ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 18 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Expats sågar Sverige

  • SVÅRT KOMMA IN. Expats som bor i Sverige klagar över att det är svårt att hitta vänner. ”Jag är mycket förvånad över de negativa resultaten”, säger Malte Zeeck, vd för Internations. Foto: Claudio Bresciani

  • SVÅRT KOMMA IN. Expats som bor i Sverige klagar över att det är svårt att hitta vänner. Foto: Claudio Bresciani

  • Malte Zeeck, vd för Internations. Foto: Johan Nylander

Svenskar är ogästvänliga, skatterna är höga och att hitta boende är nästintill omöjligt.
Sverige får storstryk i en ny global studie om var utlänningar som tillfälligt bor i ett land trivs – och inte trivs.

Sverige toppar många globala studier, från att vara bland de mest jämställda, innovativa och demokratiska till minst korrupta. Tidigare i år rankade Good Country Index, som mäter allt från välstånd till kultur, Sverige som världens bästa land.

Men när utländska personer som tillfälligt bor och jobbar i Sverige, populärt kallade expats, sätter betyg på landet är bilden den omvända.

I en ny studie av Internations, världens största sociala nätverk för folk som bor utomlands, får Sverige och de övriga nordiska länderna storstryk. Sverige kommer in på plats 42 av 67.

”Jag är mycket förvånad över de negativa resultaten”, säger Malte Zeeck, vd för Internations.

En tredjedel av de tillfrågade uppfattar svenskarna som ovänliga. Det är dubbelt så högt som det globala snittet.

Hela 60 procent anser att det är svårt att få nya vänner, speciellt svenska.

”Att flytta till ett nytt land och skaffa nya vänner är alltid svårt. Att flytta till Sverige och skaffa nya vänner är som att vänta på att helvetet ska frysa till is”, säger en 34-årig indiskamerikansk kvinna bosatt i Sverige sedan sex år och som driver expatbloggen Lost in Stockholm under pseudonymen Sapphire.

”När man som utlänning är på besök är svenskar otroligt trevliga. Men när man flyttar dit är det annorlunda. Svenskarna vill att man ska anpassa sig, följa regler och inte ifrågasätta”, säger hon.

Över en fjärdedel av de tillfrågade känner att svenskarnas attityd mot utlänningar är negativ, betydligt högre än det globala snittet.

Även och det höga skattetrycket, generellt höga priser och den besvärliga situationen på bostadsmarknaden pekas ut. Enligt studien har Sverige har världen sämsta tillgång på boende för expats.

Långt från allt är nattsvart.

Sverige rankas högt gällande livskvalitet, utbildning och personlig säkerhet och hyllas för dess vackra natur, billiga daghem och bra hälsovård. ’

Balansen mellan jobb och fritid lyfts fram som något positivt. Samtidigt är tilltron till den svenska ekonomin hög.

Möjligheterna att göra karriär i Sverige får både ris och ros. De som har kommit till landet rekryterade via internationella företag anser generellt att utsikterna är bra.

De som har kommit av andra anledningar har det kämpigt på arbetsmarknaden, även om de är högutbildade.

”Expats har det svårt att känna sig välkomna i Sverige. Internationella företag bör säkerställa att deras anställda känner sig välkomna redan från början och hjälpa dem finna sig till rätta även på en social nivå”, säger Malte Zeeck.

Han tror dock inte att dyrt boende och allmänt grinigt läge om svenskarnas kylighet skrämmer människor från att fortsätta flytta till landet. Nästan hälften av alla expats i Sverige är i ett kärleksförhållande med en svensk.

”Kärlek övervinner kanske allt, till och med negativa undersökningsresultat”, säger han.

Tyck till