ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 19 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Ny mur för att besöka Kina

  • BESVÄR PÅ VÄGEN. Svenskar får svårare att besöka kinesiska turistattraktioner som Kinesiska muren.

Kina har oväntat gjort det svårare för svenskar att ansöka om visum. Åtgärden tros vara kopplad till ökad säkerhet inför nästa månads G20-möte i Hangzhou.

”Läget är helt galet”, säger Mats Andersson på resebyrån Kinaresor.

Svenskar och personer från andra länder måste kunna visa upp både sina nuvarande och gamla pass för att söka visum till Kina enligt nya regler. För de som inte har kvar sitt gamla pass är landet med andra ord stängt.

Uppgifterna bekräftas av UD som uppger att de tagit kontakt med kinesiska ambassaden och konsulatet för att få klarhet.

”Tillsammans med andra länder i EU/Schengen arbetar Sverige för att kartlägga frågans omfattning. Kinesiska myndigheter har ännu inte gett någon förklaring till restriktionerna”, säger Katarina Byrenius Roslund på UD:s presstjänst i Stockholm.

Flera personer som Di har varit i kontakt med kopplar de nya reglerna till de ökade säkerhetsåtgärderna inför G20-mötet i Hangzhou, sydväst om Shanghai, i början av september. Det är första gången som Kina arrangerar toppmötet.

Vid Shanghais flygplatser har nya säkerhetskontroller upprättats vid alla in- och utgångar för skydd mot potentiella terrorattacker, enligt stadens flygplatsmyndighet. Säkerheten har också höjts på järnvägsstationerna.

”Vi vet inte hur länge de här nya reglerna ska gälla, men vi spekulerar att det är kopplat till G20-mötet. De vill kanske säkerställa att det inte är en terrorist som beger sig in med falskt pass”, säger Mats Andersson, vd på Kinaresor som hjälper resenärer med visumansökningar.

”Läget är knepigt. Har du inte ditt gamla pass kan du inte söka visum. Detta kan leta till stora problem för de som tänkt resa till Kina nu i höst.”

Samtidigt har flera internationella turistgrupper från Hongkong stoppats vid gränsen till provinsen Guangdong. Myndigheterna skyller på systemuppgradering men kinesisk media spekulerar att åtgärden är att stoppa potentiella attentatsmän.

Affärsmän som Di har varit i kontakt med pekar på den stora mängden illegala pass som cirkulerar på den svarta marknaden. Det svenska passet är bland de som är i mest omlopp internationellt.

Mycket står på spel för Kina vid G20-mötet. Bland annat ska Kinas president Xi Jinping samtala med Barack Obama. Det säkerhetspolitiska läget är spänt i regionen efter att Kinas vapenskrammel i Sydkinesiska sjön. Samtidigt är det ekonomin besvärlig.

Alla turistgrupper har förbjudits till Hangzhou under mötesdagarna och personer som bor i själva området där mötet skall hållas måste visa id-kort för att ta sig in och ut.

Fabriker har beordrats att stänga för att förbättra luftkvaliteten. All slags religiös utövning har förbjudits i staden, enligt kommunistpartiets tidning Global Times. Kyrkor uppges tvingats hålla stängt.

Tyck till