Annons

Räntor och valutor: Starkare dollar

Europaräntorna har stigit svagt under onsdagen samtidigt som de europeiska börserna handlats uppåt. Oljan är netto ned efter att ha stigit kraftigt på tisdagen efter uppgifter om produktionsbegränsningar.

Tyska räntor var vid svensk stängning 1-2 punkter upp medan periferin stigit ungefär lika mycket.

Finansminister Magdalena Andersson reviderade ner regeringens prognos för BNP-tillväxten till 3,5 procent i år (tidigare 3,8) men upp till 2,3 procent nästa år (2,2). I april låg prognosen på 3,8 procent för 2016 och 2,2 procent för 2017.

Hon konstaterade att svensk ekonomi går bra med förbättrade statsfinanser och fallande arbetslöshet, även om det finns risker från bland annat Brexit. Hon ser ett reformutrymme på cirka 24 miljarder kronor nästa år, varav 10 miljarder kronor är intecknat för mer till kommunerna.

Erik Pensers chefekonom Sven-Arne Svensson presenterade sin konjunkturprognos, där den svenska BNP-tillväxten väntas bli 3,2 procent i år och 2,0 procent 2017.

Sverige väntas fortsätta utklassa de flesta andra länder vad gäller bytesbalansöverskott, statsskulder, sparkvoten och läget på arbetsmarknaden.

Samtidigt pekar han på att riskerna i den svenska ekonomin har ökat. Bland annat de höga hushållsskulderna och att det finns en påtaglig risk att den offentliga sektorns utgifter ökar snabbare än väntat, vilket kan leda till skattehöjningar som i sin tur kan dämpa tillväxten.

Den norska kronan stärktes under dagen 3 öre och handlades på 9:25 mot euron vid svensk stängning.

Data från norska SSB:s visade att de totala investeringarna i olje- och gasverksamheten i Norge väntas uppgå till 163,5 miljarder norska kronor i år och 150,5 miljarder norska kronor nästa år.

Det är lägre än i majrapporten. Att investeringarna sjunker från andra till tredje kvartalet är ovanligt. Det skedde förra året och då för första gången sedan 1999 framgår av SSB:s rapport.

"Dagens enkät, allt annat lika, kommer innebära en något lägre tillväxtprognos för 2017 i Norges Banks septemberrapport. Effekterna bör dock bli ganska måttliga", det skriver Erik Johannes Bruce, chefsanalytiker vid Nordea Markets, en kommentar.

Nordea anser inte att de sjunkande investeringarna är tillräckligt för att motverka arbetsmarknadssiffror som kom in bättre än väntat och högre huspristillväxt. De håller därför fast vid sin prognos om oförändrade räntor i september.

Islands centralbanks sänkte på onsdagens styrräntan med 50 punkter till 5,25 procent, med hänvisning till fortsatta låga inflationsutfall. Senast Islands centralbank ändrade styrräntan var i november 2015 då den höjdes med 25 punkter till 5,75 procent.

Amerikanska bostadspriser steg 0,2 procent i juni, jämfört med föregående månad, enligt Federal Housing Finance Agency, FHFA. Enligt Bloomberg News prognosenkät räknade väntades +0,3 procent.

Den amerikanska bostadsförsäljningen för befintliga bostäder sjönk med 3,2 procent i juni, enligt National Association of Realtors, NAR, väntat var -1,1 procent.

Lawrence Yun, chefekonom vid NAR, sade i en kommentar till Reuters att den främsta anledningen till det stora försäljningstappet under förra månaden var ett minskande utbud och effekten det hade på priserna.

I går tisdag kom statistik för försäljningen av nya hem som visade på en ökning på 12,4 procent i juli jämfört med månaden före. Siffran överträffade analytikernas prognos om en minskning med 2,0 procent.

Dollarn har under senaste dagarna saknat tydlig riktning i handeln i väntan på besked från Fed-chefen Janet Yellen, som ska tala på fredag vid Fedsymposiet i Jackson Hole.

Adam Cole, valutastrateg vid RBC Capital Markets, sade till Reuters att handlare är så fokuserade på vad Fed-chefen ska säga eller inte säga att dollarn handlas inom nuvarande intervall utan någon ordentlig riktning.

"Vi har en nervös marknad i väntan på katalysatorer den här veckan och 21 september (BOJ-mötet)", sade John Hardy, valutastrateg vid Saxo Bank A/S till Bloomberg.

Dollarn har under onsdagen stärkts till 1:1250 euron och 100:50 mot yenen.

