1515

Räntor och valutor: En ljuspunkt i USA

Torsdagens handel präglades av en rad databesvikelser från Sverige och Tyskland, men efter mer positiva signaler från USA på eftermiddagen vände europeiska statspappersräntor något upp.

Euron handlades samtidigt något högre mot dollarn, som i sin tur stärktes marginellt mot japanska yen.

Konjunkturinstitutets augusti-barometer blev en klar besvikelse; barometerindikatorn sjönk till 100,0, från 102,3 i juli. Det var den lägsta noteringen sedan oktober 2013 (99,9) och klart under de 102,3 som väntades enligt SME Direkts enkät.

Inom näringslivet var det främst index för tillverkningsindustrin som föll i augusti, till 97,7 från 102,9 i juli, vilket var klart under väntade 102,5. Enligt KI har orderingången från exportmarknaden minskat, främst på grund av en svagare utveckling inom elektronik- och fordonsindustrin.

Hushållsindikatorn sjönk samtidigt till 93,9 i augusti från 95,2 i juli. Det var den svagaste noteringen sedan december 2012 och tydligt under väntade 97,0.

Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker på Nordea, noterade i ett kundbrev att KI-barometern indikerar att BNP-tillväxten i Sverige nu bromsar in markant, och att indikatorn nu tyder på en "blygsam" BNP-tillväxt på runt 2,5 procent.

"Undersökningen är till övervägande del dåliga nyheter eftersom den indikerar att BNP-tillväxten bromsar, vilket gör det svårare att nå 2-procentsmålet (för inflationen) längre fram", skrev han.

Svagare exportutsikter rapporterades också från Business Sweden, vars exportchefsindex sjönk till 53,9 under tredje kvartalet från 58,8 andra kvartalet. Enligt chefekonomen Lena Sellgren var det storföretagen som låg bakom indexnedgången under tredje kvartalet, något som hon tror kan kopplas till ett skifte till en mer protektionistisk värld.

Hårda data från SCB på torsdagen blev också något av en besvikelse; den säsongsjusterade arbetslösheten steg till 7,0 procent i juli efter (oväntat låga) 6,6 procent i juni. Enligt SME Direkts enkät väntades 6,8 procent. Sysselsättningen ökade med måttliga 56.000 i juli jämfört med juli 2015, i juni ökade sysselsättningen med 116.000 personer.

Vidare dämpades ökningstakten i utlåningen till hushållen till 7,6 procent i juli, från 7,7 procent i juni och 7,8 procent i maj. Enligt SME Direkts enkät hade analytiker dock väntat en nedgång till 7,5 procent i juli.

Svenska statsobligationsräntor handlades oföränddrat till något högre på torsdagen, tioårsräntan steg 1 punkt, till 0,11 procent, medan räntegapet mot den tyska motsvarigheten krympte till 17 punkter (18)

Euron stärktes 3 öre mot kronan, till 9:49, medan dollarn var oförändrad på 8:41. TCW-index steg till 130,34 (130,16).

Även i Tyskland bjöd inkommande information på en viss besvikelse på torsdagsförmiddagen; konjunkturbarometern IFO-index sjönk oväntat till 106,2 i augusti, från 108,3 i juli. Prognoserna pekade mot en uppgång till 108,5. Nedgångar noterades i index för såväl nulägesomdömet som utsikterna, och från IFO hänvisar man till att Brexit nu har fått en större effekt på näringslivsklimatet, vilket märks särskilt i en svagare orderingång för kemisk industri och elektroniksektorn.

Jörg Krämer, chefekonom på Commerzbank, konstaterade i ett kundbrev att "alla nu tänker på Brexit" efter fallet i IFO-index, men han tycker inte att konsekvenserna för den tyska ekonomin ska dramatiseras. Finansmarknaderna lugnade snabbt ner sig efter den initiala Brexit-oron, och andra sentimentsindikatorer har knappt sjunkit. "BNP bör öka med starka 1,8 procent i år".

Något bättre konjunkturbesked kom från USA, där orderingången på varaktiga varor steg 4,4 procent i juli, bättre än väntade +3,4 procent. Starka bidrag kom från försvar och civila flyg, men kärnorderingången, kapitalvaror exklusive försvar och flyg, steg mer än väntat, +1,6 procent mot väntade +0,2 procent.

RDQ Economics konstaterade att även om utfallet var klart bättre än väntat så hade de hoppats på mer baserat på orderposten i ISM. Även om kärnorderingången nu har stigit två månader i rad så är den svagare än för ett år sedan, och leveranserna fortsätter vara en besvikelse.

Markits preliminära tjänste-PMI sjönk däremot oväntat till 50,9 i augusti, från 51,4 i juli (väntat 51,8). Markits chefekonom Chris Williamson konstaterade att PMI-data tyder på att USA:s BNP inte verkar klara att ta fart tredje kvartalet efter den svaga utvecklingen under andra kvartalet.

Amerikanska statspappersräntor hade sjunkit något i den europeiska handeln inför orderdata men vände senare något upp efter det positiva utfallet. Vid svensk stängning noterades tioårsräntan till 1,57, 1 punkt högre jämfört med vid samma tid på onsdagen.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?