1515

Börsen: Svajigt inför Yellens tal

Stockholmsbörsen ägnar veckans sista handelsdag åt att riktningslöst svaja kring nollstrecket. Marknaden väntar på att Fed-chefen Janet Yellen ska ge vägledning.

Vid klockan 13.10 har breda OMXSPI stigt 0,1 procent medan storbolagsindexet OMXS30 är oförändrat.

Utvecklingen i Stockholm följer de ledande Europabörserna där Frankfurtbörsen är ned 0,3 procent och Londonbörsen stiger 0,1 procent. Marknaden väntar på Janet Yellens tal vid Jackson Hole-konferensen som förhoppningsvis ska ge besked om den amerikanska centralbankens agenda. Fed-chefen håller talet klockan 16.00 svensk tid.

I Stockholm toppar Fingerprint Cards storbolagens förlorarlista. Nordea har inlett bevakning av biometribolaget och den första analysen slutade i en säljrekommendation med riktkursen 70 kronor. Det gör att aktien faller 4,2 procent till 108,70 kronor.

Klädjätten H&M är näst sämst med en nedgång på 2,5 procent. Storbanken HSBC har sänkt sin rekommendation till behåll från köp.

Mekonomen är sämsta Mid cap-bolaget med ett ras på 9 procent. Bolaget släppte före börsöppning en delårsrapport som var sämre än väntat.

Bland vinnarna återfinns Industrivärden som stått i fokus i veckan efter att Handelsbanken sålt sin aktiepost i investmentbolaget. Industrivärdens C-aktie är upp 3,1 procent.

Industribolagen Atlas Copco, Sandvik och Dometic stiger alla minst 1 procent och ger stöd åt börsen.

Ambulanstillverkaren Nilsson Special Vehicles släppte på fredagsmorgonen som visade på ökad omsättning och högre vinst. Aktien rusar 23 procent på First North.

Oljepriset faller tillbaka på fredagen, vid lunchtid handlas ett fat Brentolja till 49,30 dollar, ned 0,7 procent.


Innehåll från SectraAnnons

Fastighetsautomation inom hälsosektorn svag länk för IT-säkerheten

Leif Nixon, säkerhetsexpert på Sectra Communications.
Leif Nixon, säkerhetsexpert på Sectra Communications.

Försörjningssystem för fastigheter har genomgått en snabb digitalisering.

Inom hälsosektorn saknas ofta kunskaper om IT-säkerheten för dessa system.

– Här finns brister som cyberkriminella kan utnyttja för att slå ut hela sjukhus. Om man inte täpper igen dessa hål kan konsekvenserna bli enorma för hela samhället, säger Leif Nixon, säkerhetsexpert på Sectra Communications.

En viktig del i säkerhetsarbetet för sjukhus och andra vårdinrättningar är att upprätthålla en kontinuerlig drift av kritisk infrastruktur. Här ingår vattenförsörjning, ventilation, elektricitet och temperatur, men också mer specialiserade verksamheter som produktion av syrgas.

I dag är styr- och reglersystemen för denna infrastruktur ofta digitaliserad för optimal drift. Det gör dem också sårbara för cyberattacker. Utsätts driftsmiljöerna för ett oplanerat avbrott till följd av en IT-attack kan det i värsta fall leda till livshotande situationer för patienterna. 

Cyberkriminella på jakt efter ekonomisk vinning genom till exempel ransomware, men också främmande statsmakter som önskar skapa oreda i ett land, kan vilja genomföra en cyberattack mot hälsosektorn. 

– Sjukvården är en av de mest utsatta sektorerna just nu, speciellt i USA. Sverige är ännu inte lika hårt drabbat men vi kan räkna med att denna brottslighet snart hittar hit, säger Leif Nixon.

Sectra kan kartlägga brister i säkerheten

Sectra Communications kan erbjuda en säkerhetsanalys, där en kartläggning genomförs av sjukhusens sårbarheter i styr- och reglersystemen för dessa vitala försörjningssystem.

Därefter kan olika lösningar erbjudas för att täppa igen de hål och brister som upptäcks. En metod är att koppla in sensorer i nätverket som kontinuerligt analyserar trafiken i de kritiska systemen. Sker något ovanligt går ett larm igång. 

– Vi kan lära oss hur trafikmönstret ser ut i normaldrift och larmar om det börjar ske avvikelser och vid misstänkt trafik. Dyker det upp en ny enhet som börjar scanna av nätverket så går ett larm, likaså om vi ser en attackkod fara förbi på nätverket, säger Leif Nixon, och avslutar:

– Man börjar få upp ögonen för dessa brister ute i vissa Regioner, men här finns mycket kvar att göra.

Om Sectra
Sectra har 40 års erfarenhet av att säkra samhällens mest kritiska kommunikation genom tjänster och expertis inom kryptering, VPN och säker mobil kommunikation. Sectra har även ett Security Operations Center som hjälper aktörer inom kritisk infrastruktur, till exempel sjukvården samt energi- och vattenförsörjningen, att möjliggöra säkra digitaliseringsprojekt.

Läs mer på: communications.sectra.com

Mer från Sectra

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Sectra och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?