USA-börser: Kortvarig Yellen-glädje

På Wall Street inleddes veckans sista handelsdag positivt och avancerade högre då Janet Yellen sade att argumenten för en räntehöjning har stärkts.

Styrkan i uppgången avtog dock efter att Feds vicechef Stanley Fischer, strax efter Janet Yellens tal, antydde att en septemberhöjning kan vara aktuell.

Klockan 18 var Dow Jones ner 0,1 procent, medan S&P 500 var oförändrad och Nasdaq handlades 2 procent högre.

I sitt anförande i Jackson Hole sade Janet Yellen enligt Bloomberg News bland annat att arbetsmarknaden i USA fortsätter att förbättras. I takt med att den amerikanska ekonomin närmar sig Feds mål för sysselsättning och inflation, stärks argumenten för en räntehöjning.

"Det är en förtroenderöst för USA:s ekonomi och för global tillväxt, och det lyfter marknaderna", sa John Canally på LPL Financial.

"Många hade väntat sig att hon skulle vara mer hökaktig i sina kommentarer, och prata om räntehöjning redan i september", fortsatte han.

Med rapportsäsongen i det närmaste avklarad - 50 av S&P 500-bolagen återstår - har omkring 80 procent av företagen överträffat vinstförväntningarna.

Hälsovård var bästa sektor med en ökning på 0,5 procent för segmentet. De stora Johnson & Johnson, Pfizer och Merck, steg mellan 0,5 och 0,6 procent. Veckans rubriknamn Mylan steg 1,5 procent vilket reducerar veckans nedgång till 10,5 procent för bolaget, vars prissättning av injektionspennan Epipen har kritiserats.

Telekommunikation var eftermiddagens förlorarsektor, med nedgångar på Verizon och AT&T på 0,9 respektive 0,6 procent.

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation var oförändrad vid 1,57 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?