1515

Stockholmsbörsen vände nedåt under lunchtimmen

Stockholmsbörsen tappade farten underlunchtimman och föll återigen ner under nollan. Tyngst var det för medicinteknikbolaget Getinge som backar omkring 4 procent efter att vd fått sparken.

Det ser ut att bli en svängig dag på Stockholmsbörsen som under lunchtimmen dök ner under nollan igen. När klockan närmade sig halv två hade både OMXSPI och OMXS30 backar med 0,1 procent.

Medicinteknikföretaget Getinge meddelade på måndagsmorgonen att vd Alex Myers får sparken efter drygt ett år på posten. Beskedet fick ett buttert mottagande av marknaden som sänkte aktien omkring 4 procent.

”Styrelsen och Alex Myers har skilda uppfattningar om Getinges framtida inriktning och därför har styrelsen gjort bedömningen att ett byte av vd och koncernchef behöver genomföras”, säger Getinges styrelseordförande Carl Bennet enligt ett pressmeddelande.

Andra förlorare på den måndagströtta börsen är gruvbolaget Lundin Mining som backar med 4 procent och investmentbolaget Ratos som faller 3 procent. Ratos backade även 6,2 procent på fredagen efter en kvartalsrapport som inte alls föll marknaden i smaken.

I andra änden av spektret placerar sig byggbolaget Peab som stiger 2,6 procent efter att flera toppchefer köpt aktier i spåren av förra veckans halvårsrapport. Även folkaktien Ericsson hade lite välbehövlig medvind och stiger med 1,1 procent.

Bland de lite mindre bolagen fortsatte bilbesiktningsbolaget Opus sitt segertåg och är upp 3,8 procent. I spåren av fredagens starka halvårsrapport har både Swedbank och Redeye höjt sin riktkurs för aktien.

Investmentbolaget Svolders röststarka A-aktie bjöd på en ny rusning, dock under mycket låg omsättning, på 18 procent till kursen 266 kronor. 101 kronor över bolagets substansvärde per den 19 augusti.


Innehåll från Geras SolutionsAnnons

Ny svensk teknik ger tidigare och säkrare diagnoser för patienter med Alzheimer och andra demenssjukdomar

En ny digital teknik för enklare och mer träffsäker diagnostik av demenssjukdomar har utvecklats av det svenska start-up bolaget Geras Solutions. 

Tekniken är tänkt att på sikt komplettera och kanske även ersätta delar av läkarledda minnesutredningar. 

Marknaden beräknas vara värd miljardbelopp.

Det genomförs årligen tiotusentals minnesutredningar runt om i Sverige. De sker helt manuellt med olika former av neuropsykologiska tester. 

Flertalet sker inom primärvården med både bristande resurser och lägre grad av specialistkompetens. 

I takt med en åldrande befolkning förväntas också allt fler vilja genomgå en minnesutredning.

Svenska start-up bolaget Geras Solutions har nu utvecklat en digital plattform för både bättre och snabbare diagnostik. Patienter kan med stöd av anhöriga genomföra stora delar av en minnesutredning med hjälp av läsplatta eller smartphone. 

Artificiell intelligens analyserar sedan hur testet genomförs, sammanställer resultaten från en stor mängd data och presenterar det på ett sätt som underlättar för läkaren att sätta rätt diagnos.

– Vi vet att många inte får del av ordentliga minnesutredningar. Genom att dra nytta av ny teknik och den senaste forskningen kan vi bidra inom ett område där behoven är väldigt stora, säger Rickard Forsman, VD på Geras Solutions.

Öppnar nu också digital minnesmottagning 

Nu öppnar företaget också appen ”Minnesmottagningen” direkt till allmänheten. Det blir världens första digitala minnesmottagning dit privatpersoner kan vända sig direkt för att få en initial digital utredning av minne och hjärnans andra funktioner. 

Det blir ett enkelt sätt få lära sig mer om sin hjärnhälsa.

– Vi vet att många har svårt att närma sig sjukvården för en ordentlig utredning när det finns oro för kognitiva sjukdomar och demens. Det kan vara skönt att få göra ett test av minne och andra kognitiva funktioner i en lugn och trygg hemmiljö istället, säger dr. Johan Sundelöf, Medicinskt ansvarig, Geras Solutions.

Marknaden enbart för minnesutredningar uppskattas till 70 miljarder kronor globalt. I Sverige uppskattas marknaden till 500 miljoner.

Om Geras Solutions

Bolaget är baserat i Stockholm och grundades 2016 baserat på idéer sprungna ur drottning Silvias stiftelse, Silviahemmet. 

Utgångspunkten var att dra nytta av ny teknik för att modernisera vården inom kognitiva sjukdomar och demens. 

Det kognitiva testet har testats kliniskt vid Kognitiva Mottagningen på Karolinska Universitetssjukhuset i Solna och utvärderas nu av ett antal regioner för att på sikt kunna breddinföras. 

Läs mer på: www.gerassolutions.com 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Geras Solutions och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?