1515

Räntor och valutor: Kronan försvagas efter KI-besked

Svenska statsobligationsräntor sjunker något på torsdagsförmiddagen och kronan försvagas något mot andra valutor efter svagheter i såväl mjuka som hårda indikatorer om den ekonomiska utvecklingen i Sverige.

Konjunkturinstitutets augusti-barometer blev en klar besvikelse; barometerindikatorn sjönk till 100,0, från 102,3 i juli. Det var den lägsta noteringen sedan oktober 2013 (99,9) och klart under de 102,3 som väntades enligt SME Direkts enkät.

Inom näringslivet var det främst index för tillverkningsindustrin som föll i augusti, till 97,7 från 102,9 i juli, vilket var klart under väntade 102,5. Enligt KI har orderingången från exportmarknaden minskat, främst på grund av en svagare utveckling inom elektronik- och fordonsindustrin.

Hushållsindikatorn sjönk samtidigt till 93,9 i augusti från 95,2 i juli. Det var den svagaste noteringen sedan december 2012 och tydligt under väntade 97,0.

Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker på Nordea, noterar i ett kundbrev att KI-barometern indikerar att BNP-tillväxten i Sverige nu bromsar in markant, och att indikatorn nu tyder på en "blygsam" BNP-tillväxt på runt 2,5 procent.

"Undersökningen är till övervägande del dåliga nyheter eftersom den indikerar att BNP-tillväxten bromsar, vilket gör det svårare att nå 2-procentsmålet (för inflationen) längre fram", skriver han.

Hårda data från SCB på torsdagen blev också något av en besvikelse; den säsongsjusterade arbetslösheten steg till 7,0 procent i juli efter (oväntat låga) 6,6 procent i juni. Enligt SME Direkts enkät väntades 6,8 procent. Sysselsättningen ökade med måttliga 56.000 i juli jämfört med juli 2015, i juni ökade sysselsättningen med 116.000 personer.

Vidare dämpades ökningstakten i utlåningen till hushållen till 7,6 procent i juli, från 7,7 procent i juni och 7,8 procent i maj. Enligt SME Direkts enkät hade analytiker dock väntat en nedgång till 7,5 procent i juli.

Anders Brunstedt, ekonom på Handelsbanken, noterar i ett kundbrev att AKU-data visserligen kan svänga mycket på månatlig basis, men juli-data innebär ändå en tydlig avvikelse från trenden de senaste månaderna.

Knut Hallberg, ekonom på Swedbank, tycker också att AKU-utfallet var en besvikelse men varnar samtidigt för att dra långtgående slutsatser av utvecklingen under sommarmånaderna. Han är fortsatt relativt optimistisk om arbetsmarknaden framöver, med stöd av positiva anställningsplaner i KI-barometern, men ser risk för att rekryteringsproblem i vissa sektorer kan dämpa sysselsättningstillväxten.

Även i Tyskland bjöd inkommande information på en viss besvikelse på torsdagsförmiddagen; konjunkturbarometern IFO-index sjönk oväntat till 106,2 i augusti, från 108,3 i juli. Prognoserna pekade mot en uppgång till 108,5. Nedgångar noterades i index för såväl nulägesomdömet som utsikterna, och från IFO hänvisar man till att Brexit nu har fått en större effekt på näringslivsklimatet, vilket märks särskilt i en svagare orderingång för kemisk industri och elektroniksektorn.

Europeiska statspappersräntor handlas oregelbundet, med små rörelser på torsdagsförmiddagen, euron handlas samtidigt något högre mot dollarn än vid svensk stängning på onsdagen, och dollarn försvagas även något mot japanska yen.

Amerikanska statspappersräntor sjunker marginellt i den europeiska handeln på torsdagen. Marknadens fokus riktas fortsatt i första hand mot Fedchefen Janet Yellens anförande i Jackson Hole på fredagen, men visst intresse riktas också mot eftermiddagens orderingång på varaktiga varor i juli, klockan 14.30.

Enligt Bloomberg News enkät väntas orderingången ha ökat 3,4 procent i juli, efter -3,9 procent i juni. Exklusive transport väntas en ökning med 0,4 procent i juli, efter -0,4 procent i juni.

Klockan 14.30 publiceras också sedvanlig veckostatistik över nyanmälda arbetslösa, och klockan 15.45 redovisas Markits preliminära tjänste-PMI för augusti.

Torsdag 10.40 (onsdag kl 16.15)
USD/SEK 8:3914 (8:4060) Statsobl 2y -0,64 (-0,63)
EUR/SEK 9:4724 (9:4637) Statsobl 10y 0,09 (0,10)
EUR/USD 1:1288 (1:1259) Räntegap/ty 17 (18)
US obl 10 1,55 (1,56) Ty obl 10 -0,08 (-0,08)


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?