäter.

* HSBC, Europas största bank, visade ett kvartalsresultat som var lägre än analytikerna räknat med, men rensat för engångsposter såg det bättre ut. Banken aviserade också återköp av egna aktier och i Hongkong steg aktien omkring 2 procent.

På makrogendan står tjänste-PMI från en rad länder. Veckostatistiken för de amerikanska oljelagren väntas kl 16.30.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?