ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Stockholmsbörsen: SCA och Fingerprint Cards lyfte börsen

  • Foto: TT
Stockholmsbörsen tappade takten under onsdagseftermiddagen men stängde upp 0,43 procent. Papperstillverkaren SCA:s uppgång höll i sig hela dagen efter beskedet att bolaget styckas i två.

Stockholmsbörsen fick fart efter en seg start på onsdagshandeln. Breda OMXSPI avslutade dagen upp 0,43 procent medan OMXS30 avancerade 0,45 procent.

SCA:s starka uppgång under dagen försvagades något under eftermiddagen. Aktien stängde ändå upp 7,4 procent och var en av dagens mest omsatta efter beskedet att hygien- och skogsindustriverksamheterna styckas upp i två bolag.

Även storägaren Industrivärden drogs med i uppgången. Aktien steg 2,6  procent. Lundbergföretagen avancerade också och stängde upp 1,2 procent.

I övrigt klättrade biometribolaget Fingerprint Cards 8 procent utan tydliga nyheter, med undantag för att Cadian Capital utökat blankningspositionen i bolaget. På onsdagen medverkade bolaget i storbanken SEB:s verkstadsseminarium för institutionella investerare men vid Stockholmsbörsens stängning har inga nyheter läckt ut.

I övrigt klättrade fastighetsbolaget Holmen 5,8 procent medan industrihandelskoncernen Lifco och teknikkonsulten Trelleborg steg 3,3 respektive 1,3 procent.

Storbankerna bjöd också på uppgångar med Nordea och SEB i spetsen, upp 1,5 respektive 1,9 procent. Handelsbanken klättrade xx procent medan Swedbank istället backade 0,5 procent.

Gruvbolaget Lundin Mining intog jumboplatsen på storbolagslistan och backade 2,9 procent. I övrigt backade fastighetsbolaget Balder efter en rekommendationssänkning signerad Danske Bank medan gruvjätten Boliden var ned 1,3 procent.

På mid cap-listan klättrade verkstadskoncernen VBG Group 10,3 procent efter att bolagets rapport för årets andra kvartal fått ett varmt välkomnande. Så väl nettoomsättning som rörelseresultatet och resultatet efter skatt steg i årstakt. I en kommentar lovar vd Anders Birgersson också fler åtgärder för att sänka kostnaderna.

Både läkemedelsbolaget Recipharm och elektronikbolaget Mycronic klättrade hela dagen utan tydliga nyheter. Sent på eftermiddagen kom beskedet att SEB återupptagit bevakningen av Recipharm med en köprekommendation medan Mycronic kunde glädjas åt att GMT Capital minskat blankningspositionen i aktien.

Oriflame stod för listans högsta omsättning. Sminkbolaget klättrade 0,3 procent efter att grundaren Robert af Jochnick utökat innehavet med 23.500 aktier för närmare 6,1 miljoner kronor.

På småbolagslistan fortsätter bildbehandlingsbolaget Image Systrems att trotsa den svaga orderingången i morgonens rapport. Aktien klättrar 10,7 procent. Med tisdagens rusning innebär det att Image Systems stigit 34,3 procent på två dagar.

Strålbehandlingsbolaget C-rad lyckades däremot inte övertyga med sin kvartalsrapport, som bjöd på en förlust på 10,1 miljoner efter skatt. Det var en större förlust jämfört med samma period föregående år och omsättningen på 15,6 miljoner var bara drygt en halv miljon högre än för ett år sedan. Aktien backade 3,5 procent.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies