Annons

Stockholmsbörsen: Rally i SCA

Stockholmsbörsen öppnar med ljummen handel på onsdagen. I SCA är rekationen på styckningen av bolaget desto större och aktien stiger tvåsiffrigt.

Stockholmsbörsen öppnar runt nollan. Fem minuter in i onsdagshandeln ligger breda OMXSPI precis under nollan medan OMXS30 är ner knappt 0,1 procent.

Reaktionen är desto större i SCA, som bjudit på morgonens stora nyhet. Bolagets hygien- och skogsindustridelar styckas upp i två separata bolag. Hygiendelen står i dag för 85 procent av SCA:s omsättning. Får styckningen grönt ljus på årsstämman ska den delas ut och noteras på Stockholmsbörsen under andra halvan av 2017.

Planerna på att dela upp SCA har funnits länge men aktien tog ändå ett rejält skutt uppåt i börsöppningen. SCA klättrar 10,7 procent och är en av bara två OMXS30-aktien som ligger på plus fem minuter in i handeln. Det är också den största kursreaktionen i SCA:s B-aktie sedan oktober 2008.

Läkemedelsjätten Astra Zeneca säljer delar av sin verksamhet inom anti-infektion till amerikanska Pfizer. Affären ska generera minst 6,1 miljarder kronor i två steg. Därefter kommer ytterligare royaltybetalningar och milstolpebetalningar vilket kan dra upp siffran till 13,2 miljarder kronor. Nyheten ger dock en axelryckning på börsen och aktien backar 0,4 procent.

Bland förlorarna syns fastighetsbolaget Balder, som backar 1,5 procent efter att Swedbank sänkt rekommendationen för aktien från köp till neutral men höjt riktkursen från 220 till 245 kronor.

Andra storbolagsförlorare är köksbolaget Nobia, teleoperatören Millicom, industribolagen Sandvik och Alfa Laval, verkstadsbolaget Atlas Copco samt säkerhetsbolaget Securitas och låsjätten Assa Abloy. Samtliga aktier backar runt 1 procent vardera.

Godisbolaget Cloetta får se sig om efter en ny vd. David Nuutinen avgår vid månadsskiftet av personliga skäl och finanschefen Danko Maras blir tillförordnad vd. Aktien backar 0,7 procent.

Tisdagens småbolagsraket, bildbehandlingsbolaget Image System, har bjudit på en sur kvartalsrapport. Intäkterna steg med 2 procent och resultatet efter skatt landade på 0,4 miljoner kronor, något bättre än under motsvarande period ifjol. Orderingången var dock lägre. Aktien backade inledningsvis men har återhämtat sig och är nu upp 4,1 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?