Annons

Räntor och valutor: Kronan stärktes

Europaräntorna sjönk tillbaka på måndagen samtidigt som euron tog tillbaka större delen av en tidigare försvagning, medan de europeiska börserna överlag vände nedåt efter en inledande uppgång.

Vid svensk stängning var den tyska tioårsräntan ned 3 punkter till -0,08 procent, från svensk stängning i fredags, medan den svenska tioåringen slutade 1 punkt lägre på 0,13 procent.

Här hemma sade Riksbankens vice-chef Martin Flodén vid en paneldebatt om livet efter QE, "Gamla problem, nya risker?, att det finns ett liv efter QE, men att det kommer att ta tid innan centralbankerna har avvecklat de tillgångar som har köpts i de olika programmen.

Martin Flodén sade vidare att QE kan komma att användas mer frekvent än tidigare även framöver, men det kommer inte att vara det normala penningpolitiska verktyget.

Beträffande de svenska tillgångsköpen konstaterade han att de inte har påverkat likviditeten på marknaden på något allvarligt sätt, Riksbanken får ännu in omfattande bud vid köpauktionerna av statsskuldsobligationer och det har inte ändrats på senare tid.

Veckans riktigt tunga dag för svensk del är torsdagen med bland annat AKU, KI:s barometer och hushållens kredittillväxt.

I kväll håller Tysklands förbundskansler Angela Merkel, Frankrikes president Francois Hollande och Italiens premiärminister Matteo Renzi presskonferens i Italien efter separata överläggningar efter Brexit.

På söndagen sade EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker att Storbritannien inte kan förvänta sig fri tillgång till den europeiska marknaden utan att ge efter om fri rörlighet av arbetskraft.

USA-räntorna vände också nedåt efter en svag inledande uppgång, medan dollarn handlades starkare efter att Federal Reserves vice-chef Stanley Fischer på söndagen målat en ganska ljus bild av den amerikanska ekonomin. Han sade att den redan befinner sig nära Feds mål och att tillväxten väntas få fart framöver.

I förra veckan var John Williams, Fed-chef i San Franciso, ute och talade om behovet av att göra ett omtag i penningpolitiken, som riskerar att ha förlorat handlingsutrymme om ekonomin åter vänder ned kraftigt. Även om det inte är aktuellt med stora förändringar i närtid kan det på sikt röra sig om sådant som att höja inflationsmålet.

På torsdag inleds Federal Reserves årliga centralbankskonferens i Jackson Hole. Fokus i år ligger på att "Utveckla motståndskraftiga penningpolitiska ramverk för framtiden". Huvudnumret är fredagens anförande av Fed-chefen Janet Yellen.

Janet Yellen har inte hållit något anförande sedan den 21 juni, det vill säga före Brexit-omröstningen. Det senaste FOMC-protokollet visade på fortsatt splittrad syn inom Fed, och det finns ingen konsensus om att behov av nära förestående höjning.

SEB:s chefekonom Robert Bergqvist kallar mötet för "historiskt viktigt" och lyfter fram fyra områden som han tror kan komma att diskuteras; de pågående fallen i de globala realräntorna, interaktionen mellan penning- och finans/strukturpolitik, att okonventionella politik behöver "omdefinieras" samt globalt samarbete.

Barclays skrev i en kommentar att marknadens fokus helt ligger på Yellen-anförandet.

"Vi tror att hon kommer att använda detta tillfälle för att signalera att FOMC har ett växande förtroende för utsikterna för aktiviteten och inflationen. Givet de låga marknadsförväntningarna om en höjning i september eller december, så kan en omprissättning av korta änden i räntekurvan stötta en återhämtning i dollarn", skrev Barclays enligt Reuters.

Fed funds-terminerna indikerar för närvarande en sannolikhet på drygt 20 procent att Fed höjer i september och drygt 50 procent att de har höjt före årsskiftet. För en vecka sedan var förväntningarna om det senare något över 40 procent.

Såväl SEB som Nordea tror på räntehöjning före årsskiftet.

