1515

Räntor och valutor: Yellen stärkte dollarn

Europeiska statspappersräntor handlades på högre nivåer på måndagen jämfört med noteringarna vid svenska marknadens stängning på fredagen, men en större initial uppgång gröptes ur efter hand.

Dollarn handlades samtidigt betydligt högre mot andra större valutor i spåren på Fedchefen Janet Yellens budskap om att "skälen för en höjning i federal funds (styrräntan) har stärkts de senaste månaderna".

Meningarna var något delade bland ekonomer om hur Janet Yellens anförande i Jackson Hole på fredagen skulle tolkas och marknadsreaktionerna var initialt blandade. Men efter benäget tolkningsstöd från vice Fed-chefen Stanley Fischer var den sammantagna bedömningen ändå att Fed-chefen hade öppnat mer för räntehöjningar än vad marknaden tidigare hade antagit.

I en intervju med CNBC sa Stanley Fischer att Janet Yellens kommentarer var förenliga med en möjlighet att räntan höjs vid FOMC-mötet i september, och han antydde också att anförandet kunde vara en öppning för två räntehöjningar i år.

USA-data på måndagen visade att privata inkomster steg 0,4 procent i juli medan inkomsterna steg 0,3 procent, båda i linje med prognos. Kärn-PCE-inflationen var samtidigt oförändrad på 1,6 procent i juli jämfört med i juni, här väntades en nedgång till 1,5 procent.

RDQ Economics konstaterade i ett kundbrev att hushållskonsumtionen därmed inledde tredje kvartalet starkt efter en god utveckling även under andra kvartalet, och förbättringen drivs fortsatt av stigande realinkomster.

Dollarn fortsatte att stärkas något på måndagen men USA-räntorna gav upp något av fredagens uppgång, då tioårsräntan noterades till drygt 1,63 procent som högst. Vid den svenska marknadens stängning noterades tioårsräntan till 1,59 procent, 6 punkter högre än vid samma tid på fredagen. Tvåårsräntan noterads samtidigt till 0,83 procent, även det 6 punkter högre än på fredagen.

Terminsmarknaden prisade vid svensk stängning in 40 procents sannolikhet för en räntehöjning från Fed i september, upp från 32 procent på torsdagskvällen men ner från 44 procent när USA-handeln inleddes på måndagen.

Svenska data på måndagen var inget som ledde tankarna till räntehöjningar; detaljhandeln ökade med blygsamma 1,1 procent i juli efter att ha ökat med reviderade 3,9 procent i juni (3,2). Enligt SME Direkts prognosenkät väntade ekonomer en ökning med 2,6 procent.

HUI Research noterade i en kommentar att det kyliga sommarvädret i juli 2015 fick hushållen att vallfärda till köpcentrum och varuhus, vilket innebär att jämförelsen var tuff i juli i år då fint väder i stället höll folk borta från butikerna.

HUI noterar också en fortsatt svag prisutveckling i dagligvaruhandeln, vilket kan förklaras av "framfarten av lågprisbutikskoncepten hard och soft discount som blivit en kraft att räkna med".

Sveriges utrikeshandel med varor genererade ett överskott på 0,5 miljarder kronor i juli, bättre än det underskott på 0,7 miljarder kronor som väntades enligt SME Direkts prognosenkät, men såväl export- som importvärdet minskade 4 procent jämfört med i juli 2015 (dock med två färre vardagar i juli 2016 jämfört med i juli 2015).

Övriga SCB-data visade att varuexportvolymen ökade 3,5 procent under andra kvartalet jämfört med motsvarande kvartal 2015. Importvolymen steg samtidigt 8,5 procent.

Sett till värde minskade exporten dock 2 procent under första halvåret jämfört med motsvarande period 2015, och då steg ändå personbilsexporten 59 procent. Importvärdet steg totalt 1 procent under första halvåret.

Svenska statsobligationsräntor steg 2-3 punkter på måndagen, tioårsräntan upp 3 punkter, till 0,13 procent, och räntegapet mot den tyska motsvarigheten vidgades till 21 punkter (19).

