ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 22 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Storstadsbor älskar att älta bomarknaden

  • Foto: TT/Colourbox
Storstädernas invånare gillar att prata om bostadsmarknaden med sina vänner. Det visar en undersökning från Novus.

Det finns en stor skillnad i synen på bostaden mellan Stockholms, Malmös och Göteborgs invånare och resten av landet. Hela 61 procent av de boende i storstäderna pratar ofta om bostadsmarknaden med sina vänner. I övriga landet är det bara 38 procent som gör det. Det visar en undersökning som Landshypotek Bank beställt av Novus.

Storstadsborna betraktar bostaden som en ekonomisk försäkring och investering för framtiden mer än resten av landet gör. De prutar de också i högre grad på sina bolån och tycker att det är viktigt att bostaden kan stiga i värde.

Bland storstadsborna tycker 69 procent att värdestegringen är en viktig faktor vid bostadsköpet, i övriga landet tycker 57 procent det.

Samtidigt är storstadsborna inte riktigt lika nöjda med sin bostad, bara 71 procent uppger att de har starka känslor för den. I övriga landet är den siffran 82 procent.

”Boendet betyder mycket för oss alla. Vi har dock sett en utveckling där storstädernas problem och utmaningar tas som utgångspunkt för det banker gör och för politiska regleringar. Undersökningen visar att det riskerar att leda fel i beslut och agerande. Vi behöver både banker och politik som gör det möjligt att bo och leva i hela landet”, kommenterar Liza Nyberg, vd på Landshypotek Bank, undersökningens resultat.

Hitta lägsta boräntan – jämför här (extern tjänst)

Resultatet bygger på en webbenkät som besvarats av drygt 1.600 personer spridda över hela landet.

Tyck till