Annons

Räntor och valutor: Kronan försvagas efter KI-besked

Svenska statsobligationsräntor sjunker något på torsdagsförmiddagen och kronan försvagas något mot andra valutor efter svagheter i såväl mjuka som hårda indikatorer om den ekonomiska utvecklingen i Sverige.

Konjunkturinstitutets augusti-barometer blev en klar besvikelse; barometerindikatorn sjönk till 100,0, från 102,3 i juli. Det var den lägsta noteringen sedan oktober 2013 (99,9) och klart under de 102,3 som väntades enligt SME Direkts enkät.

Inom näringslivet var det främst index för tillverkningsindustrin som föll i augusti, till 97,7 från 102,9 i juli, vilket var klart under väntade 102,5. Enligt KI har orderingången från exportmarknaden minskat, främst på grund av en svagare utveckling inom elektronik- och fordonsindustrin.

Hushållsindikatorn sjönk samtidigt till 93,9 i augusti från 95,2 i juli. Det var den svagaste noteringen sedan december 2012 och tydligt under väntade 97,0.

Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker på Nordea, noterar i ett kundbrev att KI-barometern indikerar att BNP-tillväxten i Sverige nu bromsar in markant, och att indikatorn nu tyder på en "blygsam" BNP-tillväxt på runt 2,5 procent.

"Undersökningen är till övervägande del dåliga nyheter eftersom den indikerar att BNP-tillväxten bromsar, vilket gör det svårare att nå 2-procentsmålet (för inflationen) längre fram", skriver han.

Hårda data från SCB på torsdagen blev också något av en besvikelse; den säsongsjusterade arbetslösheten steg till 7,0 procent i juli efter (oväntat låga) 6,6 procent i juni. Enligt SME Direkts enkät väntades 6,8 procent. Sysselsättningen ökade med måttliga 56.000 i juli jämfört med juli 2015, i juni ökade sysselsättningen med 116.000 personer.

Vidare dämpades ökningstakten i utlåningen till hushållen till 7,6 procent i juli, från 7,7 procent i juni och 7,8 procent i maj. Enligt SME Direkts enkät hade analytiker dock väntat en nedgång till 7,5 procent i juli.

Anders Brunstedt, ekonom på Handelsbanken, noterar i ett kundbrev att AKU-data visserligen kan svänga mycket på månatlig basis, men juli-data innebär ändå en tydlig avvikelse från trenden de senaste månaderna.

Knut Hallberg, ekonom på Swedbank, tycker också att AKU-utfallet var en besvikelse men varnar samtidigt för att dra långtgående slutsatser av utvecklingen under sommarmånaderna. Han är fortsatt relativt optimistisk om arbetsmarknaden framöver, med stöd av positiva anställningsplaner i KI-barometern, men ser risk för att rekryteringsproblem i vissa sektorer kan dämpa sysselsättningstillväxten.

Även i Tyskland bjöd inkommande information på en viss besvikelse på torsdagsförmiddagen; konjunkturbarometern IFO-index sjönk oväntat till 106,2 i augusti, från 108,3 i juli. Prognoserna pekade mot en uppgång till 108,5. Nedgångar noterades i index för såväl nulägesomdömet som utsikterna, och från IFO hänvisar man till att Brexit nu har fått en större effekt på näringslivsklimatet, vilket märks särskilt i en svagare orderingång för kemisk industri och elektroniksektorn.

Europeiska statspappersräntor handlas oregelbundet, med små rörelser på torsdagsförmiddagen, euron handlas samtidigt något högre mot dollarn än vid svensk stängning på onsdagen, och dollarn försvagas även något mot japanska yen.

Amerikanska statspappersräntor sjunker marginellt i den europeiska handeln på torsdagen. Marknadens fokus riktas fortsatt i första hand mot Fedchefen Janet Yellens anförande i Jackson Hole på fredagen, men visst intresse riktas också mot eftermiddagens orderingång på varaktiga varor i juli, klockan 14.30.

Enligt Bloomberg News enkät väntas orderingången ha ökat 3,4 procent i juli, efter -3,9 procent i juni. Exklusive transport väntas en ökning med 0,4 procent i juli, efter -0,4 procent i juni.

Klockan 14.30 publiceras också sedvanlig veckostatistik över nyanmälda arbetslösa, och klockan 15.45 redovisas Markits preliminära tjänste-PMI för augusti.

