1515

USA-börser: Försiktig uppgång inför Yellen-tal

På USA-börserna inleddes fredagens handel försiktigt positivt. Innan Federal Reserves Janet Yellens tal som är schemalagt att börja klockan 16 lär det vara svårt att ta ut någon riktning för fortsättningen av dagen.

Vid 16-tiden noterades Dow Jones Industrials, S&P 500 och Nasdaq alla 0,3-0,4 procent högre.

Andra Fed-ledamöter har uttalat sig under dagen. Dennis Lockhart, Fed-chef i Atlanta, sa till Bloomberg TV att han kan se en räntehöjning i år, förutsatt att den amerikanska ekonomin fortsätter på nuvarande spår.

James Bullard, Feds chef i St Louis, upprepade i CNBC att han vill se en räntehöjning i år, men är osäker på tidpunkten.

Esther George, som är Fed-chef i Kansas City, ville höja räntan redan i juli, och i en intervju med Wall Street Journal säger hon att hon inte har ändrat inställning.

"Aktierna hänger kvar, med en skiftning från defensiva aktier till cykliska", sa John Augustine på Huntington Trust till Bloomberg News.

"De två faktorer som jag kommer att lyssna efter är kommentarer om databeroende samt den globala ekonomin. Den globala ekonomin har nämnts upprepade gånger i Feds senaste uttalanden och uppenbarligen har formuleringen om att allt beror på inkommande data blivit ett mantra de senaste åren", fortsatte han.

Oljepriset höll sig omkring oförändrat medan metallerna steg överlag. Metall- och gruvbolagsegmentet i S&P 500 steg nära 1 procent, med Newmont Mining och Freeport-McMoran båda omkring 1 procent högre.

Papperstillverkaren International Paper fortsatte upp efter torsdagens fyraprocentiga avancemang, ytterligare omkring 1,5 procent högre i den inledande handeln på fredagen. Även pappersförpackningsbolaget West Rock steg, upp 1,8 procent efter en uppgång på 6 procent på torsdagen.

Deutsche Bank skrev i en analys att de räknar med att International Paper står i begrepp att höja priserna på kartong, vilket antas vara en faktor bakom ökningarna i de båda bolagen.

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation sjönk två punkter till 1,56 procent.


Innehåll från DEFAAnnons

Elbilsladdning – en viktig nyckel i modern samhällsinfrastruktur

”Vi ger kunden mesta möjliga laddning per tillgänglig ström.” Så beskriver Jon Faglöv, Sales & Market Director e-Mobility & Lighting på DEFA, syftet med deras lösningar för elbilsladdning. DEFA satsar på uppkopplade och kompletta laddsystem för elbilar anpassade för att täcka behovet hos företag, flerbostadshus och villor. 

Smarta laddanläggningar är en bärande del av samhällsinfrastrukturen och en förutsättning för den starkt ökande elektriska fordonsflottan. Företag och flerbostadshus som investerar i elbilsladdning ger inte bara de anställda, boende och klimatet stor nytta, utan ger även positiva effekter så som högre värdering av fastigheten, möjlighet till nya intäktströmmar och en mer hållbar samhällskritisk infrastruktur. 

– Elbilsladdning möjliggör en grön intäkt och fastighetsägare och företag får en god vinst på laddanläggningen om den är tillgänglig för olika användargrupper med betalningslösningar. Dessutom ser vi att elbilskonsumenten kommer att vilja ladda bilen där de befinner sig; på jobbet, hemma, vid ett köpcentrum eller till exempel i anslutning till hotellet när man reser. Att erbjuda elbilsladdning som valmöjlighet innebär en ökad konkurrenskraft i form av bland annat attraktiva bostäder och arbetsgivare samtidigt som det underlättar omställningen till fossilfria fordon, säger Jon Faglöv.

Viktigt löfte till elbilsanvändare

Elbilsföraren kommer att allt eftersom infrastrukturen byggs ut förvänta sig smart, smidig och tillgänglig laddning. Att inte ha tillgänglig laddning till elbilen går att jämföra med att bensinstationer under en lång tid och sträcka är ur funktion. Därför är aspekter som en driftsäker design och ett ärligt kundlöfte avgörande för utbyggnaden av infrastrukturen. 

– För oss är det viktigt att infrastrukturen byggs ut skalbart och strukturerat. Vi ser laddanläggningar som en samhällskritisk infrastruktur och vi bygger säkra, skalbara och tillförlitliga anläggningar. Vår ambition är att elbilsföraren alltid ska veta vad hen kan förvänta sig i termer av laddning. Föraren vet att om hen laddar i 5 timmar har hen tio timmar i batteriet exempelvis, ett ärligt kundlöfte skapar tillit till systemet, säger Jon Faglöv. 

Oberoende och fulldynamisk lastbalansering

I större fastigheter och komplexa anläggningar erbjuder DEFA en fulldynamisk lastbalansering. Det betyder att laddanläggningen balanseras både mot den tillgängliga ström som laddanläggningen har och mot huvudfastighetens tillgängliga ström. Att låta fastighetens reella strömsituation styra skapar en balans och fastigheten slipper ett dyrt effektabonnemang.

– Den information och det budskap vi tar till marknaden är; få ut så mycket laddning som möjligt av tillgänglig ström, ladda på lämplig tidpunkt och se på laddinfrastruktur som samhällskritiskt. Det vill säga bygg skalbart, säkert och med lösningar som har bra öppettider och hög driftsäkerhet. Åker man själv elbil så inser man snabbt hur utmanande det kan vara för föraren att hålla koll på olika appar, laddanläggningar, betalkort, RFID-taggar och där har vi en stor påverkan för hur ekosystemet ska utvecklas, säger Jon Faglöv avslutningsvis. 

Fakta DEFA

DEFA är en av Nordens ledande leverantör av kompletta laddsystem för elbilar till flerbostadshus, villor och företag. DEFA erbjuder alla delar av laddsystemet; laddstationer, kablar, lastbalansering, samt administrationssystem och betalningslösningar. DEFA:s laddsystem är oberoende av elbolag. 

https://www.DEFA.com/se/ 

https://www.DEFA.com/se/elbilsladdning/  

 

Mer från DEFA

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med DEFA och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?