1515

Räntor och valutor: Kronan stärktes

Europaräntorna sjönk tillbaka på måndagen samtidigt som euron tog tillbaka större delen av en tidigare försvagning, medan de europeiska börserna överlag vände nedåt efter en inledande uppgång.

Vid svensk stängning var den tyska tioårsräntan ned 3 punkter till -0,08 procent, från svensk stängning i fredags, medan den svenska tioåringen slutade 1 punkt lägre på 0,13 procent.

Här hemma sade Riksbankens vice-chef Martin Flodén vid en paneldebatt om livet efter QE, "Gamla problem, nya risker?, att det finns ett liv efter QE, men att det kommer att ta tid innan centralbankerna har avvecklat de tillgångar som har köpts i de olika programmen.

Martin Flodén sade vidare att QE kan komma att användas mer frekvent än tidigare även framöver, men det kommer inte att vara det normala penningpolitiska verktyget.

Beträffande de svenska tillgångsköpen konstaterade han att de inte har påverkat likviditeten på marknaden på något allvarligt sätt, Riksbanken får ännu in omfattande bud vid köpauktionerna av statsskuldsobligationer och det har inte ändrats på senare tid.

Veckans riktigt tunga dag för svensk del är torsdagen med bland annat AKU, KI:s barometer och hushållens kredittillväxt.

I kväll håller Tysklands förbundskansler Angela Merkel, Frankrikes president Francois Hollande och Italiens premiärminister Matteo Renzi presskonferens i Italien efter separata överläggningar efter Brexit.

På söndagen sade EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker att Storbritannien inte kan förvänta sig fri tillgång till den europeiska marknaden utan att ge efter om fri rörlighet av arbetskraft.

USA-räntorna vände också nedåt efter en svag inledande uppgång, medan dollarn handlades starkare efter att Federal Reserves vice-chef Stanley Fischer på söndagen målat en ganska ljus bild av den amerikanska ekonomin. Han sade att den redan befinner sig nära Feds mål och att tillväxten väntas få fart framöver.

I förra veckan var John Williams, Fed-chef i San Franciso, ute och talade om behovet av att göra ett omtag i penningpolitiken, som riskerar att ha förlorat handlingsutrymme om ekonomin åter vänder ned kraftigt. Även om det inte är aktuellt med stora förändringar i närtid kan det på sikt röra sig om sådant som att höja inflationsmålet.

På torsdag inleds Federal Reserves årliga centralbankskonferens i Jackson Hole. Fokus i år ligger på att "Utveckla motståndskraftiga penningpolitiska ramverk för framtiden". Huvudnumret är fredagens anförande av Fed-chefen Janet Yellen.

Janet Yellen har inte hållit något anförande sedan den 21 juni, det vill säga före Brexit-omröstningen. Det senaste FOMC-protokollet visade på fortsatt splittrad syn inom Fed, och det finns ingen konsensus om att behov av nära förestående höjning.

SEB:s chefekonom Robert Bergqvist kallar mötet för "historiskt viktigt" och lyfter fram fyra områden som han tror kan komma att diskuteras; de pågående fallen i de globala realräntorna, interaktionen mellan penning- och finans/strukturpolitik, att okonventionella politik behöver "omdefinieras" samt globalt samarbete.

Barclays skrev i en kommentar att marknadens fokus helt ligger på Yellen-anförandet.

"Vi tror att hon kommer att använda detta tillfälle för att signalera att FOMC har ett växande förtroende för utsikterna för aktiviteten och inflationen. Givet de låga marknadsförväntningarna om en höjning i september eller december, så kan en omprissättning av korta änden i räntekurvan stötta en återhämtning i dollarn", skrev Barclays enligt Reuters.

Fed funds-terminerna indikerar för närvarande en sannolikhet på drygt 20 procent att Fed höjer i september och drygt 50 procent att de har höjt före årsskiftet. För en vecka sedan var förväntningarna om det senare något över 40 procent.

Såväl SEB som Nordea tror på räntehöjning före årsskiftet.

Temat för veckan är annars indikatorer för BNP tredje kvartalet, med flash-PMI för euroområdet i morgon tisdag och tyska IFO på torsdag. Hittills har indikatorerna var överraskande motståndskraftiga mot Brexit och inga större förändringar väntas i veckans sifferskörd heller.

