1515

Räntor och valutor: Dollarn stärks

Amerikanska räntor har handlats sidledes efter den svenska marknadens stängning på onsdagen. Dollarn handlas något starkare under morgonen.

På torsdagen startar den årliga Fed-konferensen i Jackson Hole, med fokus på Fed-chefen Janet Yellens anförande klockan 16.00 på fredagen.

JP Morgan skriver i ett marknadsbrev att historiska utfall dels visar att USA-räntorna sjunker något dagarna efter Jackson Hole, dels att Yellens anföranden typiskt sett har lett till minskade räntespreadar och en svagare dollar i direkt anslutning till talen, särskilt i år.

Förväntningarna om att Fed ska höja har samtidigt dragits upp inför mötet, i spåren av positiva signaler från bland annat vicechef Stanley Fischer. Fed funds-terminerna indikerar en sannolikhet på cirka 54 procent att de höjer i år.

Dollarn handlades starkare mot yenen under handeln i Asien i väntan på Yellens tal.

Valutaparet har handlats mellan cirka 99:50 och 102:80 den senaste månaden, och kan klättra upp till övre delen av intervallet beroende på vad Yellen säger, uppger analytiker till Reuters.

Kathy Lien på BK Asset Management noterar att nära inpå Yellen-talet så har dollarn till sist fått lite stöd och kan vara på väg mot en förstärkning upp mot 102 mot yenen.

"Det kommer troligen inte att ske direkt efter Yellens tal, men det kan hända under de kommande veckorna så länge som 99:00 håller", sade hon till Reuters.

En emission av amerikanska femåriga statsobligationer på onsdagen mötte god efterfrågan, inte minst från indirekta budgivare (bland annat utländska centralbanker).

Obligationerna såldes till en ränta på 1,12 procent. Täckningsgraden på 2,54 var den högsta sedan i maj.

Detta kommer efter emissionen av tvååriga statsobligationen på tisdagskvällen, som även den hade högsta täckningsgraden sedan i maj.

Torsdagen blir en tung makrodag. Klockan 9.00 presenterar KI barometerindikatorn, som sjönk tillbaka till 102,2 i juli med försämrat sentiment för hushåll, industrin och detaljhandeln. I augusti väntas barometerindikatorn ha stigit marginellt till 102,3.

Klockan 09.30 presenterar SCB arbetslösheten och hushållsutlåningen för juli. För arbetslösheten var juniutfallet starkt och arbetslösheten sjönk till säsongsrensade 6,6 procent vilket var den lägsta nivån sedan oktober 2008.

Klockan 10.00 presenterar Tyskland IFO-index för augusti, som väntas ha stigit något till 108,5 från 108,3.

Från USA kommer preliminär statistik för order varaktiga varor för juli klockan 14.30. Samtidigt kommer senaste veckosiffran för nyanmälda arbetslösa i USA.

Vid 15.45 kommer preliminär amerikansk tjänste-PMI för augusti från Markit.

Torsdag 6.35 (onsdag kl 16.15)
USD/SEK 8:3907 (8:4060) EUR/USD 1:1272 (1:1334)
EUR/SEK 9:4577 (9:4637) USD/JPY 100:49 (100:09)
Jp obl 2 -0,19 (-0,19) Jp obl 10 -0,08 (-0,08)
Ty obl 2 -0,63 (-0,62) Ty obl 10 -0,09 (-0,08)
US obl 2 0,76 (0,76) US obl 10 1,55 (1,56)


Innehåll från TorkAnnons

VR-spelet som kan göra skillnad i vården

Vårdrelaterade infektioner (VRI) är den vanligaste vårdskadan på svenska sjukhus. För att färre patienter ska drabbas är arbetet med en förbättrad vårdhygien och framför allt handhygien en avgörande faktor. Därför har Tork, ett varumärke från Essity, tagit fram en unik handhygienutbildning för sjukvårdspersonal; ett interaktivt spel i virtual reality. 

En vårdrelaterad infektion är en infektion som uppstår inom vården. Den kan uppstå till följd av bakterier eller virus som patienten får med sig från sjukhusmiljön. Därför är god handhygien av extremt vikt för att minska risken för en VRI.  

– Cirka 1 500 patienter dör varje år i Sverige som en direkt eller indirekt följd av VRI. Det här vill vi bidra till att ändra på, säger Jenny Logenius, Global Brand Manager på Essity som varit med och tagit fram utbildningen Tork VR Clean Hands Training and Education.  

– Som ett globalt hygien- och hälsoföretag med ledande varumärket Tork som förser vården med hygienartiklar, ville vi skapa en kompletterade tjänst med den här utbildningen. Man kan tro att handhygien är en självklarhet, men det är lätt hänt att man missar något av WHO:s fem moment, under stress eller press, säger Malin Herrmann, Regional Brand Manager på Tork, Essity.  

WHO:s fem moment för handhygien är:  

1. Före patientkontakt.
2. Före rent/aseptiskt arbete.
3. Efter orent arbete.
4. Efter patientkontakt.
5. Efter kontakt med patientens närmiljö.  

Ett interaktivt och roligt sätt att lära sig på 

I startprocessen av projektet genomförde man en undersökning för att se vad vårdpersonal tyckte om de nuvarande utbildningarna. Resultatet visade att man ansåg att de var alltför teoretiska, tråkiga och passiva. Därför skapade Essity ett interaktivt spel med VR som hjälpmedel. Spelet utvecklades tillsammans med världsledande expert, beteendevetare och universitetssjukhus, bland annat Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Västra Götaland.    

– Utbildning och träning i handhygien är något vi arbetar med kontinuerligt. Vad som är annorlunda och nytt med den här träningen i virtual reality som vi varit delaktiga i att validera, är att man får direkt feedback på hur man presterar. För oss är det viktigt att handhygienträningen speglar verkligheten, men samtidigt är roligt att genomföra. Det ger ett bättre resultat, säger Maria Segertoft och Ulrika Engstrand, undersköterskor vid urologen, Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Västra Götaland.  

– I spelet får man ta sig an rollen som antingen sjuksköterska eller läkare, och påbörja ett skift på den virtuella avdelningen. Genom ett antal verkliga situationer, som att lägga om ett sår eller springa på ett larm, övar man på WHO:s fem olika moment. Skillnaden här från verkligheten är att du inte kommer vidare i spelet om du inte kommer ihåg att sprita dig säger Jenny Logenius.  

Om Tork och Essity 

Essity, med det globalt ledande varumärket Tork, är världens största leverantör av produkter och tjänster inom marknaden för professionell hygien och vill med sina banbrytande innovationer hjälpa dig att göra din verksamhet ännu bättre.  

Läs mer om deras utbildning på tork.se/cleanhands 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Tork och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?