Torsdag 10.40 (onsdag kl 16.15)
USD/SEK 8:3914 (8:4060) Statsobl 2y -0,64 (-0,63)
EUR/SEK 9:4724 (9:4637) Statsobl 10y 0,09 (0,10)
EUR/USD 1:1288 (1:1259) Räntegap/ty 17 (18)
US obl 10 1,55 (1,56) Ty obl 10 -0,08 (-0,08)


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från HowdenAnnons

Howden M&A vinner marknadsandelar inom transaktionsförsäkringar i Norden

Howden M&A är inte bara en av Storbritanniens och Kontinentaleuropas ledande förmedlare av transaktionsförsäkringar – för ett drygt år sedan så etablerade bolaget även sitt första Nordenkontor i Stockholm, en satsning som resulterat i att de nu tagit betydande marknadsandelar i alla nordiska länder.

Efter att Howden M&A under 2019 öppnade sitt första nordiska kontor i Stockholm under ledning av Carl Levin och Alexander Rasmussen, båda tidigare advokater på ledande advokatbyråer i Stockholm respektive Köpenhamn, har firman haft fullt upp.  

– Den lokala etableringen har tagits emot med stort intresse från Private Equity-sektorn, fastighetsbolag samt mer traditionella bolag med ett högt transaktionsflöde. Många av de stora aktörerna inom dessa sektorer och deras internationella advokatbyråer har redan jobbat med oss i andra europeiska länder, där de uppskattat vår service och kompetens. Nu börjar även fler lokala aktörer samt de främsta advokatbyråerna i Sverige, Norge, Finland och Danmark få upp ögonen för den kvalitativa rådgivning vi erbjuder och hur vi särskiljer oss från konkurrenterna, säger Carl Levin, Head of Sweden. 

Transaktionsspecialister 

Howden M&As snabba tillväxt och starka varumärke i Europa är byggt på försäkringsrådgivning med boutiquekänsla som kombinerar firmans entreprenöriella drivkraft och engagemang med tillgänglighet och ledande försäkringsexpertis. Fundamentet är byggt på att kunna bistå både säljare och köpare genom hela försäkringsprocessen med team av erfarna specialister som har mångårig erfarenhet av transaktioner från advokatbyråer, investmentbanker, revisionsbyråer och konsultfirmor, fortsätter Carl.

– Vi får ofta höra av våra klienter och deras rådgivare att vi har ett värdeskapande och ändamålsenligt förhållningssätt i vår rådgivning. Vi arbetar mycket med att vara proaktiva och går alltid på djupet för att förstå våra klienters transaktioner, deras avtal och de relaterade riskerna. Utöver den förväntade förhandlingen och förmedlingen av själva försäkringsavtalet så arbetar vi alltid nära klienten och dess rådgivare, där vi bland annat bidrar med detaljarade råd kring alltifrån formuleringen av garantierna i transaktionsavtalen till omfattningen av rådgivarnas så kallade due diligence, allt för att säkerställa en effektiv process och bästa försäkringsskydd, förklarar han.

Inte bara private equity-kunder

Ett av skälen till branschens och Howden M&As snabba tillväxt har varit transaktioner relaterade till när private equity och större fastighetsfonder vill göra ”clean exits”. En pågående trend är dock att även andra aktörer börjat inse fördelarna med transaktionsförsäkringar och att det inte bara är de stora affärerna som går att försäkra.

– Konceptet går i huvudsak ut på att en köpare tecknar en transaktionsförsäkring som är avsedd att täcka säljarens monetära ansvar till följd av garantibrott under ett överlåtelseavtal, därmed överförs risken från säljaren till en försäkringsgivare. Köpeskillingen kan då disponeras fritt och eventuella skadeanspråk för garantibrott riktas mot en försäkringsgivare istället för säljaren. Detta är givetvis inte endast av intresse för private equity, då alltifrån koncerner som avyttrar dotterbolag till individer som avyttrar en familjeägd fastighet kan dra fördel av att inte behöva tvista om eller avsätta medel för eventuella garantibrott. Denna del av försäkringsmarknaden har dessutom blivit allt mer konkurrensutsatt och vi kan idag hitta försäkringsgivare som erbjuder prisvärda lösningar för affärer eller investeringar med transaktionsvärden redan från 100 miljoner kronor, avslutar Carl. 

Fakta

Howden M&A är ett försäkringsförmedlingsbolag som tillhandahåller expertis och råd kring transaktionsförsäkringar. Howden M&As Nordenkontor etablerades i Stockholm 2019 och bolaget har närvaro i hela Europa med huvudkontor i London samt lokalkontor i Stockholm, Frankfurt, München, Amsterdam, Madrid, Warszawa och Paris. Howden M&A är en del av Hyperionkoncernen som är en av världens största personalägda försäkringsförmedlingsgrupper med över 5 000 medarbetare i 40 länder.

Läs mer om Howden M&A

Läs mer om Howden group 

 

Mer från Howden

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Howden och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?