1515

Stockholmsbörsen: Rally i SCA

Stockholmsbörsen öppnar med ljummen handel på onsdagen. I SCA är rekationen på styckningen av bolaget desto större och aktien stiger tvåsiffrigt.

Stockholmsbörsen öppnar runt nollan. Fem minuter in i onsdagshandeln ligger breda OMXSPI precis under nollan medan OMXS30 är ner knappt 0,1 procent.

Reaktionen är desto större i SCA, som bjudit på morgonens stora nyhet. Bolagets hygien- och skogsindustridelar styckas upp i två separata bolag. Hygiendelen står i dag för 85 procent av SCA:s omsättning. Får styckningen grönt ljus på årsstämman ska den delas ut och noteras på Stockholmsbörsen under andra halvan av 2017.

Planerna på att dela upp SCA har funnits länge men aktien tog ändå ett rejält skutt uppåt i börsöppningen. SCA klättrar 10,7 procent och är en av bara två OMXS30-aktien som ligger på plus fem minuter in i handeln. Det är också den största kursreaktionen i SCA:s B-aktie sedan oktober 2008.

Läkemedelsjätten Astra Zeneca säljer delar av sin verksamhet inom anti-infektion till amerikanska Pfizer. Affären ska generera minst 6,1 miljarder kronor i två steg. Därefter kommer ytterligare royaltybetalningar och milstolpebetalningar vilket kan dra upp siffran till 13,2 miljarder kronor. Nyheten ger dock en axelryckning på börsen och aktien backar 0,4 procent.

Bland förlorarna syns fastighetsbolaget Balder, som backar 1,5 procent efter att Swedbank sänkt rekommendationen för aktien från köp till neutral men höjt riktkursen från 220 till 245 kronor.

Andra storbolagsförlorare är köksbolaget Nobia, teleoperatören Millicom, industribolagen Sandvik och Alfa Laval, verkstadsbolaget Atlas Copco samt säkerhetsbolaget Securitas och låsjätten Assa Abloy. Samtliga aktier backar runt 1 procent vardera.

Godisbolaget Cloetta får se sig om efter en ny vd. David Nuutinen avgår vid månadsskiftet av personliga skäl och finanschefen Danko Maras blir tillförordnad vd. Aktien backar 0,7 procent.

Tisdagens småbolagsraket, bildbehandlingsbolaget Image System, har bjudit på en sur kvartalsrapport. Intäkterna steg med 2 procent och resultatet efter skatt landade på 0,4 miljoner kronor, något bättre än under motsvarande period ifjol. Orderingången var dock lägre. Aktien backade inledningsvis men har återhämtat sig och är nu upp 4,1 procent.


Innehåll från SavelendAnnons

SaveLend satsar på tillväxt efter lyckad börsnotering

Efter en rekordspäckad vår och en utomordentligt lyckad börsnotering, siktar banbrytande P2P-aktören SaveLend på fortsatt tillväxt och utökad verksamhet. 

– Krediter är på väg att bli det naturliga tredje tillgångsslaget i väldiversifierade portföljer och vi trivs bra med att leda den utvecklingen, säger Ludwig Pettersson, vd och grundare.

Kom igång med dina kreditinvesteringar 

Kreditinvesterings- och sparplattformen SaveLend har under sina sju år gått från klarhet till klarhet. 2021 års första kvartalsrapport visade en omsättningsökning på 57 procent från 2020, en trend som har fortsatt under Q2. För en dryg månad sedan avslutades därtill företagets teckningstid inför börsnoteringen och även här var resultatet långt över förväntan. 

– Intresset var enormt – vi övertecknades med över 600 procent – vilket var oerhört glädjande! Det har verkligen blivit en sporre för oss och i skrivande stund har vi fler än 2000 aktieägare. Majoriteten av andelarna ägs dock fortfarande av våra anställda på ett eller annat sätt, så vi har ett starkt operationellt ägande, säger Ludwig, som själv är största ägare även efter noteringen.

Skapar spännande synergier

Investeringsplattformen fokuserar i korthet på att ge såväl privatpersoner som företag möjlighet att investera i peer-to-peer-lån, för att därmed finansiera krediter till andra användare. Typ av investering är helt valfri och kan inkludera allt från fastighetskrediter och företagslån till konsumentkrediter och inkassoportföljer. Avkastningen kommer investerarna till godo i form av utbetald ränta. 

– Det finns många fruktsamma synergier mellan aktieägare och investerare på plattformen och de två grupperna överlappar varandra allt mer. Vi ser det som ett kvitto på att vi har en modell som verkligen fungerar.

Varför SaveLend? 

Ett förutsägbart komplement

Förutom att Ludwig är majoritetsägare efter börsnoteringen är han även en aktiv investerare på SaveLends plattform. Han är övertygad om att det rör sig om ett tryggt tillgångsslag som passar de flesta, inte minst på grund av dess låga korrelation med börsen. 

– Krediter ger ett mer förutsägbart kassaflöde och via SaveLends plattform behöver investerare inte likvidera sina tillgångar för att få ut sin kredit. Detta gör tillgångsslaget till ett värdefullt komplement till exempelvis aktier och fonder – sedan 2014 har SaveLend i genomsnitt genererat 13,82 procent ränta på investerat kapital, per år.

Varför ska du investera i krediter? 

Siktar på 25 procent organisk tillväxt

Härnäst avser SaveLend att exekvera sina finansiella mål och fortsätta sin expansion, med en målsättning på minst 25 procent organisk tillväxt per år. Siktet är inställt på att växa befintliga marknader och att därtill realisera sin förvärvsagenda. 

– Vi letar efter såväl rena kundstockar som kan lyftas in i vår tekniska plattform och på så vis höja marginalen, som komplement till befintlig verksamhet, såsom nya kredittyper och ett bredare erbjudande. Det är en mycket spännande utveckling, avslutar Ludwig. 

Få svar på dina frågor 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?