1515

Norden: Mindre nedgångar

De nordiska börserna noterades för måttliga nedgångar efter tisdagens fall. Finländska detaljhandelskedjan gladde i Helsingfors.

Klockan 17.30 hade samlingsindexet Nordic VINX tappat 0,3 procent till nivån 888.

Norska OBX-indexet stängde 0,6 procent lägre.

Telenor hade sämst utveckling i det norska storbolagsindexet med en nedgång på 1,0 procent.

Statoil avancerade mest, 0,6 procent, efter en svag utveckling de senaste veckorna.

DNB som plussade 0,2 procent var näst bäst i Oslo.

Priset på olja drog uppåt på onsdagen i vad som kan ses som en rekyl i de senaste veckornas fall. Brent noterades strax över 42 dollar fatet, plus 1,9 procent för dagen.

Oljeservicebolaget Petroleum Geo-Service stängde 2,3 procent lägre, efter att ha tappat 7,6 procent på tisdagen.

Det Norske vände däremot upp och stängde 0,6 procent högre efter tisdagens nedgång om 5,5 procent.

I Köpenhamn stängde OMXC20CAP efter en nedgång på 0,5 procent.

Vindkraftbolaget Vestas var onsdagens vinnare med en uppgång på 2,2 procent. Vestas bekräftade på tisdagen en order till en vindfarm i Marocko.

Danske Bank steg 0,3 procent efter några stökiga dagar för banksektorn.

Novozymes tappade mest i det danska storbolagsindexet, 2,1 procent ned.

Finländska OMXH25 backade 0,2 procent.

Detaljhandelsföretaget Kesko stod för onsdagens största uppgång i Helsingfors. Bolagets kvartalsrapport som inkom på morgonen visade ett justerat resultat som var något bättre än väntat.

Nokian Tyres, som rapporterar i nästa vecka, steg 2,4 procent.

Dystrare var det för Cargotec och Tieto som båda backade 1,6 procent.


Innehåll från StaplesAnnons

Staples: Det är smart att betala frakt

Vem betalar för transporten när frakten ingår i priset? Förmodligen både du och miljön. Men genom att visa och debitera transportkostnaden separat istället för att baka in den i produkternas pris vill Staples ge sina kunder större möjlighet att göra både ekonomiska och klimatsmarta val. 

– Fraktfritt är sällan fraktfritt på riktigt. Vi tycker det är mycket bättre att redovisa transportkostnaderna tydligt och transparent, samtidigt som vi berättar för kunderna hur de kan minska dem. Med smartare beställningsrutiner kan antalet leveranser och därmed också både kostnader och klimatutsläpp kapas rejält, säger Fredric Marcus, som är Sales Director för Staples i Sverige.  

Vad kan man då själv påverka som (avtals)kund? 

– Att samla ihop sina beställningar till större men färre order är en väldigt effektiv åtgärd. Och om en produkt skulle saknas hos oss och behovet inte är akut, så kanske man kan vänta någon extra dag så att allt kan levereras vid ett och samma tillfälle. En så enkel sak som att vara noga med att ange korrekt leveransadress är också viktigt för att minska antalet transporter, säger Fredrik Marcus. 

Som ett led i Staples totala klimatarbete fokuserar man nu på att optimera alla delar av transportkedjan, från leverantörer via lager och hela vägen till kund. 

Läs mer om Staples klimatlöfte 50/5 

– Ja, även om transporterna bara står för ca tre procent av vår totala klimatpåverkan, så är det en av de delar som faktiskt är enklast att påverka. Genom att öppet redovisa fraktens pri ger vi våra kunder ett starkt incitament att bidra till förändringen, säger Fredrik Marcus. 

Läs mer om Staples hållbarhetsresa

Kort om Staples

Som ledande leverantör av kontorsmaterial och integrerade lösningar för små, medelstora och stora företag har Staples gedigen kunskap om arbetsplatser. Med ett brett utbud av produkter och lösningar som kan skräddarsys samarbetar våra experter med dig för att säkerställa att din arbetsplats har allt som behövs för att användas optimalt – when your space works, everything works.

Se video om Staples väg till ett hållbart arbetsliv här 

Mer från Staples

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Staples och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?