1515

Fortsatt vind i seglen för SCA

Stockholmsbörsen har vänt tydligt till plus under förmiddagen. Uppgången i SCA håller i sig och storägaren Industrivärden stiger också på beskedet om att bolaget styckas i två.

Efter en försiktig öppning har Stockholmsbörsen fått fart strax efter klockan 13 då breda OMXSPI är upp 0,7 procent. Med en uppgång på 0,8 procent tillhör OMXS30 ett av dagens bäst presterande euroepiska börsindex. Bara Italiens MIB-index går starkare, upp 0,9 procent.

Morgonens uppgång i SCA håller i sig. Vid 13-tiden är aktien upp 10,7 procent. På onsdagsmorgonen kom beskedet att bolagets hygien- och skogsindustridelar styckas upp i två bolag.

Nyheten var väntad men har alltså ändå gett en tvåsiffrig kursreaktion, något B-aktien inte sett sedan hösten 2008. SCA:s B-aktie är också dagens mest omsatta strax efter lunch. Storägaren Industrivärden hänger med på rallyt med en uppgång på 2,5 procent.

Bland övriga storbolag stiger fastighetsbolaget Holmen 5,2 procent medan biometribolaget Fingerprint Cards klättrar 4,8 procent. Industrikoncernen Lifco och ståljätten SSAB klättrar 2,6 respektive 2 procent.

Värre är det för kylskåpstillverkaren Dometic och tobaksbolaget Swedish Match som båda backar 1,1 procent. Fastighetsbolagen Fabege och Castellum är ner 0,8 respektive 0,9 procent.

På mid cap-listan klättrar verkstadskoncernen VBG Group 10,3 procent efter att bolagets rapport för årets andra kvartal fått ett varmt välkomnande. Så väl nettoomsättning som rörelseresultatet och resultatet efter skatt steg i årstakt. I en kommentar lovar vd Anders Birgersson också fler åtgärder för att sänka kostnaderna.

I övrigt klättrar läkemedelsbolaget Recipharm och elektronikbolaget Mycronic drygt 5,2 procent vardera utan stöd av tydliga nyheter. Sminkbolaget bjuder på en av listans högsta omsättningar och klättrar 0,2 procent efter att grundaren Robert af Jochnick utökat innehavet med 23.500 aktier för närmare 6,1 miljoner kronor.

Sämre går det för Invisio Communications som backar 2,8 procent. Jan Larsen, chef för forskning och utveckling, har sålt aktier för drygt 1,7 miljoner kronor i bolaget. Andra förlorare är oljebolagen Africa Oil och Enquest som backar 2,1 respektive 2,6 procent.

På småbolagslistan fortsätter bildbehandlingsbolaget Image Systrems att trotsa den svaga orderingången i morgonens rapport. Aktien klättrar 10,7 procent. Med tisdagens rusning innebär det att Image Systems stigit 37,5 procent på två dagar.

Strålbehandlingsbolaget C-rad lyckades däremot inte övertyga med sin kvartalsrapport, som bjöd på en förlust på 10,1 miljoner efter skatt. Det var en större förlust jämfört med samma period föregående år och omsättningen på 15,6 miljoner var bara drygt en halv miljon högre än för ett år sedan. Aktien backar 4,4 procent.

Strax efter 13-tiden är humöret mestadels glatt på de europeiska börserna. Tyska DAX ligger på plus 0,5 procent medan franska CAC 40 klättrar 0,7 procent. Londonbörsens internationella storbolagsindex FTSE 10 går åt motsatta hållet och backar 0,1 procent medan det mer inhemskt inriktade indexet FTSE 250 är upp 0,3 procent. Ett far Brent-olja handlas för 49,44 dollar, ner 0,2 procent.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?