Annons

Uppstuds för oljan efter Opec-nyheter

Opec-relaterade nyheter fortsätter att orsaka tydliga svängningar i oljepriset. Efter onsdagens fall på nära 3 procent steg WTI-oljan 1,3 procent på torsdagen.

Saudiarabiens energiminister tror inte att någon signifikant intervention av oljemarknaden är nödvändig. Det rapporterade Reuters och refererade till en intervju vid ett event i Los Angeles. Uttalandet fick oljepriset att ta ett kliv nedåt, men sköt snart upp igen.

Tidigare på eftermiddagen gav ett meddelande om att Irans oljeminister Bijan Mandar Zanganeh kommer att deltaga i det informella Opec-mötet i Alger i september oljepriset fart uppåt.

"Nyheten om att den iranska oljeministern åker till Alger är positiv", sade Bob Yawger på Mizuho Securities till Bloomberg News.

"Det gör det mer sannolikt att det ska komma en överenskommelse om produktionsbegränsning. Det skulle vara en begränsning på mycket höga nivåer, men marknaden skulle ändå tolka det positivt", fortsatte han.

På metallmarknaden föll nickelpriset tillbaka till den lägsta nivån på sex veckor. Tidigare i år steg nickel så mycket som 25 procent, innan farhågor om efterfrågan i Kina och stora lager dämpade prisutvecklingen. Sedan årsskiftet har nickel nu stigit omkring 11 procent.

Analytiker på Liberum Capital uttrycker oro för efterfrågan på järnmalm. Stålproduktionen i Kina minskar sannolikt i år, och än mer nästa år på grund av sjunkande lokal efterfrågan.

Lagren av koppar som London Metal Exchange följer noteras på de högsta nivåerna sedan november. Barclays flaggar för en skarp nedgång i Kinas efterfrågan på koppar. Kina har minskat sin import till den lägsta nivån på 17 månader.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?