På valutamarknaden handlas euron nu kring 1:129 mot dollarn ned från 1:132 i fredags eftermiddag.

Förväntningarna om att Fed ska gå vidare med sina räntehöjningar har även lyft dollarn mot yenen, även om rörelsen gröptes ur under dagens lopp till 100:46 (100:22).

BOJ-chefen Haruhiko Kuroda i en intervju med tidningen Sankei i helgen att det finns en "tillräcklig chans" att Bank of Japan kommer att vidta ytterligare åtgärder vid behov vid sitt nästa policymöte den 20-21 september.

Kronan stärktes under dagen med knappt 2 öre till 8:38 mot dollarn och med 3 öre till 9:48 mot euron.

Bloomberg News uppmärksammade att den paritet mellan pundet och euron som HSBC förutspår till nästa år redan är verklighet för semesterfirare, åtminstone om de växlar på flygplatsen.


Innehåll från Blue IntegratorAnnons

Modern integrationslösning håller ihop Golvabias informationsflöden

Småländska Golvabia producerar och säljer olika slags golv till återförsäljare och konsument. Verksamheten innebär att lagersaldo liksom stora mängder produktdata och materialspecifikationer måste vara tillgänglig och uppdaterad 24/7. Offertförfrågningar, order och fakturering behöver också hanteras i ett väl sammanhållet och rationellt flöde. För att klara det och främja tillväxten har Golvabia valt att hålla samman olika delsystem och data med hjälp av en integrationsmotor. 

Genom att använda Blue Integrator kan Golvabia effektivt hantera olika filformat och system som finns hos företagets kunder och leverantörer. För Golvabia har integrationslösningen gett betydande tidsbesparingar samtidigt som risken för fel orsakade av manuellt arbete och skrivfel minimerats. Det är särskilt viktigt när information om exempelvis mått, egenskaper och certifieringar alltid måste vara aktuell och tillgänglig.

– Vi tänker långsiktigt i allt vi gör och vill därför ha en flexibel och framtidssäker lösning som så långt det går kan automatisera våra dataflöden. Det gäller också att kunna möta nya behov och önskemål från våra kunder och leverantörer. En annan viktig aspekt är att ha kortast möjliga ledtider från order till leverans. Vi är en relativt liten aktör i den här branschen men genom att arbeta proaktivt och erbjuda en hög tillgänglighet har vi skapat en konkurrensfördel, kommenterar Peter Albertsson, vd på Golvabia. 

Möjliggör expansion på nya marknader

I dag är Golvabias största marknader Sverige och Norge. Genom en ökad digitalisering och en modern IT-plattform har företaget samtidigt skapat goda möjligheter att växa i andra länder.  

– Genom att Blue Integrator integrerar vårt affärssystem Jeeves med e-handelslösningen Storm finns mycket goda förutsättningar att koppla ihop oss med återförsäljare på nya marknader. Det innebär också stora fördelar att ha en sammanhållande plattform oavsett hur vi fått en order. Integrationsmotorn har över lag gjort oss extremt flexibla. Vi vet att vi alltid kan hantera de format som krävs, fortsätter Peter Albertsson.  

– I dag är Blue Integrator ett kostnadseffektivt nav i alla våra integrationer. Saker som tidigare kunde ta lång tid att lösa hanteras nu snabbt och enkelt, avslutar Peter Albertsson. 

Golvabias integrationslösning innebär:

* Tidsbesparing – betydligt mindre administration 

* Ökad kvalitet – mindre manuellt arbete – färre felkällor – inga skrivfel

* Sammanhållen information – kommunicerar med både kunder och leverantörer

Kort om integrationsmotorn

Med Blue Integrator får företag en flexibel och kostnadseffektiv integrationsmotor som kan användas för i stort sett alla typer av integrationer. Blue Integrator är enkel att införa och möjliggör ett stort antal integrationer, däribland med affärssystemen SAP, Dynamics 365, Jeeves och Garp. Till skillnad från traditionell direktintegration påverkar Blue Integrator heller inte drift och prestanda i det befintliga affärssystemet. Blue Integrator används i dag av cirka 200 företag i världen.

Läs mer på www.blueintegrator.com 

 

Mer från Blue Integrator

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Blue Integrator och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?