Dollarn stärktes knappt 12 öre mot kronan, till 8,49, medan euron var oförändrad på 9,49. TCW-index steg till 130,41 (130,22).

Ekonomerna på Swedbank presenterade en ny konjunkturprognos på måndagsmorgonen, och de räknar med att Sveriges BNP ökar 3,1 procent i år och 2,5 procent 2017. Det är endast marginellt justerat från de +3,0 respektive +2,6 procent som Swedbank räknade med i en prognosuppdatering i april.

Enligt ekonomerna är svensk ekonomi beroende av inhemska faktorer i en miljö med låg global tillväxt, och det är främst ett högt bostadsbyggande och en stark arbetsmarknad som är drivkrafterna.


Innehåll från Mercedes-BenzAnnons

Större, starkare och smartare – detta är nya S-Klass

Komfort. Kvalitet. Och tekniska innovationer.

I snart 50 år har Mercedes-Benz S-Klass varit en föregångare i bilvärlden.

Och när den sjunde generationen av modellen nu finns i Sverige är detta tydligare än någonsin.

Se bilderna på nya smarta Mercedes-Benz S-Klass. 

1972 var året då Mercedes-Benz S-Klass blev ett begrepp. Lyx, kvalitet och ny teknik har alltid varit ledstjärnor för den tyska biltillverkaren, men den första generationen av S-Klass markerar en ny nivå. Och genom åren har varje generation av modellen satt ribban allt högre med bättre komfort, högre säkerhet och nya tekniska innovationer.

Lyser upp fotgängare

Den sjunde generationen av världens mest sålda lyxsedan finns nu i Sverige, och den frångår inte traditionen i något avseende. Nivån för komfort och säkerhet har höjts ytterligare och modellen visar upp flera nya funktioner. Vad sägs till exempel om att strålkastarna kan projicera bilder på vägbanan, för att informera både förare och medtrafikanter? Om bilen till exempel närmar sig ett vägarbete visas en grävmaskin, och om en fotgängare närmar sig kan personen lysas upp extra med riktad strålkastare.

Implementerad AR-teknik

Head up-display i vindrutan har många bilar numera, men i nya S-Klass kan den kombineras med så kallad augmented reality (AR). Föraren får vägledning, inte bara om att det är dags att svänga, utan en tydlig anvisning exakt var i korsningen eller vilket körfält som bör väljas. Det sker med pilar som pekar på den verkliga vägbanan.

En del i bilens aktiva säkerhetssystem är att karossen höjs med upp till åtta centimeter för att minska riskerna vid en sidokollision. Om bilen drar slutsatsen att en påkörning från sidan är på väg att ske höjs fjädringen så att kollisionskraften hamnar där säkerhetsstrukturen är som starkast.

Läser av huvudrörelser och kroppsspråk

Interiören har ett starkare fokus på bekvämlighet och design än någonsin tidigare. En central del i upplevelsen är det nya infotainmentsystemet MBUX (Mercedes-Benz User Experience). Det präglar den 12,8 tum stora MBUX-skärmen på mittkonsolen, men erbjuder även många funktioner som kan styras med rösten eller handrörelser. Systemet kan identifiera olika röster och anpassa bilens inställningar, men det kan även läsa av både huvudrörelser och kroppsspråk.

Förarmiljön präglas av den 12,3 tum stora instrumentskärmen med 3D-teknik. För att uppleva 3D-film i en biosalong krävs ofta speciella glasögon, men i nya Mercedes-Benz S-Klass är 3D-upplevelsen ständigt närvarande i förarens blickfång.

Att nya S-Klass dessutom har teknik för självkörande funktioner i nivå 3 (gäller till en början vissa sträckor i Tyskland), kan parkera helt utan förarens medverkan i vissa parkeringsgarage och finns i effektiva laddhybridversioner är ytterligare bevis för att ledartröjan sitter kvar. Där den suttit sedan 1972.

Skräddarsy din nya lyxsedan – nu är Mercedes-Benz S-Klass här 

Mer från Mercedes-Benz

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Mercedes-Benz och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?