Svenska räntor rörde steg likt övriga Europa medan kronan tappade med 6 öre till 8:40 mot dollarn och marginellt till 9:46 mot euron, jämfört med noteringarna vid stängning på tisdagen.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Norstedts JuridikAnnons

Branschrapport visar tydliga trender för framtidens juristbransch

Över 150 år i juristbranschen har gett Norstedts Juridik enorm erfarenhet av att stötta och hjälpa advokatbyråer till rätt beslut i krävande situationer. Man kallar sig marknadens juridiska coach och kombinerar lång erfarenhet och kunskap med förfinad och uppdaterad teknik.  

Kundens behov ligger i fokus och Norstedts Juridik blickar nu framåt med ny VD vid rodret vilket bland annat lett till verksamhetens nya inriktningar inom hållbarhet och kvalitet. 

– Utöver en omfattande utgivning av juridisk information erbjuder vi också kursverksamhet och avancerade juridiska verktyg. Hos oss finns även en tjänst för alla de specialämnen och intressen som tillfaller juridiskt arbete på kommun och myndighet. Uppdraget vi har är att ta fram verktyg som effektiviserar juristens jobb och som dessutom får vår kund att uppfylla gällande hållbarhetskrav i alla leverantörsled, säger Alexandra Åquist, VD.

Alexandra Åquist är juristen som skulle bli polischef men som istället satsade på en karriär inom försäljning och affärsutveckling. Hon har en stor passion för CSR- och hållbarhetsfrågor och påtalar vikten av att lyssna på marknaden för att kunna vara den naturliga samarbetspartnern för alla som arbetar med juridik. 

– Jag brinner för att alla ska ha tillgång till samma information. Alla ska ha ”rätt att få rätt”. Nya affärsmodeller och nya tekniker gör att juridiken blir mer tillgänglig för gemene man. Där vill jag att Norstedts Juridik ska vara med och bidra, säger Alexandra Åquist.

Framtidens jurist 2020 – om krav, drivkrafter och utmaningar i juristbranschen

För att bli en samarbetspartner krävs insikt och förståelse för de incitament och utmaningar advokaterna har i sitt arbete. Därför tar Norstedts Juridik varje år fram branschrapporten Framtidens jurist tillsammans med ett oberoende undersökningsföretag. Frågorna ställs till yrkesverksamma jurister i både Sverige och Danmark och årets rapport besvarades av drygt 3500 yrkesverksamma jurister. 

– Vår förhoppning är att rapporten ska fungera som en källa för inspiration och en språngbräda för diskussion om hur vi vill att framtiden ska se ut, vad vi som bransch behöver fokusera på, och vilka utmaningar vi behöver överkomma, berättar Alexandra Åquist.

Slaget om framtidens jurister har börjat

Rapporten har tre tydliga fokusområden varav det första är transformation.

– Det är något som verkligen sjuder i den juridiska branschen just nu. Vi ser allt mer hur delar av juristens jobb digitaliseras och standardiseras, samtidigt som utvecklingen i samhället driver på efterfrågan av juridiska tjänster. Byråerna står nu inför en jätteutmaning vad gäller sin affärs- och prismodell. Kan man bemöta kunderna och erbjuda fasta prismodeller har man en helt ny målgrupp att bearbeta, säger Alexandra Åquist. 

Det andra fokusområdet är innovation. Fler och fler standardiserade processer gör arbetet enklare, timmarna färre och mycket finns att vinna på att ta del av den innovativa utveckling som sker i branschen. Det tredje tydliga fokusområdet är vikten av balans i livet. Från den yngre generationen kommer helt nya krav på möjlighet till fritid (vilket är högre prioriterat än lön idag), hållbarhet, mångfald och jämställdhet. För att som advokatbyrå attrahera och behålla unga talanger krävs det att verksamheten anpassas till de nya kraven.  

– Vi vill inspirera till att man även på advokatbyrån inkluderar hållbarhet och kvalitet. Det kommer bli en tydlig del i vem som får uppdragen och kompetensen längre fram. Det är en absolut konkurrensfördel att man är transparent och att man i branschen tar detta på allvar redan nu, avslutar Alexandra Åquist.

Läs mer på www.nj.se 

Fakta om Norstedts Juridik

Norstedts Juridik är marknadsledande utgivare och leverantör av juridiska tjänster med rötter 150 år tillbaka i tiden. Företagets digitala informationstjänst, JUNO, används av Sveriges största advokatbyråer, domstolar, myndigheter och kommuner. Norstedts Juridik är en del av Karnov Group.

 

Mer från Norstedts Juridik

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Norstedts Juridik och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?