Annons

Nordenbörser: Banker upp efter Fed-tal

De nordiska börserna ryckte upp sig i samband med Fed-chefen Janet Yellens tal på eftermiddagen.

Klockan 17.30 noterades samlingsindexet Nordic VINX 0,4 procent lägre till nivån 898.

Oslobörsens OBX-index stängde 0,3 procent högre.

Seadrills rapporterade på torsdagen ett resultat över förväntan. I en uppdatering på fredagen skrev Nordea Markets att även om rapporten var bra så riktas nu alla blickar mot den kommande refinansieringen. Seadrill vände till plus i linje med hela Oslo-indexet i samband med Janet Yellens tal för att stänga 0,1 procent högre.

I botten på OBX-indexet återfanns sjöfraktsbolaget BW LPG, där avskild utdelning förklarade ungefär en tredjedel av fredagens nedgång på nära 9 procent.

I Köpenhamn steg OMXC20CAP 0,2 procent.

Banksektorns reaktion på Janet Yellens uttalande om att argumenten för en räntehöjning har stärkts var märkbar. I Köpenhamn lyfte Danske, Jyske och Nordea Bank mot toppen av storbolagsindexet, med uppgångar på mellan 0,5 och 0,9 procent.

Allra bäst gick dock AP Möller Maersks båda aktier som steg 1,2 respektive 1 procent.

Läkemedelsbolaget Lundbeck har efter onsdagens rapport sänkts till neutral av två banker, medan Jyske upprepade sin köprekommendation och höjer riktkursen 10 procent till 330 kronor. På fredagen backade Lundbeck 0,7 procent.

I Helsingfors ökade OMXH25-index 1 procent.

Stålbolaget Outokumpu avancerade mer än 3 procent, i linje med metallbolag i övriga Europa och i USA som utvecklades överlag positivt. Kartongtillverkaren Metsä Board steg 2,5 procent, kanske som en följd av International Papers tvådagarsrally på Wall Street.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?