Temat för veckan är annars indikatorer för BNP tredje kvartalet, med flash-PMI för euroområdet i morgon tisdag och tyska IFO på torsdag. Hittills har indikatorerna var överraskande motståndskraftiga mot Brexit och inga större förändringar väntas i veckans sifferskörd heller.

På valutamarknaden handlas euron nu kring 1:129 mot dollarn ned från 1:132 i fredags eftermiddag.

Förväntningarna om att Fed ska gå vidare med sina räntehöjningar har även lyft dollarn mot yenen, även om rörelsen gröptes ur under dagens lopp till 100:46 (100:22).

BOJ-chefen Haruhiko Kuroda i en intervju med tidningen Sankei i helgen att det finns en "tillräcklig chans" att Bank of Japan kommer att vidta ytterligare åtgärder vid behov vid sitt nästa policymöte den 20-21 september.

Kronan stärktes under dagen med knappt 2 öre till 8:38 mot dollarn och med 3 öre till 9:48 mot euron.

Bloomberg News uppmärksammade att den paritet mellan pundet och euron som HSBC förutspår till nästa år redan är verklighet för semesterfirare, åtminstone om de växlar på flygplatsen.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från SnowflakeAnnons

Snowflake samlar och delar tillförlitlig Covid19-data

Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.
Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.

Coronapandemin har visat att vi behöver ta del av information på rätt sätt – från pålitliga källor, strukturerat och uppdaterat i realtid. Snowflake tar fasta på detta och samlar tillförlitlig data på sin Cloud Data Platform.

I Snowflakes Data Cloud Platform kan användaren skapa en ”single source of truth” med realtidsdata som samlats in från källor som WHO och John Hopkins-universitet. Data över antalet smittade i världen sammanställs på Snowflake Data Marketplace. Plattformen kan hjälpa företag och organisationer att fatta välgrundade beslut och bli mer datadrivna. 

– Datan är redan förberedd för analys när den ligger på vår plattform vilket gör informationen lätt att hantera. Den är även enkel att kombinera med sin egen data för att skapa en bättre bild över sin verksamhet, säger Sam Bäcknäs, Senior Sales Engineer på Snowflake i Sverige. 

Kombinerar datakällor för värdefull analys

Data över antalet smittade kombineras med data om befolkningstäthet och även geolokalisering. För globala bolag kan denna information vara avgörande vid planering kring när kontor och butiker på olika platser i världen ska öppna igen, eller för att förutse hur försäljningen kommer att påverkas i olika länder och regioner. Enligt Sam Bäcknäs är det just kombinationen av datakällor som möjliggör intressanta och värdefulla analyser. 

EXTERN LÄNK: Få tillgång till Covid19-data genom Snowflake Data Marketplace  

– Genom att binda ihop data på Snowflake Data Marketplace över antalet smittade med exempelvis befolkningstäthet och väderinformation kan man göra prediktioner om hur smittspridningen kommer utvecklas och var man borde satsa mer på förebyggande arbete, säger han och fortsätter:

– Jag ser även stor potential för ”data sharing” mellan olika sjukhus i Stockholmsregionen som exempel. Då skulle personalen kunna få information om lediga intensivvårdsplatser i realtid i en dashboard istället för genom telefonsamtal mellan sjukhusen. Detta är lättare att överblicka och innebär mindre belastning för personalen. 

EXTERN LÄNK: Nyfiken på Data Sharing? Läs mer här 

Molnlösning innebär många fördelar

Sam Bäcknäs menar att många företag och organisationer i dag sitter på värdefull data som kan kombineras och visualiseras för viktiga insikter om den egna verksamheten, och som de även kan sälja vidare. Genom att samla all data på Snowflakes plattform kan kunden dra nytta av alla fördelar med den skalbarhet och administrativa enkelhet som en molnlösning erbjuder. 

Fakta Snowflake
Snowflake är en helt molnbaserad data-plattform som finns på Azure, AWS och GCP och är skapad för framtidens datahantering. Produkten fungerar som ”software as a service” och möjliggör att kunder samlar sin värdefulla data på ett och samma ställe. Genom Snowflake Data Marketplace ges också möjligheten att sälja egna dataset som kan vara av intresse för andra bolag.
Läs mer på www.snowflake.com  

 

Mer från Snowflake

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?