Annons

Stockholmsbörsen: SCA och Fingerprint Cards lyfte börsen

Stockholmsbörsen tappade takten under onsdagseftermiddagen men stängde upp 0,43 procent. Papperstillverkaren SCA:s uppgång höll i sig hela dagen efter beskedet att bolaget styckas i två.
Foto:TT

Stockholmsbörsen fick fart efter en seg start på onsdagshandeln. Breda OMXSPI avslutade dagen upp 0,43 procent medan OMXS30 avancerade 0,45 procent.

SCA:s starka uppgång under dagen försvagades något under eftermiddagen. Aktien stängde ändå upp 7,4 procent och var en av dagens mest omsatta efter beskedet att hygien- och skogsindustriverksamheterna styckas upp i två bolag.

Även storägaren Industrivärden drogs med i uppgången. Aktien steg 2,6  procent. Lundbergföretagen avancerade också och stängde upp 1,2 procent.

I övrigt klättrade biometribolaget Fingerprint Cards 8 procent utan tydliga nyheter, med undantag för att Cadian Capital utökat blankningspositionen i bolaget. På onsdagen medverkade bolaget i storbanken SEB:s verkstadsseminarium för institutionella investerare men vid Stockholmsbörsens stängning har inga nyheter läckt ut.

I övrigt klättrade fastighetsbolaget Holmen 5,8 procent medan industrihandelskoncernen Lifco och teknikkonsulten Trelleborg steg 3,3 respektive 1,3 procent.

Storbankerna bjöd också på uppgångar med Nordea och SEB i spetsen, upp 1,5 respektive 1,9 procent. Handelsbanken klättrade xx procent medan Swedbank istället backade 0,5 procent.

Gruvbolaget Lundin Mining intog jumboplatsen på storbolagslistan och backade 2,9 procent. I övrigt backade fastighetsbolaget Balder efter en rekommendationssänkning signerad Danske Bank medan gruvjätten Boliden var ned 1,3 procent.

På mid cap-listan klättrade verkstadskoncernen VBG Group 10,3 procent efter att bolagets rapport för årets andra kvartal fått ett varmt välkomnande. Så väl nettoomsättning som rörelseresultatet och resultatet efter skatt steg i årstakt. I en kommentar lovar vd Anders Birgersson också fler åtgärder för att sänka kostnaderna.

Både läkemedelsbolaget Recipharm och elektronikbolaget Mycronic klättrade hela dagen utan tydliga nyheter. Sent på eftermiddagen kom beskedet att SEB återupptagit bevakningen av Recipharm med en köprekommendation medan Mycronic kunde glädjas åt att GMT Capital minskat blankningspositionen i aktien.

Oriflame stod för listans högsta omsättning. Sminkbolaget klättrade 0,3 procent efter att grundaren Robert af Jochnick utökat innehavet med 23.500 aktier för närmare 6,1 miljoner kronor.

På småbolagslistan fortsätter bildbehandlingsbolaget Image Systrems att trotsa den svaga orderingången i morgonens rapport. Aktien klättrar 10,7 procent. Med tisdagens rusning innebär det att Image Systems stigit 34,3 procent på två dagar.

Strålbehandlingsbolaget C-rad lyckades däremot inte övertyga med sin kvartalsrapport, som bjöd på en förlust på 10,1 miljoner efter skatt. Det var en större förlust jämfört med samma period föregående år och omsättningen på 15,6 miljoner var bara drygt en halv miljon högre än för ett år sedan. Aktien backade 3,5 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?