1515

Räntor och valutor: Starkare dollar

Europaräntorna har stigit svagt under onsdagen samtidigt som de europeiska börserna handlats uppåt. Oljan är netto ned efter att ha stigit kraftigt på tisdagen efter uppgifter om produktionsbegränsningar.

Tyska räntor var vid svensk stängning 1-2 punkter upp medan periferin stigit ungefär lika mycket.

Finansminister Magdalena Andersson reviderade ner regeringens prognos för BNP-tillväxten till 3,5 procent i år (tidigare 3,8) men upp till 2,3 procent nästa år (2,2). I april låg prognosen på 3,8 procent för 2016 och 2,2 procent för 2017.

Hon konstaterade att svensk ekonomi går bra med förbättrade statsfinanser och fallande arbetslöshet, även om det finns risker från bland annat Brexit. Hon ser ett reformutrymme på cirka 24 miljarder kronor nästa år, varav 10 miljarder kronor är intecknat för mer till kommunerna.

Erik Pensers chefekonom Sven-Arne Svensson presenterade sin konjunkturprognos, där den svenska BNP-tillväxten väntas bli 3,2 procent i år och 2,0 procent 2017.

Sverige väntas fortsätta utklassa de flesta andra länder vad gäller bytesbalansöverskott, statsskulder, sparkvoten och läget på arbetsmarknaden.

Samtidigt pekar han på att riskerna i den svenska ekonomin har ökat. Bland annat de höga hushållsskulderna och att det finns en påtaglig risk att den offentliga sektorns utgifter ökar snabbare än väntat, vilket kan leda till skattehöjningar som i sin tur kan dämpa tillväxten.

Den norska kronan stärktes under dagen 3 öre och handlades på 9:25 mot euron vid svensk stängning.

Data från norska SSB:s visade att de totala investeringarna i olje- och gasverksamheten i Norge väntas uppgå till 163,5 miljarder norska kronor i år och 150,5 miljarder norska kronor nästa år.

Det är lägre än i majrapporten. Att investeringarna sjunker från andra till tredje kvartalet är ovanligt. Det skedde förra året och då för första gången sedan 1999 framgår av SSB:s rapport.

"Dagens enkät, allt annat lika, kommer innebära en något lägre tillväxtprognos för 2017 i Norges Banks septemberrapport. Effekterna bör dock bli ganska måttliga", det skriver Erik Johannes Bruce, chefsanalytiker vid Nordea Markets, en kommentar.

Nordea anser inte att de sjunkande investeringarna är tillräckligt för att motverka arbetsmarknadssiffror som kom in bättre än väntat och högre huspristillväxt. De håller därför fast vid sin prognos om oförändrade räntor i september.

Islands centralbanks sänkte på onsdagens styrräntan med 50 punkter till 5,25 procent, med hänvisning till fortsatta låga inflationsutfall. Senast Islands centralbank ändrade styrräntan var i november 2015 då den höjdes med 25 punkter till 5,75 procent.

Amerikanska bostadspriser steg 0,2 procent i juni, jämfört med föregående månad, enligt Federal Housing Finance Agency, FHFA. Enligt Bloomberg News prognosenkät räknade väntades +0,3 procent.

Den amerikanska bostadsförsäljningen för befintliga bostäder sjönk med 3,2 procent i juni, enligt National Association of Realtors, NAR, väntat var -1,1 procent.

Lawrence Yun, chefekonom vid NAR, sade i en kommentar till Reuters att den främsta anledningen till det stora försäljningstappet under förra månaden var ett minskande utbud och effekten det hade på priserna.

I går tisdag kom statistik för försäljningen av nya hem som visade på en ökning på 12,4 procent i juli jämfört med månaden före. Siffran överträffade analytikernas prognos om en minskning med 2,0 procent.

Dollarn har under senaste dagarna saknat tydlig riktning i handeln i väntan på besked från Fed-chefen Janet Yellen, som ska tala på fredag vid Fedsymposiet i Jackson Hole.

Adam Cole, valutastrateg vid RBC Capital Markets, sade till Reuters att handlare är så fokuserade på vad Fed-chefen ska säga eller inte säga att dollarn handlas inom nuvarande intervall utan någon ordentlig riktning.

"Vi har en nervös marknad i väntan på katalysatorer den här veckan och 21 september (BOJ-mötet)", sade John Hardy, valutastrateg vid Saxo Bank A/S till Bloomberg.

Dollarn har under onsdagen stärkts till 1:1250 euron och 100:50 mot yenen.

Svenska räntor rörde steg likt övriga Europa medan kronan tappade med 6 öre till 8:40 mot dollarn och marginellt till 9:46 mot euron, jämfört med noteringarna vid stängning på tisdagen.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?